Kaki, hurma, sharon, persymona: co to za owoc? Właściwości i wykorzystanie

Kaki, hurma, sharon, persymona: co to za owoc? Właściwości i wykorzystanie

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Choć owoce kaki z wyglądu przypominają pomidory, mają słodki owocowy smak zbliżony do śliwek

Kaki, zwane też sharon, późną jesienią pojawia się w sklepach  i na polskich stołach. To owoc hurmy, zwanej też hebanowcem lub persymoną. Słodkie w smaku owoce kaki są źródłem witamin i składników mineralnych. Sprawdź, jak jeść owoce kaki i jakie mają właściwości.

Zobacz przepisy na: Piernikowe ciasto z owocem kaki: przepis

 

 

Owoce kaki wyglądem przypominają pomidory, jednak wystarczy ich raz skosztować, aby przekonać się, że bliżej im do bardzo słodkich śliwek.

Właściwości zdrowotne owoców kaki

Warto jeść sharon, bo to źródło witamin A, C, błonnika, a także związków fitochemicznych, które działają przeciwutleniająco. Co ważne, owoce kaki polecane są osobom walczącym ze zbyt wysokim cholesterolem!

Jak kupować kaki?

Przy zakupie owoców persymony warto pamiętać, aby wybierać te okrągłe, o głębokim odcieniu pomarańczowym i koniecznie z zielonym listkiem na wierzchołku.

Dojrzałe owoce kaki należy przechowywać w lodówce, maksymalnie do dwóch dni – persymona szybko bowiem się psuje.

Polecamy przepisy na dżemy z owoców kaki:

Kaki, hurma, persymona: przepis na dżem do domowej spiżarni

Kaki, hurma, persymona: marmolada z pomarańczą i wódką

Jak jeść owoce kaki?

Jedząc kaki warto pamiętać o tym, że spożywamy jedynie miąższ owocu, skórkę zaś wyrzucamy. Kaki jemy na surowo, podane w sałatce lub ukryte w dżemie.

Doskonale smakują w odżywczym koktajlu Przepis na jesienne smoothie z persymoną i jabłkiem 

Ocena: 4,5