Aromatyczny ramen w zaledwie kilka chwil. Jamie Oliver ma na to sprawdzony sposób

Aromatyczny ramen w zaledwie kilka chwil. Jamie Oliver ma na to sprawdzony sposób
Autor: Shutterstock.com Aromatyczny ramen w zaledwie kilka chwil. Jamie Oliver ma na to sprawdzony sposób
łatwy
10 min
4

Dieta wegetariańska

Aromatyczny bulion, pyszne dodatki i całe mnóstwo grzybów - to właśnie ramen, który proponuje nam jeden z najbardziej znanych kucharzy na świecie, Jamie Oliver. Nieskomplikowany w przygotowaniu i z prostymi składnikami, grzybowy ramen zachwyci każdego. Nie ma na co czekać!

Grzybowy ramen to prawdziwy hit. Zasmakuje każdemu

Prosty, szybki i niezwykle aromatyczny - grzybowy ramen Jamiego Olivera zachwyci każdego. Do jego przygotowania wystarczą proste składniki, które bez problemu kupimy w każdym sklepie, a jego smak jest za każdym razem zachwycający. Wystarczy kilka chwil, by móc rozkoszować się tym wspaniałym daniem.

Choć w przepisie jako grzybów używamy pieczarek, to tak naprawdę mamy całkowitą dowolność tego, jakich grzybów użyjemy. Świetnie sprawdzą się na przykład boczniaki, borowiki czy shitake.

Prosty wegetariański ramen. Jamie Oliver proponuje

To prosty sposób na przepyszny ramen, który zachwyci każdego. Raz zrobiony będzie częstym gościem na naszym stole. Smakuje doprawdy niesamowicie, a co więcej, jest kompletnie wegetariański. Jeśli jednak mamy taką ochotę możemy dodać do niego mięso lub rybę, by zwiększyć ilość białka w posiłku.

Również jeśli chcemy możemy posypać na wierzchu naszego ramenu nasionami sezamu. Ciekawym pomysłem może być również wykorzystanie oleju chili, który da nieco "kopa" naszemu bulionowi. Jest to jednak całkowicie opcjonalne.

SKŁADNIKI

  • 400 g pieczarek
  • 6 cm korzenia imbiru
  • 1 cebula dymka
  • 4 ząbki czosnki
  • oliwa z oliwek
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 4 jajka
  • 300 g makaronu do ramenu
  • 2 pak choi

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
  • Pieczarki drobno kroimy i wkładamy je do naczynia żaroodpornego.
  • Imbir obieramy i drobno kroimy.
  • Kroimy wyłącznie białą część cebuli dymki.
  • Czosnek obieramy i rozgniatamy.
  • Wszystko dodajemy do naczynia żaroodpornego i mieszamy z oliwą z oliwek, solą i pieprzem.
  • Pieczemy około 30 minut.
  • Wyjmujemy z piekarnika, dodajemy sos sojowy i zalewamy 200 ml gorącego bulionu.
  • Całość dokładnie mieszamy.
  • Przelewamy do garnka i dodajemy pozostały bulion.
  • Gotujemy na małym ogniu.
  • W tym czasie gotujemy jajka na miękko i makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Pak choi wkładamy do wody z makaronu na około minutę.
  • Wyjmujemy i kroimy wzdłuż.
  • Do miski wkładamy jajka, pak choi, makaron i całość zalewamy bulionem.
  • Na wierzch posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej