Przepyszne knedle czosnkowe z kaszy manny i twarogu - super przepis
2021-03-29

średni
30 min
4
Knedle czosnkowe z kaszy manny i twarogu to oryginalny przepis na smakowite kluseczki wybitnie pasujące do gulaszy i mięs duszonych. Doskonałe i niedrogie, łechcą podniebienie i zachęcają do powtórnego przygotowania.
Przepisy opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 15 dag kaszy manny
- 6-7 łyżek bułki tartej
- 50 dag twarogu
- 3 jajka
- 6 łyżek masła
- pół torebki proszku do pieczenia
- duża szczypta gałki muszkatołowej
- 1-2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki szczypiorku - najlepiej z czosnku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ser przepuścić przez maszynkę lub zmiksować.
- Masło utrzeć na puch, nie przerywając ucierania dodawać po 1 żółtku.
- Do masy, cały czas ucierając, dodawać grysik, bułkę tartą, ser, i proszek do pieczenia, roztarty z solą czosnek, szczypiorek i gałkę muszkatołową.
- Ubić na sztywno pianę z białek, dokładnie i delikatnie wymieszać z przygotowaną masą.
- Formować niewielkie knedle, gotować w osolonym wrzątku przez 10-15 minut.