Szpecle - niemieckie kluski kładzione: przepis na oryginalne "spätzle"
2021-11-05
łatwy
20 min
4
Szpecle, czyli spätzle to tradycyjne niemieckie kluski kładzione. We Szwabii skąd pochodzą, są popularne na równi z ziemniakami. Podaje się szpecle do mięs w sosach. Szpecle wywodzą się z kuchni chłopskiej, występują również jako danie samodzielne. Kluski gotuje się i podsmaża na maśle, podaje z tartym żółtym serem. Podaje się także szpecle ze skwarkami i duszoną cebulą. Oryginalne niemieckie szpecle - spätzle - gotowe lub do ugotowania można kupić w popularnych dyskontach.
SKŁADNIKI
- 125 g (1 szklanka) mąki pszennej
- 60 ml (0.25 szklanki) mleka
- 2 jajka
- 0.5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1 szczypta świeżo zmielonego białego pieprzu
- 0.5 łyżeczki soli
- 3 l gorącej wody
- 2 łyżki masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę wymieszać z solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dobrze ubić jajka i na przemian z mlekiem dodawać do suchych składników. Miksować ciasto, aż będzie gładkie.
- Wyciskać ciasto wprost do osolonej gotującej wody przez prasę do szpecli lub przez durszlak albo metalową tarkę. (Można też położyć ciasto na niewielkiej desce do krojenia, a następnie, trzymając deskę tuż nad wrzątkiem, odcinać ciasto szerokim nożem po kawałeczku tak, by wpadało do wody.)
- Wyciskać po kilka klusek na raz i gotować przez 5 do 8 minut. Wybierać łyżką durszlakową.
- Ugotowane szpecle podsmażyć na maśle lub na zrumienionym boczku.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?