Szpinakowe kluski rodem z Niemiec. Proste i szybkie w przygotowaniu

Szpinakowe kluski rodem z Niemiec. Proste i szybkie w przygotowaniu
Autor: Shutterstock.com Szpinakowe kluski rodem z Niemiec. Proste i szybkie w przygotowaniu
łatwy
10 min
4

Dzisiaj jest czas na przepyszną austriacką ucztę w formie szpinakowych spatzli w sosie serowym z boczkiem. To przepyszne danie nie jest ciężkie do wykonania, a smakuje obłędnie. Wystarczy kilka składników, by rozkoszować się tym wspaniałym posiłkiem.

Zielone kluski robią ogromną robotę. Przepyszny sposób na prosty obiad

Przepyszny pomysł na obiad, który pokocha cała rodzina. Szpinakowe spatzle z sosem serowym i boczkiem to danie, które jest nie tylko po brzegi wypełnione smakiem, ale również sycące i cóż... poprawiające humor.

Same w sobie spatzle to tradycyjny ręcznie robiony makaron jajeczny z Niemiec. Przypomina on nieco kluski kładzione, jednak w zależności od regionu możemy natrafić na nieco różne przepisy. W ty na przykład dodajemy szpinaku, co nie tylko wzbogaca kolor, ale również smak naszych klusek.

Dużą rolę odgrywa tu również przepyszny, kremowy sos serowy z chrupiącym boczkiem. Nasze kluski podane są w towarzystwie przepysznego sosu, który jeszcze bardziej podbije ich smak i sprawi, że będą smakowały jeszcze lepiej.

Danie to prezentuje się efektownie, a jest szybkie i proste w przygotowaniu. Składniki są łatwodostępne i każdy sobie z nim poradzi. Co więcej, jest to danie niesamowicie uniwersalne. Możemy wybrać ulubiony ser, dodać grzyby, cebulę, orzechy czy pominąć boczek szykując wersję wegetariańską.

SKŁADNIKI

  • Na spatzle:
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 300 g mąki pszennej 
  • 3 jajka
  • 100 ml wody
  • sól, gałka muszkatołowa do smaku
  • Sos serowy z boczkiem:
  • 150 g wędzonego boczku
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 150 ml śmietanki 30 proc.
  • 100 g sera żółtego, startego
  • pieprz czarny, gałka muszkatołowa

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Szpinak gotujemy, odcedzamy i dobrze odciskamy.
  • Blendujemy z jajkami i wodą.
  • W misce mieszamy mąkę, sól i gałkę muszkatołową.
  • Dodajemy masę szpinakową i energicznie mieszamy.
  • Odstawiamy na 15 minut.
  • W dużym garnku zagotowujemy wodę.
  • Bierzemy durszlak o dużych oczkach i przelewamy ciasto partiami do wrzątki.
  • Gotujemy, aż wypłyną na powierzchnię.
  • Na patelni podsmażamy boczek. 
  • Dodajemy masło i posiekany boczek.
  • Dolewamy śmietankę i gałkę muszkatołową oraz pieprz.
  • Zmniejszamy ogień, dodajemy ser i mieszamy.
  • Do sosu dodajemy kluski i mieszamy.
SZPINAK: Czy warto go jeść? Co można zrobić ze szpinaku?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej