Obłędnie pyszne knedle czosnkowe – zrób je raz, a będą hitem każdego obiadu!

Dieta wegetariańska
Knedle czosnkowe z kaszy manny i twarogu to niebanalna propozycja dla wszystkich miłośników domowego comfort foodu. Te mięciutkie, aromatyczne kluseczki świetnie odnajdują się w towarzystwie gulaszu czy duszonych mięs, ale równie dobrze smakują solo – z masłem i ziołami. Proste, niedrogie i obłędnie pyszne – to przepis, do którego z przyjemnością będziecie wracać!
Dlaczego knedle nigdy nie wychodzą z mody?
Knedle to danie z długą i smaczną historią, która pachnie kuchnią domową i wspomnieniami z dzieciństwa. Choć dziś kojarzymy je głównie z polskim obiadem, ich korzenie sięgają kuchni środkowoeuropejskiej — szczególnie austriackiej, czeskiej i węgierskiej. Z czasem knedle zadomowiły się także w Polsce, przybierając najróżniejsze formy: od owocowych deserów po wytrawne dodatki do mięsnych sosów i gulaszy.
Ich popularność nie słabnie, bo knedle mają wszystko, co w kuchni lubimy najbardziej — prostotę, sytość i elastyczność. Można je przygotować na wiele sposobów, z różnych składników, a każdy region i każda babcia mają na nie swój sekretny przepis. Warto po nie sięgać, bo to niedrogie, pożywne i uniwersalne danie, które łatwo dostosować do pory roku, zawartości lodówki czy... aktualnych kulinarnych zachcianek. A knedle czosnkowe z kaszy manny i twarogu to wersja, która zaskakuje wyjątkowym smakiem i świetnie sprawdza się jako dodatek do wyrazistych, duszonych potraw.
SKŁADNIKI
- 15 dag kaszy manny
- 6-7 łyżek bułki tartej
- 50 dag twarogu
- 3 jajka
- 6 łyżek masła
- pół torebki proszku do pieczenia
- duża szczypta gałki muszkatołowej
- 1-2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki szczypiorku - najlepiej z czosnku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ser przepuścić przez maszynkę lub zmiksować.
- Masło utrzeć na puch, nie przerywając ucierania dodawać po 1 żółtku.
- Do masy, cały czas ucierając, dodawać grysik, bułkę tartą, ser, i proszek do pieczenia, roztarty z solą czosnek, szczypiorek i gałkę muszkatołową.
- Ubić na sztywno pianę z białek, dokładnie i delikatnie wymieszać z przygotowaną masą.
- Formować niewielkie knedle, gotować w osolonym wrzątku przez 10-15 minut.