Piernikowe ciasto z owocem kaki: przepis na ciasto z owocem persymony
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Owoc persymony, zwany również w zależności od kraju pochodzenia hurmą, kaki lub sharonem, ma niezwykle słodki miodowy smak. Doskonale z tym smakiem współgrają mocne piernikowe nuty. Ciasto z owocami kaki przyprawione mieszanką cynamonu, goździków i ziela angielskiego będzie wybornym dodatkiem do mocnej herbaty lub kawy. Piernikowe ciasto z persymoną ogrzeje wasze ciała i serca w chłodniejsze dni.
Polecamy również inne przepisy na pierniki: Piernik żytni przekładany powidłami, Świąteczny piernik kawowy oraz Piernik na piwie miodowym.
Sprawdź również >>> Piernik w czekoladzie
SKŁADNIKI
- 3 jajka
- 9 łyżek mleka
- 9 łyżek oleju
- 9 łyżek cukru
- 12 łyżek mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka esencji waniliowej lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka przyprawy piernikowej (Jak zrobić domową przyprawę do piernika? Sprawdź tutaj.)
- ćwierć łyżeczki soli
- 2-3 owoce persymony
- cukier puder
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik rozgrzać do 180°C.
- Persymony obrać, usunąć wewnętrzne zwłóknienie, pociąć na ósemki.
- Formę wysmarować tłuszczem.
- Do miski wbić trzy jajka, dodać sól, wymieszać mikserem.
- Mieszając dodawać kolejno mleko i olej, cukier, na koniec dodać mąkę razem z proszkiem do pieczenia i przyprawami, ponownie wymieszać.
- Ciasto wylać do formy, na wierzchu ułożyć owoce i wstawić do piekarnika. Piec przez około 40 minut.
- Piernik wyjąć i wystudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.