Kluski i pyzy

Mącznymi przysmakami kuchnia polska stoi. Kopytka, kluski śląskie, pyzy, a do tego leniwe czy pampuchy - jest w czym wybierać, a tym bardziej co smakować. Warto pamiętać o tych wszystkich daniach także w ich regionalnych wersjach. W końcu tzw. babcine przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenia to gwarancja zdrowia i... dobrego apetytu!

Kluski i pyzy

Kluski i pyzy wszystkie przepisy

Filtry

CZAS

PORCJA DLA

OCENA

TRUDNOŚĆ

Domowa zapiekanka z kopytkami i pomidorami koktajlowymi

Domowa zapiekanka z kopytkami i pomidorami koktajlowymi

Smakowity sposób na wykorzystanie kopytek. Zapieczone pod pysznym sosem i przyprawione pomidorami smakują obłędnie. Danie możesz również przygotować z gotowych klusek.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Słowackie kluski cebulowe - tanie i przaśne danie

Słowackie kluski cebulowe - tanie i przaśne danie

Czasami potrzebujemy przygotować obiad maksymalnie prosty, tani i smaczny. Takie są słowackie kluski cebulowe, przypominają nieco nasze polskie przecierki, ale podaje się je obficie polane tłuszczem i zrumienioną cebulą.

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Przepyszne knedle czosnkowe z kaszy manny i twarogu - super przepis

Przepyszne knedle czosnkowe z kaszy manny i twarogu - super przepis

Knedle czosnkowe z kaszy manny i twarogu to oryginalny przepis na smakowite kluseczki wybitnie pasujące do gulaszy i mięs duszonych. Doskonałe i niedrogie, łechcą podniebienie i zachęcają do powtórnego przygotowania.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Wykwintne kluski kładzone z szynką i orzechami - to danie robi furorę!

Wykwintne kluski kładzone z szynką i orzechami - to danie robi furorę!

Wykwintne kluski kładzione z szynką i orzechami mają tak niesamowity=ity smak, że gdy je raz zrobicie, będziecie wracać do tego przepisu. Szczególnie na uroczyste okazje, bo to danie robi zawsze furorę.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Bajecznie proste pikantne kopytka

Bajecznie proste pikantne kopytka

Kopytka to częsty sposób na zagospodarowanie nadmiaru  ugotowanych ziemniaków, które zostały np. z poprzedniego dnia. Zwykłe kluseczki ziemniaczane mogą nabrać bardziej  zdecydowanego smaku za pomocą jednego dodatku! Wypróbuj nasz przepis na pikantne kopytka, zawsze już będziesz takich  chciał!  

Ocena: 4,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Ziemniaczane kluski nadziewane serem

Ziemniaczane kluski nadziewane serem

Ziemniaczane kluski nadziewane wędzonym twarogiem to pyszne danie obiadowe. Bezmięsne, ale nie pozbawione smaku. Wędzony twaróg kupisz w każdym dyskoncie spożywczym. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Fit kluski leniwe z menu beszamel

Fit kluski leniwe z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE

Kluski leniwe w wersji fit - z chudego twarogu i otrąb pszennych, polane jogurtem nie ustępują tym tradycyjnym z dodatkiem tłustej śmietany. Smakują świetnie, mają przyjemną, delikatną konsystencję. Przepis przygotowany został przez Poradnię Dietetyczną Dietosfera. Porcja dostarcza 240 kcal.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 1 OSÓB

Bawarskie knedle z czerstwej bułki: przepis na semmelnknödel

Bawarskie knedle z czerstwej bułki: przepis na semmelnknödel

Bawarskie knedle z czerstwej bułki to sprytny sposób na zagospodarowanie nadwyżek czerstwego pieczywa. Ten łatwy przepis na semmelnknödel przyda się każdej gotującej osobie. Tak spreparowane bułki podane razem zawiesistym mięsnym sosem będą eleganckim posiłkiem. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Węgierskie knedle z twarogu

Węgierskie knedle z twarogu

Węgierskie knedle z twarogu to pyszne urozmaicenie naszego menu. Puszyste knedelki przypominają kluski leniwe. Podane z owocami i słodkim jogurtem zamieniają się w prawdziwy przysmak. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Zacierka: przepis na klasyczny dodatek do zup i gulaszy

Zacierka: przepis na klasyczny dodatek do zup i gulaszy

Zacierka to nic innego jak drobne kluseczki. Ich nazwa pochodzi od sposobu wykonania. Elastyczne ciasto z mąki i jajek skubie się kciukiem i palcem wskazującym, a potem „zaciera” palcami, aby uformować niewielkie kluseczki.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Strona 1 z 7