Dynia hokkaido: właściwości i wartości odżywcze [WIDEO]

Dynia hokkaido: właściwości i wartości odżywcze [WIDEO]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Dynię hokkaido można zapiekać razem ze skórką

Hokkaido to jedna z kilkudziesięciu odmian dyni - dość łatwo dostępna w polskich sklepach. Sprawdź, czym dynia hokkaido różni się od zwykłej dyni i jakie ma wartości odżywcze.

Co to jest dynia hokkaido?

Dynia hokkaido to jedna z odmian dyni. Charakteryzuje się intensywnie żółtym kolorem i bardzo twardą skórą, której się nie obiera. Łatwo odróżnić ją od zwykłej dyni - jest mniejsza (waga sięga 2-3 kg) i twardsza. Dynie hokkaido bez problemu kupimy w polskich sklepach.

Dynia hokkaido: wartości odżywcze

Warto na stałe wprowadzić dynię hokkaido do jadłospisu, by wspomóc trawienie i regularnie dostarczać niezbędnych dla organizmu związków:

  • karotenu (dobrze wpływa na wzrok i chroni oczy przed szkodliwym działaniem promieni UV); w dyni hokkaido jest więcej karotenu niż w marchewce;

  • witamin: B1, B2, PP, C, A;

  • fosforu, żelaza, wapnia, potasu i magnezu.

Dlaczego warto jeść dynie hokkaido?

Zupki z dyni hokkaido poleca się dzieciom ze względu na dużą zawartość witamin i karotenu. Warto wiedzieć, że dynie nie wiążą fosforanów z ziemi w przeciwieństwie np. do marchewki, która też jest doskonałym źródłem karotenoidów.

Dynia hokkaido ma właściwości odtruwające i oczyszczające - pozytywnie wpływa na funkcjonowanie nerek i wątroby.

Jedną z zalet dyni hokkaido jest to, że nie rozpada się w czasie gotowania. Dlatego jeśli chcemy zrobić potrawę, w której zostaną całe kawałki dyni, wybierzmy tę odmianę. Dynie hokkaido sprawdzają się jako składnik leczo, gulaszów i tart.

Ocena: 3,2