Szpecle - niemieckie kluski kładzione: przepis na oryginalne "spätzle"

Szpecle - niemieckie kluski kładzione: przepis na oryginalne spätzle
Autor: Shutterstock Szpecle - spätzle - to niemieckie kluski kładzione idealne jako danie samodzielne lub jako dodatek do mięs w sosach. 
łatwy
20 min
4

Szpecle, czyli spätzle to tradycyjne niemieckie kluski kładzione. We Szwabii skąd pochodzą, są popularne na równi z ziemniakami. Podaje się szpecle do mięs w sosach.  Szpecle wywodzą się z kuchni chłopskiej, występują również jako danie samodzielne. Kluski gotuje się i podsmaża na maśle, podaje z tartym żółtym serem. Podaje się także szpecle ze skwarkami i duszoną cebulą. Oryginalne niemieckie szpecle - spätzle - gotowe lub do ugotowania można kupić w popularnych dyskontach. 

SKŁADNIKI

  • 125 g (1 szklanka) mąki pszennej
  • 60 ml (0.25 szklanki) mleka
  • 2 jajka
  • 0.5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 szczypta świeżo zmielonego białego pieprzu
  • 0.5 łyżeczki soli
  • 3 l gorącej wody
  • 2 łyżki masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę wymieszać z solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dobrze ubić jajka i na przemian z mlekiem dodawać do suchych składników. Miksować ciasto, aż będzie gładkie.
  • Wyciskać ciasto wprost do osolonej gotującej wody przez prasę do szpecli lub przez durszlak albo metalową tarkę. (Można też położyć ciasto na niewielkiej desce do krojenia, a następnie, trzymając deskę tuż nad wrzątkiem, odcinać ciasto szerokim nożem po kawałeczku tak, by wpadało do wody.)
  • Wyciskać po kilka klusek na raz i gotować przez 5 do 8 minut. Wybierać łyżką durszlakową.
  • Ugotowane szpecle podsmażyć na maśle lub na zrumienionym boczku.