Szpinakowe kluski rodem z Niemiec. Proste i szybkie w przygotowaniu
Dzisiaj jest czas na przepyszną austriacką ucztę w formie szpinakowych spatzli w sosie serowym z boczkiem. To przepyszne danie nie jest ciężkie do wykonania, a smakuje obłędnie. Wystarczy kilka składników, by rozkoszować się tym wspaniałym posiłkiem.
i
Zielone kluski robią ogromną robotę. Przepyszny sposób na prosty obiad
Przepyszny pomysł na obiad, który pokocha cała rodzina. Szpinakowe spatzle z sosem serowym i boczkiem to danie, które jest nie tylko po brzegi wypełnione smakiem, ale również sycące i cóż... poprawiające humor.
Same w sobie spatzle to tradycyjny ręcznie robiony makaron jajeczny z Niemiec. Przypomina on nieco kluski kładzione, jednak w zależności od regionu możemy natrafić na nieco różne przepisy. W ty na przykład dodajemy szpinaku, co nie tylko wzbogaca kolor, ale również smak naszych klusek.
Dużą rolę odgrywa tu również przepyszny, kremowy sos serowy z chrupiącym boczkiem. Nasze kluski podane są w towarzystwie przepysznego sosu, który jeszcze bardziej podbije ich smak i sprawi, że będą smakowały jeszcze lepiej.
Danie to prezentuje się efektownie, a jest szybkie i proste w przygotowaniu. Składniki są łatwodostępne i każdy sobie z nim poradzi. Co więcej, jest to danie niesamowicie uniwersalne. Możemy wybrać ulubiony ser, dodać grzyby, cebulę, orzechy czy pominąć boczek szykując wersję wegetariańską.
SKŁADNIKI
- Na spatzle:
- 200 g świeżego szpinaku
- 300 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 100 ml wody
- sól, gałka muszkatołowa do smaku
- Sos serowy z boczkiem:
- 150 g wędzonego boczku
- 1 łyżka masła
- 1 ząbek czosnku
- 150 ml śmietanki 30 proc.
- 100 g sera żółtego, startego
- pieprz czarny, gałka muszkatołowa
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szpinak gotujemy, odcedzamy i dobrze odciskamy.
- Blendujemy z jajkami i wodą.
- W misce mieszamy mąkę, sól i gałkę muszkatołową.
- Dodajemy masę szpinakową i energicznie mieszamy.
- Odstawiamy na 15 minut.
- W dużym garnku zagotowujemy wodę.
- Bierzemy durszlak o dużych oczkach i przelewamy ciasto partiami do wrzątki.
- Gotujemy, aż wypłyną na powierzchnię.
- Na patelni podsmażamy boczek.
- Dodajemy masło i posiekany boczek.
- Dolewamy śmietankę i gałkę muszkatołową oraz pieprz.
- Zmniejszamy ogień, dodajemy ser i mieszamy.
- Do sosu dodajemy kluski i mieszamy.