Knedliki - jak zrobić popularny czeski dodatek do obiadu?

2021-03-29
Knedliki - jak zrobić popularny czeski dodatek do obiadu?
Autor: Shutterstock Knedliki znakomicie pasują do duszonych żeberek.
łatwy
60 min
4

Knedliki to potrawa, która każdemu kojarzy się z kuchnią czeską. Ten popularny u naszych południowych sąsiadów dodatek do obiadu jest łatwy do przygotowania i pozwala wykorzystać czerstwe pieczywo.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 4 czerstwe bułki
  • 1 łyżka masła
  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 opakowania proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • mielona gałka muszkatołowa
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bułki pokroić w kostkę, zrumienić na maśle i odstawić.
  • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Cały czas mieszając stopniowo dodaj mleko.
  • Następnie dodać jajka, przyprawy i podsmażone bułki i zagnieść ciasto. Powinno być miękkie, gładkie i elastyczne.
  • Uformować dwa długie wałki i odłożyć je na 30 min. Po tym czasie włożyć je do wrzącej, posolonej wody i podgrzewaj na małym ogniu przez 30 min. W po,owie czasu przewróć na drugą stronę.
  • Po tym czasie wyjmij wałki i pokrój w plastry. Podawaj jako dodatek do mięs i sosów.