Gotuj na święta i nie marnuj!

2019-12-13 14:52 Art_sponsorowany

Święta to czas kiedy tradycyjnie przygotowujemy bardzo dużo jedzenia. Często jednak okazuje się, że nie jesteśmy w stanie zjeść wszystkiego, co przyrządziliśmy, więc dużo żywności ląduje w koszu. Jest jednak sposób, by jedzenie się nie marnowało – zgrzewanie próżniowe. Dzięki temu rozwiązaniu jedzenie możemy łatwo przechować na później. Dodatkowo, dzięki zgrzewarkom próżniowym możemy także usprawnić sam proces gotowania – część potraw możemy przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce lub zamrażarce.

FoodSaver
Autor: Materiały prasowe FoodSaver@

Spis treści

  1. Zdrowo i oszczędnie
  2. Świeże i smaczne na dłużej
  3. Pomysł na prezent gwiazdkowy

Przygotowanie dużej ilości potraw tuż przed świętami, zwłaszcza jeśli zapraszamy gości, może być bardzo męczące. Warto więc część produktów lub półproduktów przygotować wcześniej – np. farsz i ciasto na pierogi, albo nawet gotowe pierogi czy uszka, tylko trzeba je wcześniej zamrozić osobno, żeby się nie posklejały. Zamrozimy upieczone mięsa i pasztety, a także masę do upieczenia pasztetu czy ciasta. Przygotować możemy także wyfiletowane ryby, które potem rozmrozimy, przyprawimy i wrzucimy na patelnię lub do galarety. Do tego przyda nam się urządzenie FoodSaver®. 

Zdrowo i oszczędnie

Zgrzewarki próżniowe pozwolą usunąć powietrze ze specjalnie zaprojektowanych worków, pojemników i folii tak, by żywność zamknięta była w próżni. Poprzez usunięcie powietrza produkty spożywcze zachowują swój smak, kolor i świeżość na dużo dłużej niż przechowywane w tradycyjny sposób.

Próżniowe przechowywanie żywności ochroni jedzenie przed bakteriami i utrzyma żywność dłużej świeżą. Możemy wydłużyć przechowywanie jej o rok lub dwa! Po wyjęciu z próżni możemy nasze produkty lub dania ponownie włożyć do lodówki, ugotować czy włożyć do mikrofalówki.

Świeże i smaczne na dłużej

Próżniowe przechowywanie pozwoli na dłużej zachować świeżość naszych warzyw, owoców, ciast czy pieczywa. Mało tego – już po świętach możemy gotowe dania przechować w lodówce i zamrażarce przez długi czas. A świąteczny bigos odgrzany po zimowym, mroźnym spacerze, będzie jak znalazł. Nasze produkty zachowają swój smak, zapach i wartości odżywcze.

Jest to więc idealne rozwiązanie w okresie świątecznym, ale także na co dzień – zdecydowanie zmniejszymy ilość wyrzucanej żywności. Szacuje się, że aż 13 proc. żywności marnuje się przez tradycyjne metody przechowywania. Poza tym próżniowe przechowywanie pozwoli nam na oszczędność czasu i pieniędzy – możemy kupić lub ugotować więcej, a potem zamrozić mniejsze porcje.

Pomysł na prezent gwiazdkowy

Teraz FoodSaver®, obok swoich pełnowymiarowych zgrzewarek, oferuje dwa mniejsze urządzenia. Idealne do stosowania w małych kuchniach. Ręczne urządzenie do pakowania próżniowego FoodSaver® VS1192X doskonale sprawdzi się nawet w podróży. Dzięki prostemu, jednoprzyciskowemu mechanizmowi i bezprzewodowej, ergonomicznej konstrukcji, urządzenie jest niezwykle proste i przyjazne w obsłudze. W zestawie znajduje się stacja ładująca, pojemnik do przechowywania próżniowego FoodSaver Fresh oraz 10 zapinanych torebek próżniowych. Zaś kompaktowy system pakowania próżniowego FoodSaver VS1190X jest o 50 proc. mniejszy od pełnowymiarowych zgrzewarek FoodSaver®. W zestawie otrzymujemy ręczne urządzenie do uszczelniania (kompatybilne z zapinanymi torebkami próżniowymi oraz pojemnikami do przechowywania próżniowego Fresh) i folię do próżniowego pakowania żywności 20 cm. Oba urządzenia to doskonałe pomysły na prezent gwiazdkowy!

Partnerem materiału jest FoodSaver - www.food-saver.pl