Uszka do barszczu zamieniłam na te grzybowe kluseczki. Przepis Tomka Strzelczyka jest genialny
Uszka to tradycyjny dodatek do wigilijnego czerwonego barszczu. Nie każdy jednak ma czas i cierpliwość, aby je przygotować. W takim przypadku idealnie sprawdzi się przepis Tomka Strzelczyka. Jego grzybowe kluseczki doskonale zastępują uszka i pysznie komponują się z barszczem. Zobaczcie, jak łatwo i szybko można zrobić kluseczki z dodatkiem grzybów według sprawdzonego przepisu Tomka Strzelczyka.
i
Dieta wegetariańska
Z czego Tomek Strzelczyk robi grzybowe kluseczki?
Domowe kluseczki grzybowe do barszczu wigilijnego według przepisu Tomka, które z powodzeniem zastąpią uszka, są pyszne i aromatyczne. Uczestnik kulinarnego show MasterChef wykorzystuje tylko kilka prostych produktów. Lista niezbędnych składników nie jest długa. Znalazło się na niej tylko pięć produktów oraz dwie klasyczne przyprawy, które każdy ma w domu.
Z czego więc Tomek robi pełne smaku i aromatu kluseczki grzybowe do barszczu czerwonego? Aby przygotować ten oryginalny zamiennik wigilijnych uszek, należy zaopatrzyć się w takie artykuły spożywcze, jak:
- mąka pszenna
- masło
- suszone grzyby
- cebule
- jajka
Jak Tomek Strzelczyk robi grzybowe kluseczki?
Przepisy Tomka Strzelczyka od lat cieszą się wielką popularnością w internecie. Recepturę na wyborne kluseczki grzybowe do wigilijnego barszczu czerwonego opublikował na swoim kanale OddaszFartucha na YouTube. Przepis od razu zyskał mnóstwo polubień i pozytywnych komentarzy. Nic dziwnego, przepis Tomka Strzelczyka na grzybowe kluseczki jest łatwy i szybki. Ich przygotowanie jest o wiele łatwiejsze i zajmuje mniej czasu niż zrobienie tradycyjnych uszek. Należy jedynie pamiętać, aby wcześniej namoczyć suszone grzyby.
Jak więc zrobić pyszne i aromatyczne kluseczki grzybowe do barszczu na wigilię? Wystarczy postępować według kolejnych kroków, a ten wyborny dodatek do świątecznej zupy uda się na medal. Przepis Tomka zawsze wychodzi.
- 1. krok – podsmażenie cebuli na maśle
- 2. krok – zmiksowanie cebuli z suszonymi grzybami
- 3. krok – przygotowanie ciasta na kluseczki
- 4. krok – połączenie ciasta z grzybową pastą
- 5. krok – ugotowanie kluseczek w osolonym wrzątku
Jak Tomek Strzelczyk gotuje grzybowe kluseczki?
Ugotowanie wigilijnych kluseczek z dodatkiem suszonych grzybów, które są idealnym zamiennikiem pracochłonnych uszek, jest tak samo łatwe, jak ich zrobienie. Tomek Strzelczyk zagotowuje wodę z solą w garnku. Następnie wkłada do niej na kilka sekund łyżkę, aby się ogrzała. Ta czynności znacznie ułatwia gotowanie kluseczek. Na ciepłą łyżkę nakłada niewielką porcję ciasta i kładzie na wodzie. W ten sposób przygotowuje kluseczki, aż wykorzysta całe ciasto grzybowe. Czas gotowania wynosi około 4 minut, licząc od momentu, kiedy kluseczki wypłyną na powierzchnię wody. Warto je delikatnie zamieszać, aby nie przywarły do dna. Kluseczki grzybowe na wigilię wyjmuje się za pomocą łyżki cedzakowej, nakłada do talerzy, a następnie wlewa barszcz czerwony. Wyborne danie na wigilijną kolację jest gotowe.
SKŁADNIKI
- 300 g mąki
- 160 g masła + 2 łyżki
- 2 cebule
- 40 g namoczonych w wodzie suszonych grzybów
- 7 jajek
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na patelni roztopić masło i smażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Patelnię zestawić z ognia.
- Do blendera przełożyć odcedzone z wody suszone grzyby. Dodać podsmażoną cebulę i zmiksować na gładko.
- Białka ubić na sztywno.
- Żółtka utrzeć z masłem. Cały czas miksując, stopniowo wsypywać mąkę.
- Dodać pastę z grzybów i cebuli. Dokładnie wymieszać.
- Do ciasta dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
- W garnku zagotować wodę z solą. Zanurzyć w niej łyżkę, a następnie nabierać porcję ciasta i wkładać do wrzątku. Gotować około 4 minut, od kiedy wypłyną na powierzchnię wody. W ten sposób przygotować kluseczki z pozostałego ciasta. Wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej.
- Podawać jako dodatek do czerwonego barszczu na wigilię i w Boże Narodzenie.