Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Pieczone kąski awokado owinięte boczkiem

Pieczone kąski awokado owinięte boczkiem

Z tą przekąską poradzi sobie nawet najmniej uzdolniony kulinarnie kibic. Wystarczą 3 składniki i 15 minut wolnego czasu. 

Składniki:

  • 1 duże awokado
  • 8 plastrów surowego boczku wędzonego
  • 1 szczyptę ostrej papryki

Przygotowanie:

Wystarczy przeciąć awokado. Usunąć pestkę. Każdą połówkę przeciąć na ćwiartki. A każdą ćwiartkę jeszcze na pół. Ósemki awokado oprószyć papryką i owinąć plasterkiem boczku. Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 10 minut w 200°C lub do zrumienienia boczku.

Źródło: com
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Cukinia z pesto pieczona w boczku

Cukinia z pesto pieczona w boczku

Pozornie to truniejsze danie, ale nie bójcie się. Przygotowanie jest banalnie proste.

Składniki:

  • 1 cukinia średnich rozmiarów
  • 16 plasterków wędzonego boczku surowego
  • 1 łyżka pesto bazyliowego
  • 6-8 listków świeżej bazylii do przybrania

Przygotowanie:

Cukinie przekroić wzdłuż na pół. Następnie każdą połówkę przekroić na 4 części. Każdą ósemkę przekroić w połowie długości. Kawałki cukini wymieszać z pesto. Każdy kawałek owinąć boczkiem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 20 minut w 200°C.

Źródło: com
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Pieczone w boczku ogórki konserwowe

Pieczone w boczku ogórki konserwowe

Brzmi może nieco dziwnie, ale uwierzcie mi, to jest pyszne! Przygotowanie jest dziecinnie proste. Nic nie trzeba doprawiać. Wystarczy owinąć i wrzucić do piekarnika. Łatwiej się nie da!

Składniki: 

  • 4 ogórki konserwowe
  • 16 plasterków surowego boczku wędzonego

Przygotowanie:

Piekarnik włączamy. Ogórki kroimy wzdłuż na pół. Każdą połówkę jeszcze raz na pół. W ten sposób otrzymamy 16 kawałków. Każdy kawałek owijamy boczkiem, jak bandażem, jak mumię. Wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 10 minut w 200°C.  Palce lizać!

Źródło: com
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Parówki w boczku

Parówki w boczku

Do tego przepisu najlepiej wybrać krótsze parówki. Takie parówki nazywane są koktajlowymi. Jeśli używacie normalnej długości parówek, to je po prostu przetnijcie na 2 lub 3 części.

Składniki:

  • 16 parówek koktajlowych
  • 16 plasterków surowego boczku wędzonego
  • 1 łyżka musztardy

Przygotowanie:

Parówki posmarować musztardą. Owinąć boczkiem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 10 mintu w 200°C lub do zrumienienia boczku.

Źródło: com
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Faszerowane papryczki pieczone w boczku

Faszerowane papryczki pieczone w boczku

W tej propozycji przekąsek dla kibica to najbardziej skomplikowany przepis. Ale nie bój nic! Dacie radę! Uważajcie tylko, bo papryczki padron uprawiane w Polsce są bardzo ostre! 

Składniki:

  • 8 zielonych papryczek padron
  • 100 g serka kremowego o smaku czosnkowym lub ziołowym
  • 16 długich plasterków surowego boczku wędzonego

Przygotowanie:

Papryczki przeciąć wzdłuż na pół. Ogonków nie usuwać. Jedynie pozbyć się pestek. Do każdej papryczki włożyć 2 łyżeczki serka. Owinąć boczkiem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 15 minut w 200°C. Smacznego!

Źródło: com
Rozwiń
Powrót
Pieczone kąski awokado owinięte boczkiem
Cząstki cukinii w boczku
Ogórki konserwowe owinięte boczkiem z piekarnika
Parówki pieczone w boczku
Pieczone papryczki padron nadziewane serkiem i owinięte boczkiem
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
powiększone zdjęcie
email