Kluski z macy do rosołu: sprawdzony przepis na knedle z macy
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Kluski z macy to doskonałe uzupełnienie rosołu. Stanowią doskonały duet z tą pyszną zupą, sprawiają, że rosół jest bardziej syty. Pięknie też się w rosole prezentują, a ich wykonanie nie jest wcale skomplikowane.
SKŁADNIKI
- 6 płatków macy
- 125 ml zimnej wody
- 2 jajka
- 1 łyżka kaczego lub gęsiego smalcu (można zastąpić masłem)
- przyprawy: sól morska, świeżo mielony czarny pieprz, solidna szczypta mielonego imbiru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Macę zmielić lub bardzo drobno pokruszyć.
- Jajka roztrzepać z wodą i tą mieszaniną zalać macę, dodać roztopiony tłuszcz.
- Doprawić solą (płaska łyżeczka), pieprzem (masa ma być wyraźnie pikantna) i solidną szczyptą imbiru.
- Odstawić na godzinę aż maca wchłonie płyn a masa stężeje.
- W garnku zagotować osoloną wodę. Wilgotnymi dłońmi formować z masy kulki maksymalnie wielkości żółtka i wrzucać je od razu do wrzątku. Najpierw należy spróbować ugotować 1-2 kluski, żeby sprawdzić czy są ścisłe i się nie rozpadają. Gdyby się rozpadały do masy dodać trochę mąki ilość mąki jest zależna od wielkości jajek ).
- Gotować przez około 10 minut na małym ogniu. Knedelki nieco urosną. Wyjąć je łyżką cedzakową i odstawić do ostygnięcia, aż lekko stwardnieją.
- Podawać z gorącym rosołem i posiekaną natką pietruszki. Można też serwować je jako dodatek do innych czystych zup albo do mięsa.