
Pieczone kąski awokado owinięte boczkiem
Z tą przekąską poradzi sobie nawet najmniej uzdolniony kulinarnie kibic. Wystarczą 3 składniki i 15 minut wolnego czasu.
Składniki:
- 1 duże awokado
- 8 plastrów surowego boczku wędzonego
- 1 szczyptę ostrej papryki
Przygotowanie:
Wystarczy przeciąć awokado. Usunąć pestkę. Każdą połówkę przeciąć na ćwiartki. A każdą ćwiartkę jeszcze na pół. Ósemki awokado oprószyć papryką i owinąć plasterkiem boczku. Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 10 minut w 200°C lub do zrumienienia boczku.

Cukinia z pesto pieczona w boczku
Pozornie to truniejsze danie, ale nie bójcie się. Przygotowanie jest banalnie proste.
Składniki:
- 1 cukinia średnich rozmiarów
- 16 plasterków wędzonego boczku surowego
- 1 łyżka pesto bazyliowego
- 6-8 listków świeżej bazylii do przybrania
Przygotowanie:
Cukinie przekroić wzdłuż na pół. Następnie każdą połówkę przekroić na 4 części. Każdą ósemkę przekroić w połowie długości. Kawałki cukini wymieszać z pesto. Każdy kawałek owinąć boczkiem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 20 minut w 200°C.

Pieczone w boczku ogórki konserwowe
Brzmi może nieco dziwnie, ale uwierzcie mi, to jest pyszne! Przygotowanie jest dziecinnie proste. Nic nie trzeba doprawiać. Wystarczy owinąć i wrzucić do piekarnika. Łatwiej się nie da!
Składniki:
- 4 ogórki konserwowe
- 16 plasterków surowego boczku wędzonego
Przygotowanie:
Piekarnik włączamy. Ogórki kroimy wzdłuż na pół. Każdą połówkę jeszcze raz na pół. W ten sposób otrzymamy 16 kawałków. Każdy kawałek owijamy boczkiem, jak bandażem, jak mumię. Wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 10 minut w 200°C. Palce lizać!

Parówki w boczku
Do tego przepisu najlepiej wybrać krótsze parówki. Takie parówki nazywane są koktajlowymi. Jeśli używacie normalnej długości parówek, to je po prostu przetnijcie na 2 lub 3 części.
Składniki:
- 16 parówek koktajlowych
- 16 plasterków surowego boczku wędzonego
- 1 łyżka musztardy
Przygotowanie:
Parówki posmarować musztardą. Owinąć boczkiem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 10 mintu w 200°C lub do zrumienienia boczku.

Faszerowane papryczki pieczone w boczku
W tej propozycji przekąsek dla kibica to najbardziej skomplikowany przepis. Ale nie bój nic! Dacie radę! Uważajcie tylko, bo papryczki padron uprawiane w Polsce są bardzo ostre!
Składniki:
- 8 zielonych papryczek padron
- 100 g serka kremowego o smaku czosnkowym lub ziołowym
- 16 długich plasterków surowego boczku wędzonego
Przygotowanie:
Papryczki przeciąć wzdłuż na pół. Ogonków nie usuwać. Jedynie pozbyć się pestek. Do każdej papryczki włożyć 2 łyżeczki serka. Owinąć boczkiem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 15 minut w 200°C. Smacznego!