Gotuj na święta i nie marnuj!

Gotuj na święta i nie marnuj!

Autor Zdjęcia: Materiały prasowe FoodSaver@

Święta to czas kiedy tradycyjnie przygotowujemy bardzo dużo jedzenia. Często jednak okazuje się, że nie jesteśmy w stanie zjeść wszystkiego, co przyrządziliśmy, więc dużo żywności ląduje w koszu. Jest jednak sposób, by jedzenie się nie marnowało – zgrzewanie próżniowe. Dzięki temu rozwiązaniu jedzenie możemy łatwo przechować na później. Dodatkowo, dzięki zgrzewarkom próżniowym możemy także usprawnić sam proces gotowania – część potraw możemy przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce lub zamrażarce.

Przygotowanie dużej ilości potraw tuż przed świętami, zwłaszcza jeśli zapraszamy gości, może być bardzo męczące. Warto więc część produktów lub półproduktów przygotować wcześniej – np. farsz i ciasto na pierogi, albo nawet gotowe pierogi czy uszka, tylko trzeba je wcześniej zamrozić osobno, żeby się nie posklejały. Zamrozimy upieczone mięsa i pasztety, a także masę do upieczenia pasztetu czy ciasta. Przygotować możemy także wyfiletowane ryby, które potem rozmrozimy, przyprawimy i wrzucimy na patelnię lub do galarety. Do tego przyda nam się urządzenie FoodSaver®. 


FoodSaver VS1190X / fot. materiały prasowe

Zdrowo i oszczędnie

Zgrzewarki próżniowe pozwolą usunąć powietrze ze specjalnie zaprojektowanych worków, pojemników i folii tak, by żywność zamknięta była w próżni. Poprzez usunięcie powietrza produkty spożywcze zachowują swój smak, kolor i świeżość na dużo dłużej niż przechowywane w tradycyjny sposób.

Próżniowe przechowywanie żywności ochroni jedzenie przed bakteriami i utrzyma żywność dłużej świeżą. Możemy wydłużyć przechowywanie jej o rok lub dwa! Po wyjęciu z próżni możemy nasze produkty lub dania ponownie włożyć do lodówki, ugotować czy włożyć do mikrofalówki.


FoodSaver VS1190X / fot. materiały prasowe

 

Świeże i smaczne na dłużej

Próżniowe przechowywanie pozwoli na dłużej zachować świeżość naszych warzyw, owoców, ciast czy pieczywa. Mało tego – już po świętach możemy gotowe dania przechować w lodówce i zamrażarce przez długi czas. A świąteczny bigos odgrzany po zimowym, mroźnym spacerze, będzie jak znalazł. Nasze produkty zachowają swój smak, zapach i wartości odżywcze.

Jest to więc idealne rozwiązanie w okresie świątecznym, ale także na co dzień – zdecydowanie zmniejszymy ilość wyrzucanej żywności. Szacuje się, że aż 13 proc. żywności marnuje się przez tradycyjne metody przechowywania. Poza tym próżniowe przechowywanie pozwoli nam na oszczędność czasu i pieniędzy – możemy kupić lub ugotować więcej, a potem zamrozić mniejsze porcje.


FoodSaver VS1192X / fot. materiały prasowe

 

Pomysł na prezent gwiazdkowy

Teraz FoodSaver®, obok swoich pełnowymiarowych zgrzewarek, oferuje dwa mniejsze urządzenia. Idealne do stosowania w małych kuchniach. Ręczne urządzenie do pakowania próżniowego FoodSaver® VS1192X doskonale sprawdzi się nawet w podróży. Dzięki prostemu, jednoprzyciskowemu mechanizmowi i bezprzewodowej, ergonomicznej konstrukcji, urządzenie jest niezwykle proste i przyjazne w obsłudze. W zestawie znajduje się stacja ładująca, pojemnik do przechowywania próżniowego FoodSaver Fresh oraz 10 zapinanych torebek próżniowych. Zaś kompaktowy system pakowania próżniowego FoodSaver VS1190X jest o 50 proc. mniejszy od pełnowymiarowych zgrzewarek FoodSaver®. W zestawie otrzymujemy ręczne urządzenie do uszczelniania (kompatybilne z zapinanymi torebkami próżniowymi oraz pojemnikami do przechowywania próżniowego Fresh) i folię do próżniowego pakowania żywności 20 cm. Oba urządzenia to doskonałe pomysły na prezent gwiazdkowy!


FoodSaver VS1192X / fot. materiały prasowe

 

Partnerem materiału jest FoodSaver - www.food-saver.pl

Ocena: 3,5