Leniwe Ani Starmach – miękkie, delikatne i obłędnie pyszne kluski z tylko 4 składników!

Dieta wegetariańska
Kluski leniwe to prawdziwa domowa klasyka, która smakuje jak wspomnienie z dzieciństwa. Jeśli marzycie o ich idealnie miękkiej, delikatnej wersji, możecie z łatwością przygotować je sami! Ania Starmach zdradziła swój sprawdzony przepis na puszyste, słodkie leniwe – prosty, szybki i tak pyszny, że będziecie do niego wracać raz za razem. Sprawdźcie, jak Ania przygotowuje te kultowe kluski i odkryjcie sekret ich wyjątkowego smaku!
Z czego Ania Starmach robi leniwe?
Znana ekspertka kulinarna przyrządza kluski leniwe z prostych składników, które zawsze są w domu. Są też łatwo dostępne bez względu na porę roku, a ich cena nie przyprawia o zawrót głowy. Na liście potrzebnych produktów znalazła się więc mąka pszenna, tłusty twaróg, jajko i szczypta soli. Idealnym uzupełnieniem jest okrasa z masła, cukru i bułki tartej.
Jak Ania Starmach robi leniwe?
Przepis Ani Starmach na domowe kluski z dodatkiem twarogu nie należy do skomplikowanych. Leniwe robi się w kilku prostych krokach. Przygotowanie nie wymaga wielu godzin w kuchni. Wystarczy pół godziny wolnego czasu, aby zrobić doskonałe i rozpływające się w ustach kluski leniwe według przepisu Ani Starmach.
Pierwszym krokiem jest wymieszanie twarogu z mąką, jajkami i solą. Z masy tworzy się wałeczki, które należy pokroić pod kątem na mniejsze i równe kawałki. Leniwe powinny mieć kształt rombu. Kluski gotuje się we wrzącej wodzie przez kilkanaście sekund od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Od czasu do czasu można zamieszać, aby pyszne leniwe nie przywarły do dna garnka. Najlepiej wyjmować je z wody za pomocą łyżki cedzakowej.
Kolejnym krokiem jest przyrządzenie okrasy. Do roztopionego na patelni masła wsypuje się bułkę tartą i cukier. Składniki należy energicznie mieszać i smażyć, aż bułka tarta nabierze złotego koloru.
Na patelnię przekłada się ugotowane leniwe i podsmaża kilka chwil. Kluski powinny być nieco zarumienione i pokryte okrasą z bułki tartej, masła i cukru. W takiej wersji smakują najlepiej.
Z czym podawać leniwe Ani Starmach?
Przepis Ani Starmach na leniwe jest prosty i szybki. Danie świetnie smakuje na obiad na słodko. Leniwe pysznie smakują podane z okrasą z cukru, masła i bułki tartej. Można dodatkowo podać do nich śmietanę lub jogurt grecki. Dobrym uzupełnieniem dania będą też świeże sezonowe owoce lub domowy dżem. Kluski leniwe można też delikatnie oprószyć mielonym cynamonem.
SKŁADNIKI
- 250 g tłustego białego sera
- 125 g mąki pszennej
- 1 jajko
- szczypta soli
dodatkowo:- 3 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ser przełożyć do miski i rozgnieść widelcem na gładką masę.
- Wbić jajko. Wsypać mąkę i sól. Dokładnie wymieszać, a następnie wyrobić ciasto.
- Z ciasta uformował wałeczki i pokroić je pod kątem na równe kawałki.
- W dużym garnku zagotować wodę. Kluski leniwe wkładać do wrzątku i gotować kilkanaście sekund od wypłynięcia na powierzchnię wody. Wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej.
- Na patelni roztopić masło. Wsypać bułkę tartą i cukier. Smażyć, aż bułka stanie się złota. Cały czas energicznie mieszać.
- Na patelnię przełożyć leniwe i podsmażać, aż zaczną się rumienić.
- Podawać od razu. Opcjonalnie delikatnie oprószyć cynamonem.