Słowacki przysmak, który pokochają fani pierogów i kopytek. Wystarczy 7 składników
Dziś na obiad królować będą haluszki, czyli tradycyjne słowackie kluseczki ziemniaczane. Często są one podawana w bryndzą i skwarkami i noszą wówczas wdzięczną nazwę bryndzové halušky. To danie zachwyca swoją prostotą i niesamowitym smakiem. Wystarczy kilka składników, by móc rozkoszować się tym przepysznym daniem nasze sąsiada.
Najpopularniejsze danie kuchni słowackiej. Tego trzeba spróbować
Halušky to jedno z najpopularniejszych dań kuchni słowackiej. Są tak charakterystyczne jak polskie pierogi czy czeskie knedliki. Mimo to wiele osób nie próbowało tych aromatycznych kluseczek. A to wielka szkoda! Są proste do przygotowania, sycące i niezwykle smaczne.
Haluszki wywodzą się głównie z górskich rejonów. Niegdyś przygotowywali je pasterze owiec, którzy wykorzystywali dostępne dla nich składniki, czyli ziemniaki, mąkę i mleko owcze - z którego właśnie powstaje lekko kwaśna bryndza. I tak narodziły się właśnie bryndzové halušky.
Z czym podawać haluszki? Możliwości jest mnóstwo
Jednak odmian jest naprawdę sporo. Na przykład niektórzy podają je z kapustą kiszoną i skwarkami, inni z twarogiem i śmietaną. Znajdą się również wariacje w wersji słodkiej z makiem lub dżemem oraz na przykład z dodatkiem szpinaku.
Co ciekawe, każdego roku w miejscowości Turecká odbywają się Mistrzostwa Świata w gotowaniu haluszek (Majstrovstvá sveta vo varení a jedení bryndzových halušiek). To pokazuje jak ważne jest to danie dla Słowaków. Dlatego warto je wypróbować w swoim domu. W szczególności, że przypominają one np. uwielbiane kluski ziemniaczane.
SKŁADNIKI
- Na haluszki:
- 1 kg mączystych ziemniaków
- ok. 250–300 g mąki pszennej
- 1 jajko
- szczypta soli
- Dodatki:
- 200–250 g bryndzy (można zastąpić mieszanką fety i serka śmietankowego)
- 100–150 g boczku
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
- Odciskamy nadmiar wody, ale nie całkowicie.
- Dodajemy jajko, mąkę i sól.
- Całość dokładnie mieszamy - aż masa będzie gęsta i lepka.
- W garnku zagotowujemy osoloną wodę.
- Za pomocą durszlaka z dużymi otworami przeciskamy nasze kluski do gotującej się wody.
- Gotujemy, aż wypłyną na powierzchnie.
- Odcedzamy i przekładamy do miski.
- Boczek kroimy w kostkę i smażymy na chrupko.
- Do miski z gorącymi kluseczkami dodajemy bryndzę oraz skwarki.
- Doprawiamy pieprzem i całość dokładnie mieszamy.