Najlepsza sałatka z paluszkami krabowymi i makaronem ryżowym
2022-12-29
łatwy
15 min
4
Sałatka z paluszków krabowych (surimi) to znakomita przekąska na imprezy. Choć jest lekka, można się nią najeść. Świetnie smakuje solo, ale można ją również nakładać na grzanki albo owinąć w papier ryżowy, tworząc pyszne spring rollsy. Sprawdź, jak zrobić sałatkę krabową z makaronem ryżowym, kukurydzą i ogórkiem.
SKŁADNIKI
- 100 g makaronu ryżowego (nitki)
- 150 g paluszków krabowych
- świeży ogórek
- 1 ząbek czosnku
- pół małej cebuli
- puszka kukurydzy
- 2 łyżki majonezu
- kilka gałązek świeżej natki pietruszki
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron należy wyjąć z opakowania i włożyć do głębokiej miski, posolić, zalać wrzątkiem i przykryć. Po 5 minutach odcedzić i posiekać. Przełożyć do szklanej miski.
- Paluszki krabowe wyjąć z folii i pokroić na plasterki (ok. 1 cm). Ogórka obrać, przekroić wzdłuż, a następnie na plasterki.
- Cebulkę pokroić na bardzo małą kostkę. Rozgnieść ząbek czosnku, dodać do makaronu. Odcedzić kukurydzę.
- Wszystkie składniki przełożyć do miski z makaronem. Posiekać natkę pietruszki, dodać majonez, sól i pieprz do smaku. Wymieszać.