Kluski z macy do rosołu: sprawdzony przepis na knedle z macy

2021-03-29
Kluski z macy do rosołu: sprawdzony przepis na knedle z macy
Autor: Shutterstock Kluski, inaczej zwane knedlami z macy to pyszny dodatek do niedzielnego rosołu
łatwy
30 min
4

Kluski z macy to doskonałe uzupełnienie rosołu. Stanowią doskonały duet z tą pyszną zupą, sprawiają, że rosół jest bardziej syty. Pięknie też się w rosole prezentują, a ich wykonanie nie jest wcale skomplikowane.

SKŁADNIKI

  • 6 płatków macy
  • 125 ml zimnej wody
  • 2 jajka
  • 1 łyżka kaczego lub gęsiego smalcu (można zastąpić masłem)
  • przyprawy: sól morska, świeżo mielony czarny pieprz, solidna szczypta mielonego imbiru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Macę zmielić lub bardzo drobno pokruszyć.
  • Jajka roztrzepać z wodą i tą mieszaniną zalać macę, dodać roztopiony tłuszcz.
  • Doprawić solą  (płaska łyżeczka), pieprzem (masa ma być wyraźnie pikantna) i solidną szczyptą imbiru.
  • Odstawić na godzinę aż maca wchłonie płyn a masa stężeje.
  • W garnku zagotować osoloną wodę. Wilgotnymi dłońmi formować z masy kulki maksymalnie wielkości żółtka i wrzucać je od razu do wrzątku. Najpierw należy spróbować ugotować 1-2 kluski,  żeby sprawdzić czy są ścisłe i się nie rozpadają. Gdyby się rozpadały do masy dodać trochę mąki  ilość mąki jest zależna od wielkości jajek ).
  • Gotować przez około 10 minut na małym ogniu. Knedelki nieco urosną. Wyjąć je łyżką cedzakową i odstawić do ostygnięcia,  aż lekko stwardnieją.
  • Podawać z gorącym rosołem i posiekaną natką pietruszki. Można też serwować je jako dodatek do innych czystych zup albo do mięsa.