Co kupować: cukier biały czy brązowy?
Wokół brązowego cukru narosło wiele mitów. Tymczasem nie jest on ani tak zdrowy, ani tak ekskluzywny, za jaki uchodzi! Obalamy mity o brązowym cukrze.
Spis treści
- Który cukier jest lepszy?
- Demerara i muscovado
- W skład każdego cukru wchodzi sacharoza
- Warto kierować się smakiem
Który cukier jest lepszy?
Odpowiedź na pytanie, który cukier jest lepszy, wcale nie jest taka jednoznaczna. Jeśli mówimy o cukrze nierafinowanym, to jego brązowe składniki są wynikiem karmelizowania się cukru. Pod względem chemicznym jest to dokładnie ten sam cukier, co biały. Ma także dokładnie tylko samo kalorii. Brązowy cukier nierafinowany jest doskonały do kawy, bo nadaje jej głębszy smak. Niszczy za to delikatne nuty smakowe herbaty.
Demerara i muscovado
Brązowy cukier jest także tworzony przez połączenie białego cukru z melasą. W ten sposób powstają różne gatunki brązowego cukru. Demerara jest doskonały do kawy, a muscovado (ma bardziej intensywny smak) do ciast i pierników.
W skład każdego cukru wchodzi sacharoza
Pamiętajmy także, że niezależnie od tego, po jaki cukier sięgniemy - buraczany czy trzcinowy - jest to dokładnie ta sama sacharoza. Przekonanie o ekskluzywności trzcinowego cukru jest nieuzasadnione.
Warto kierować się smakiem
Kupując cukier powinniśmy kierować się wyłącznie smakiem oraz starać się ograniczyć jego ilość w diecie, niezależnie od tego, czy jest biały, czy brązowy.