Słowacki przysmak, który pokochają fani pierogów i kopytek. Wystarczy 7 składników

Słowacki przysmak, który pokochają fani pierogów i kopytek. Wystarczy 7 składników
Autor: Jaroslav Moravcik/ Shutterstock
łatwy
15 min
4

Dziś na obiad królować będą haluszki, czyli tradycyjne słowackie kluseczki ziemniaczane. Często są one podawana w bryndzą i skwarkami i noszą wówczas wdzięczną nazwę bryndzové halušky. To danie zachwyca swoją prostotą i niesamowitym smakiem. Wystarczy kilka składników, by móc rozkoszować się tym przepysznym daniem nasze sąsiada.

Najpopularniejsze danie kuchni słowackiej. Tego trzeba spróbować

Halušky to jedno z najpopularniejszych dań kuchni słowackiej. Są tak charakterystyczne jak polskie pierogi czy czeskie knedliki. Mimo to wiele osób nie próbowało tych aromatycznych kluseczek. A to wielka szkoda! Są proste do przygotowania, sycące i niezwykle smaczne.

Haluszki wywodzą się głównie z górskich rejonów. Niegdyś przygotowywali je pasterze owiec, którzy wykorzystywali dostępne dla nich składniki, czyli ziemniaki, mąkę i mleko owcze - z którego właśnie powstaje lekko kwaśna bryndza. I tak narodziły się właśnie bryndzové halušky.

Z czym podawać haluszki? Możliwości jest mnóstwo

Jednak odmian jest naprawdę sporo. Na przykład niektórzy podają je z kapustą kiszoną i skwarkami, inni z twarogiem i śmietaną. Znajdą się również wariacje w wersji słodkiej z makiem lub dżemem oraz na przykład z dodatkiem szpinaku.

Co ciekawe, każdego roku w miejscowości Turecká odbywają się Mistrzostwa Świata w gotowaniu haluszek (Majstrovstvá sveta vo varení a jedení bryndzových halušiek). To pokazuje jak ważne jest to danie dla Słowaków. Dlatego warto je wypróbować w swoim domu. W szczególności, że przypominają one np. uwielbiane kluski ziemniaczane.

SKŁADNIKI

  • Na haluszki:
  • 1 kg mączystych ziemniaków
  • ok. 250–300 g mąki pszennej 
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • Dodatki:
  • 200–250 g bryndzy (można zastąpić mieszanką fety i serka śmietankowego)
  • 100–150 g boczku 
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
  • Odciskamy nadmiar wody, ale nie całkowicie.
  • Dodajemy jajko, mąkę i sól.
  • Całość dokładnie mieszamy - aż masa będzie gęsta i lepka.
  • W garnku zagotowujemy osoloną wodę.
  • Za pomocą durszlaka z dużymi otworami przeciskamy nasze kluski do gotującej się wody.
  • Gotujemy, aż wypłyną na powierzchnie.
  • Odcedzamy i przekładamy do miski.
  • Boczek kroimy w kostkę i smażymy na chrupko.
  • Do miski z gorącymi kluseczkami dodajemy bryndzę oraz skwarki.
  • Doprawiamy pieprzem i całość dokładnie mieszamy.
Bataty, pataty, słodkie ziemniaki: co to jest? Właściwości batatów i zastosowanie kulinarne
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej