Najlepsza konfitura z dyni i owocu kaki (szaron, persymona, hurma, kuraga)
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Owoc kaki, zwany również szaronem, persymoną, hurmą lub kuragą, ma delikatny i pyszny smak. Wręcz legendarny. Połączenie tego drogiego owocu z dostępną i niezbyt drogą dynią to oszczędny sposób na niebiańską konfiturę.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was:
Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dynię umyć, rozkroić, usunąć pestki razem z włóknistym gniazdem nasiennym, zdjąć skórę, pokroić w kostkę.
- Pokrojoną dynię przełożyć do garnka, zasypać cukrem i odstawić na 2 godziny, aby puściła sok.
- Kaki umyć, usunąć szypułkę z liśćmi, pokroić na kawałki.
- Garnek z dynią, która puściła sok, postawić na ogniu i doprowadzić do wrzenia. Od zagotowania zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 20 minut.
- Dodać pokrojone owoce kaki i gotować jeszcze 30 minut.
- Na 5 minut przed końcem gotowania wlać sok wyciśnięty z cytryny lub pomarańczy.
- Gorącą konfiturę przełożyć do słoików, zakręcić, ustawić do góry dnem i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Gotowe słoiki opatrzyć etykietą z nazwą konfitury i datą zamknięcia.