Dynia muscat: co to za odmiana dyni? Zastosowanie w kuchni [WIDEO]

2021-09-23 14:26

Muscat de Provence, zwana też dynią prowansalską lub francuską, to odmiana dyni, która cieszy się dużym uznaniem wśród szefów kuchni. Ma lekko słodkawy smak i intensywnie pomarańczowy miąższ. Sprawdź, co zrobić z dyni muscat oraz jakie są jej właściwości. Podpowiadamy też jak dynię muscat wykorzystać w kuchnia.

Dynia muscat
Autor: Shutterstock Dynia muscat ma charakterystyczną pękatą formę z widocznym żebrowaniem

Spis treści

  1. Dynia odmiany Muscat de Provence
  2. Jak smakuje dynia muscat?
  3. GALERIA: rodzaje dyni i ich zastosowania
  4. Wartości odżywcze dyni muscat
  5. GALERIA: 15 przepisów, co można zrobić z dyni

Dynia odmiany Muscat de Provence

Musquee de Provence, botanicznie sklasyfikowany jako Cucurbita moschata to odmiana z rodziny dyniowatych. Gatunki te pochodzą z Ameryki Środkowej i Południowej i zostały sprowadzone do Europy przez hiszpańskich odkrywców w XV i XVI wieku. Dynia Musquee de Provence to hybryda opracowana we Francji w XIX w. To odmiana dyni, która długo była uznawana za warzywo nieco gorszej kategorii. Od paru lat cieszy się jednak coraz większym uznaniem, a szefowie kuchni wręcz ją uwielbiają. Muscat to odmiana dyni o średnich i dużych owocach, które zazwyczaj osiągają wagę od 5 do 10 kg. Wyróżnia się lekko spłaszczoną, pękatą, żebrowaną formą. Skórka przyjmuje kolor od zielonego do bladoróżowego i piaskowego w przypadku dojrzałego warzywa. Miąższ jest jędrny i drobnoziarnisty, o intensywnie pomarańczowej barwie, co oznacza bogactwo beta-karotenu. Wnęka nasienna jest niewielka i zawiera niewiele włókien, skrywa natomiast niewielkie, łezkowate w kształcie nasiona.

ZOBACZ TEZ: Farma dyń. TOP 5 miejsc w Warszawie i okolicach. Dzieci będą zachwycone

Dynia – Peruwianka, która podbiła świat!

Jak smakuje dynia muscat?

W smaku dynia muscat jest delikatna, lekko słodkawa, wyczuwalne są w niej aromaty melonowe. To zaś sprawia, że miąższ jej można nawet jeść na surowo - to jedna z niewielu odmian dyni twardych, które można jadać bez wcześniejszej obróbki termicznej. Ugotowana dynia muscat nabiera jeszcze więcej słodkiego smaku oraz pikantnego zapachu. Dynię muscat zawsze obieramy ze skórki, która nie jest jadalna. Miąższ zaś można piec i gotować. Ma od delikatnie włóknistą strukturę, dlatego bardziej niż do zup dynia muscat nadaje się do wypieków, dań wytrawnych, a także na przetwory.

Dynia muscat pieczona z warzywami

Konfitura z dyni i owoców kaki

GALERIA: rodzaje dyni i ich zastosowania

Wartości odżywcze dyni muscat

Dynia muszkatołowa jest niskokaloryczna i ma niską zawartość cukru, dlatego odmiana ta uznawana jest za produkt dietetyczny. Wysoki poziom beta-karotenu, czyli prowitaminy A, powinien skłonić do jak najczęstszego spożywania dyni muscat. Tym bardziej że witamina nie traci swoich właściwości w wysokiej temperaturze, a więc upieczona czy ugotowana dynia muscat zapewnia zdrową porcję składników odżywczych. Regularne jadana:

  • ma wpływ na usuwanie nadmiaru wody z organizmu
  • korzystnie wpływa na układ nerwowy 
  • reguluje metabolizm korzystnie oddziałuje na stan cery
  • pestki dyni (surowe) oczyszczają jelita z pasożytów.

GALERIA: 15 przepisów, co można zrobić z dyni