Szpinakowe kluski rodem z Niemiec. Proste i szybkie w przygotowaniu

2025-05-15 14:26

Dzisiaj jest czas na przepyszną austriacką ucztę w formie szpinakowych spatzli w sosie serowym z boczkiem. To przepyszne danie nie jest ciężkie do wykonania, a smakuje obłędnie. Wystarczy kilka składników, by rozkoszować się tym wspaniałym posiłkiem.

Szpinakowe kluski rodem z Niemiec. Proste i szybkie w przygotowaniu

i

Autor: Shutterstock.com Szpinakowe kluski rodem z Niemiec. Proste i szybkie w przygotowaniu
łatwy
10 min
4

Zielone kluski robią ogromną robotę. Przepyszny sposób na prosty obiad

Przepyszny pomysł na obiad, który pokocha cała rodzina. Szpinakowe spatzle z sosem serowym i boczkiem to danie, które jest nie tylko po brzegi wypełnione smakiem, ale również sycące i cóż... poprawiające humor.

Same w sobie spatzle to tradycyjny ręcznie robiony makaron jajeczny z Niemiec. Przypomina on nieco kluski kładzione, jednak w zależności od regionu możemy natrafić na nieco różne przepisy. W ty na przykład dodajemy szpinaku, co nie tylko wzbogaca kolor, ale również smak naszych klusek.

Dużą rolę odgrywa tu również przepyszny, kremowy sos serowy z chrupiącym boczkiem. Nasze kluski podane są w towarzystwie przepysznego sosu, który jeszcze bardziej podbije ich smak i sprawi, że będą smakowały jeszcze lepiej.

Danie to prezentuje się efektownie, a jest szybkie i proste w przygotowaniu. Składniki są łatwodostępne i każdy sobie z nim poradzi. Co więcej, jest to danie niesamowicie uniwersalne. Możemy wybrać ulubiony ser, dodać grzyby, cebulę, orzechy czy pominąć boczek szykując wersję wegetariańską.

SKŁADNIKI

  • Na spatzle:
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 300 g mąki pszennej 
  • 3 jajka
  • 100 ml wody
  • sól, gałka muszkatołowa do smaku
  • Sos serowy z boczkiem:
  • 150 g wędzonego boczku
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 150 ml śmietanki 30 proc.
  • 100 g sera żółtego, startego
  • pieprz czarny, gałka muszkatołowa

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Szpinak gotujemy, odcedzamy i dobrze odciskamy.
  • Blendujemy z jajkami i wodą.
  • W misce mieszamy mąkę, sól i gałkę muszkatołową.
  • Dodajemy masę szpinakową i energicznie mieszamy.
  • Odstawiamy na 15 minut.
  • W dużym garnku zagotowujemy wodę.
  • Bierzemy durszlak o dużych oczkach i przelewamy ciasto partiami do wrzątki.
  • Gotujemy, aż wypłyną na powierzchnię.
  • Na patelni podsmażamy boczek. 
  • Dodajemy masło i posiekany boczek.
  • Dolewamy śmietankę i gałkę muszkatołową oraz pieprz.
  • Zmniejszamy ogień, dodajemy ser i mieszamy.
  • Do sosu dodajemy kluski i mieszamy.
SZPINAK: Czy warto go jeść? Co można zrobić ze szpinaku?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej...