Knedliki - jak zrobić popularny czeski dodatek do obiadu?
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Knedliki to potrawa, która każdemu kojarzy się z kuchnią czeską. Ten popularny u naszych południowych sąsiadów dodatek do obiadu jest łatwy do przygotowania i pozwala wykorzystać czerstwe pieczywo.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 4 czerstwe bułki
- 1 łyżka masła
- 1,5 szklanki mąki
- 0,5 opakowania proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki mleka
- 2 jajka
- mielona gałka muszkatołowa
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bułki pokroić w kostkę, zrumienić na maśle i odstawić.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Cały czas mieszając stopniowo dodaj mleko.
- Następnie dodać jajka, przyprawy i podsmażone bułki i zagnieść ciasto. Powinno być miękkie, gładkie i elastyczne.
- Uformować dwa długie wałki i odłożyć je na 30 min. Po tym czasie włożyć je do wrzącej, posolonej wody i podgrzewaj na małym ogniu przez 30 min. W po,owie czasu przewróć na drugą stronę.
- Po tym czasie wyjmij wałki i pokrój w plastry. Podawaj jako dodatek do mięs i sosów.