Kluski i pyzy

Mącznymi przysmakami kuchnia polska stoi. Kopytka, kluski śląskie, pyzy, a do tego leniwe czy pampuchy - jest w czym wybierać, a tym bardziej co smakować. Warto pamiętać o tych wszystkich daniach także w ich regionalnych wersjach. W końcu tzw. babcine przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenia to gwarancja zdrowia i... dobrego apetytu!

Kluski i pyzy

Kluski i pyzy wszystkie przepisy

Filtry

CZAS

PORCJA DLA

OCENA

TRUDNOŚĆ

Odsmażane kopytka z brukselką i orzechami włoskimi: łatwy przepis na pyszną kolację

Odsmażane kopytka z brukselką i orzechami włoskimi: łatwy przepis na pyszną kolację

Kopytka z brukselką i orzechami włoskimi w pysznym maślano-miodowym sosie są tak dobre, że tylko palce lizać i obgryzać! Idealny patent na wykorzystanie gotowanych klusek ziemniaczanych, kopytek lub gnocchi. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Cudowne dyniowe kopytka - idealne do sosu grzybowego lub gulaszu!

Cudowne dyniowe kopytka - idealne do sosu grzybowego lub gulaszu!

Kopytka dyniowe przyrządza się z purre dyniowego =, które otrzymujemy po zblendowaniu upieczonej dyni hokkaido. Są delikatniejsze od klusek z ziemniaków, ale równie pyszne i stanowią znakomity dodatek do sosów i mięs. Można jednak jeść je jako samodzielne danie - oprószone parmezanem jak to robią Włosi ze swoimi dyniowymi gnocchi.

Ocena: 4,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pulchne kluski dyniowe: łatwy przepis na wegańskie kluski z dyni

Pulchne kluski dyniowe: łatwy przepis na wegańskie kluski z dyni

Pulchne kluski dyniowe: łatwy przepis na kluski z dyni bez jajek i innych alergenów. Delikatne kluski z dyni rozpływają się w ustach. Nie ważne czy podacie je z masłem szałwiowym, czy z tartym parmezanem, czy gulaszem. W każdym wydaniu są przepyszne! 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Podolskie kluski gryczane: sycące i bezglutenowe

Podolskie kluski gryczane: sycące i bezglutenowe

Podolskie kluski gryczane to sycący i absolutnie bezglutenowy posiłek. Ten przepis na kluski wytrawne, ale można je zmodyfikować i podać na słodko. Polecam pyszne i zdrowe kluski, które urozmaicą Twoją dietę. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Lane kluski na mleku: przepis jak zrobić pyszne i pożywne śniadanie

Lane kluski na mleku: przepis jak zrobić pyszne i pożywne śniadanie

Lane kluski na mleku to śniadanie, które syci długo. Idealne, gdy poranki witają nas chłodem. Kiedyś kluski lane na mleku były obowiązkowym daniem śniadaniowym na zmianę z kaszą i kleikami. Świat się zmienia, ale kwestia naszego porannego komfortu nigdy. Zadbajmy o siebie najlepiej jak umiemy. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Knedle nadziewane kurkami: rewelacyjny przepis na kluski z grzybami leśnymi

Knedle nadziewane kurkami: rewelacyjny przepis na kluski z grzybami leśnymi

Knedle nadziewane kurkami to eleganckie danie obiadowe. Delikatne kluski ziemniaczane faszerowane przesmażonymi kurkami zachwyci każdego smakosza. Smaku dopełnią zrumieniona szynka wędzona, tarty parmezan oraz świeże liście rukoli o przyjemnie pikantnym smaku. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Knedle ze śliwkami: tradycyjny przepis na pyszny obiad na słodko

Knedle ze śliwkami: tradycyjny przepis na pyszny obiad na słodko

Wykorzystaj przepis na knedle ze  śliwkami - jesienią ze świeżych węgierek, zimą z mrożonych. Tradycyjne knedle ze śliwkami najlepiej smakują ze śmietaną i cukrem, ale jeśli lubisz eksperymentować, wypróbuj knedle z bułką tartą oprószone cynamonem. Albo podaj knedle ze śliwkami do pieczonej wieprzowiny polane sosem pieczeniowym. My jednak preferujemy i proponujemy klasyczny przepis. Oto knedle nadziewane śliwkami podawane ze śmietaną i cukrem.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Obłędne knedle serowe z brzoskwiniami

Obłędne knedle serowe z brzoskwiniami

Delikatne, serowe ciasto, a w nim zamknięte soczyste i słodkie brzoskwinie. Nie ważne czy knedle serowe z brzoskwiniami podasz na obiad czy na deser. Znikną z talerzy w oka mgnieniu.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pampuchy z jagodami: przepis na drożdżowe kluski gotowane na parze

Pampuchy z jagodami: przepis na drożdżowe kluski gotowane na parze

Pampuchy z jagodami, zwane również buchtami lub parowańcami, to pyszne kluski drożdżowe gotowane na parze.  Ich przygotowanie jest łatwiejsze niż myślisz! W sezonie na owoce jagodowe, jak znalazł! 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kartacze podlaskie: przepis Małgorzaty Raduchy [LATO Z RADIEM]

Kartacze podlaskie: przepis Małgorzaty Raduchy [LATO Z RADIEM]

Kultowa audycja „Lato z radiem” rusza w środę 24 czerwca, godz. 9.00-12.00. Zapraszają: Agnieszka Kunikowska i Małgorzata Raducha. – Suwalszczyzna to jeden z najpiękniejszych regionów Polski. Już same nazwy brzmią, jak zaklęcie: Gulbieniszki, Szypliszki, Żytkiejmy, Prudziszki… Pagórki , jeziora i lasy, tradycja jaćwieska, litewska, a przede wszystkim pogodni wspaniali ludzie i znakomita kuchnia: kołduny, kartacze, czebureki, listniki, stulistniki, stynka i zupa z pokrzyw. Dużo ziemniaków, mięsa, omasty, ale najwięcej serca i doświadczenia, bo to kuchnia praktykowana od pokoleń. Odwiedzimy Aleksandra Popławskiego, polskiego Tatara i jego kuchnię, podpatrzymy, jak zagniata kartacze Leokadia Chmielewska z Raczków, z których pochodzi Tomasz Organek oraz wejdziemy do rodzinnej serowarni PP Falęckich w Wiżajnach, aby skosztować serów dojrzewających i wędzonych z kozieradką, czosnkiem niedźwiedzim lub czarnuszką. Będzie pysznie! – zapewnia Małgorzata Raducha.  

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Strona 1 z 8