Które warzywa i owoce można przechowywać w lodówce, a którym zimno nie sprzyja?

2016-11-14 13:27

Panuje ogólne przekonanie, że wszystkie warzywa i owoce powinno się przechowywać w lodówce, aby dłużej zachowały świeżość. Robimy tak zwłaszcza w upalne dni. Otóż okazuje się, że tylko niektórym warzywom i owocom sprzyja niska temperatura, a innym wręcz przeciwnie. Jakie warzywa i owoce potrzebują chłodzenia, a którym to szkodzi?

Które warzywa i owoce można przechowywać w lodówce, a którym zimno nie sprzyja?
Autor: Shutterstock Które owoce i warzywa powinno się trzymać w lodówce?

Spis treści

  1. Które warzywa i owoce powinno się przechowywać w lodówce?
  2. Które warzywa i owoce powinno się przechowywać w temperaturze pokojowej?

Które warzywa i owoce powinno się przechowywać w lodówce?

Owoce jagodowe, czyli maliny, truskawki, jagody, poziomki i borówki można przechowywać w lodówce, lecz nie dłużej niż dwa dni. Przechowujemy je niemyte i z szypułkami. Owoce jagodowe powinno się przechowywać w temperaturze nie niższej niż 15ºC, czyli może to być najcieplejsza, a zatem najwyższa półka lodówki. 

Brukselka – to warzywo lubi niską temperaturę, a lodówce może leżeć nawet tydzień. Brukselkę warto przechowywać w lodówce w plastikowym pojemniku. 

Por – w lodówce można go trzymać nawet miesiąc, nie naruszając jego właściwości i walorów smakowych. Przed schowaniem do lodówki warto go oczyścić, a następnie umieścić w najzimniejszym miejscu lodówki, czyli na dolnej półce, czy szufladzie. 

Kapusta – przed włożeniem do lodówki powinno się z niej usunąć uszkodzone liście. Kapuście sprzyja niska temperatura. Można ją przechowywać w lodówce nawet do 4 tygodni. 

Koperek, natka pietruszki – również mogą być przechowywane w lodówce. Najlepiej, jeśli wcześniej umyjemy je, posiekamy i zamkniemy w szklanym słoiczku.

Które warzywa i owoce powinno się przechowywać w temperaturze pokojowej?

Niskiej temperatury nie tolerują z pewnością owoce cytrusowe, takie jak: banany, mandarynki czy pomarańcze. W lodówce szybko tracą smak i aromat i, co ciekawe, szybciej się psują. Do przechowywania sprzyjają im natomiast miejsca suche i ciepłe.

Ogórki, pomidory, ziemniaki, cukinia, bakłażan, cebula, podobnie gruszki i jabłka – tych warzyw i owoców nie zaleca się trzymać w lodówce – szybciej się psują, więc zdecydowanie lepiej trzymać je w temperaturze pokojowej i nigdy nie zamknięte w foliowych torebkach bez dostępu powietrza.

Jak nie marnować jedzenia po świętach? Zgrzewanie próżniowe jednym ze sposobów >>>