Obłędnie pyszne knedle czosnkowe – zrób je raz, a będą hitem każdego obiadu!

Obłędnie pyszne knedle czosnkowe – zrób je raz, a będą hitem każdego obiadu!
Autor: Shutterstock
średni
30 min
4

Dieta wegetariańska

Knedle czosnkowe z kaszy manny i twarogu to niebanalna propozycja dla wszystkich miłośników domowego comfort foodu. Te mięciutkie, aromatyczne kluseczki świetnie odnajdują się w towarzystwie gulaszu czy duszonych mięs, ale równie dobrze smakują solo – z masłem i ziołami. Proste, niedrogie i obłędnie pyszne – to przepis, do którego z przyjemnością będziecie wracać!

Dlaczego knedle nigdy nie wychodzą z mody?

Knedle to danie z długą i smaczną historią, która pachnie kuchnią domową i wspomnieniami z dzieciństwa. Choć dziś kojarzymy je głównie z polskim obiadem, ich korzenie sięgają kuchni środkowoeuropejskiej — szczególnie austriackiej, czeskiej i węgierskiej. Z czasem knedle zadomowiły się także w Polsce, przybierając najróżniejsze formy: od owocowych deserów po wytrawne dodatki do mięsnych sosów i gulaszy.

Ich popularność nie słabnie, bo knedle mają wszystko, co w kuchni lubimy najbardziej — prostotę, sytość i elastyczność. Można je przygotować na wiele sposobów, z różnych składników, a każdy region i każda babcia mają na nie swój sekretny przepis. Warto po nie sięgać, bo to niedrogie, pożywne i uniwersalne danie, które łatwo dostosować do pory roku, zawartości lodówki czy... aktualnych kulinarnych zachcianek. A knedle czosnkowe z kaszy manny i twarogu to wersja, która zaskakuje wyjątkowym smakiem i świetnie sprawdza się jako dodatek do wyrazistych, duszonych potraw.

SKŁADNIKI

  • 15 dag  kaszy manny
  • 6-7 łyżek bułki tartej
  • 50 dag  twarogu
  • 3 jajka
  • 6 łyżek masła
  • pół torebki proszku do pieczenia
  • duża szczypta gałki muszkatołowej
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki  szczypiorku - najlepiej  z czosnku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ser przepuścić przez maszynkę lub zmiksować.
  • Masło utrzeć na puch, nie przerywając ucierania dodawać po 1 żółtku.
  • Do masy, cały czas ucierając, dodawać grysik, bułkę tartą, ser, i proszek do pieczenia, roztarty z solą czosnek, szczypiorek i gałkę muszkatołową.
  • Ubić na sztywno pianę z białek, dokładnie i delikatnie wymieszać z przygotowaną masą.
  • Formować niewielkie knedle, gotować w osolonym wrzątku  przez 10-15 minut.
Twaróg - jadalne białe złoto
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej