Najlepsza sałatka z paluszkami krabowymi i makaronem ryżowym

Sałatka z makaronu ryżowego i paluszków krabowych: przepisy na andrzejki
Autor: Shutterstock Paluszki krabowe (surimi) są wręcz stworzone do sałatek
łatwy
15 min
4

Sałatka z paluszków krabowych (surimi) to znakomita przekąska na imprezy. Choć jest lekka, można się nią najeść. Świetnie smakuje solo, ale można ją również nakładać na grzanki albo owinąć w papier ryżowy, tworząc pyszne spring rollsy. Sprawdź, jak zrobić sałatkę krabową z makaronem ryżowym, kukurydzą i ogórkiem.

SKŁADNIKI

  • 100 g makaronu ryżowego (nitki)
  • 150 g paluszków krabowych
  • świeży ogórek
  • 1 ząbek czosnku
  • pół małej cebuli
  • puszka kukurydzy
  • 2 łyżki majonezu
  • kilka gałązek świeżej natki pietruszki
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron należy wyjąć z opakowania i włożyć do głębokiej miski, posolić, zalać wrzątkiem i przykryć. Po 5 minutach odcedzić i posiekać. Przełożyć do szklanej miski.
  • Paluszki krabowe wyjąć z folii i pokroić na plasterki (ok. 1 cm). Ogórka obrać, przekroić wzdłuż, a następnie na plasterki.
  • Cebulkę pokroić na bardzo małą kostkę. Rozgnieść ząbek czosnku, dodać do makaronu. Odcedzić kukurydzę.
  • Wszystkie składniki przełożyć do miski z makaronem. Posiekać natkę pietruszki, dodać majonez, sól i pieprz do smaku. Wymieszać.
Edyta Folwarska
więcej