Najlepsza konfitura z dyni i owocu kaki (szaron, persymona, hurma, kuraga)

2021-03-29
Najlepsza konfitura z dyni i owocu kaki (szaron, persymona, hurma, kuraga)
Autor: Shutterstock Konfitura z dyni i owocu kaki jest nieziemsko pyszna
łatwy
45 min
4

Owoc kaki, zwany również szaronem, persymoną, hurmą lub kuragą, ma delikatny i pyszny smak. Wręcz legendarny. Połączenie tego drogiego owocu z dostępną i niezbyt drogą dynią to oszczędny sposób na niebiańską konfiturę. 

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was

Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 2 kg dyni muscat lub hokkaido, lub jakiejkolwiek innej dojrzałej i bardzo pomarańczowej
  • 800 g owoców kaki, dojrzałych, miękkich i bez uszkodzeń 
  • 1 kg cukru
  • 1 cytryny lub 1 pomarańcza

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dynię umyć, rozkroić, usunąć pestki razem z włóknistym gniazdem nasiennym, zdjąć skórę, pokroić w kostkę.
  • Pokrojoną dynię przełożyć do garnka, zasypać cukrem i odstawić na 2 godziny, aby puściła sok.
  • Kaki umyć, usunąć szypułkę z liśćmi, pokroić na kawałki.
  • Garnek z dynią, która puściła sok, postawić na ogniu i doprowadzić do wrzenia. Od zagotowania zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 20 minut.
  • Dodać pokrojone owoce kaki i gotować jeszcze 30 minut.
  • Na 5 minut przed końcem gotowania wlać sok wyciśnięty z cytryny lub pomarańczy.
  • Gorącą konfiturę przełożyć do słoików, zakręcić, ustawić do góry dnem i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  • Gotowe słoiki opatrzyć etykietą z nazwą konfitury i datą zamknięcia.