Cepeliny z mięsem: przepis na litewskie kartacze ziemniaczane

2021-09-08
Cepeliny
Autor: Shutterstock
średni
35 min
4

Pod zagadkowo brzmiącą nazwa ukrywa się jeden ze skarbów Litwy... Cepeliny, zwane na Podlasiu kartaczami, a na Żmudzi didžkukuliai, to potężnych rozmiarów, owalne kluski z nadzieniem.

Gdy graf Ferdinand von Zeppelin zabierał się do kreślenia planów swoich sterowców - zeppelinów, nie spodziewał się raczej, że dadzą one nazwę litewskiej potrawie... Ciasto na cepeliny przygotowuje się z ziemniaków, zazwyczaj łącząc kartofle surowe, starte na tarce, z gotowanymi. Te ostatnie tłucze się na jednolitą masę.

Gotowe cepeliny polewamy śmietaną, podsmażoną na maśle cebulą, albo posypujemy skwarkami. Klasyczne nadzienie to surowe, mocno doprawione majerankiem, pieprzem i solą mięso siekane. Często jednak kartacze wypełnia się przyprawionym na ostro twarogiem, masą z kapusty i grzybów, a nawet siekanymi śledziami.

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 20 dużych ziemniaków
  • duże jajko
  • sól
  • Farsz:
  • 50 dag mieszanego mięsa mielonego
  • duża cebula
  • łyżka masła
  • 3 łyżki bulionu wołowego
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • Oraz:
  • 4 łyżki oleju
  • 10 dag boczku
  • cebula

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę na farsz posiekaj, zeszklij na maśle. Połącz z mięsem i bulionem. Najlepiej użyć mięsa składającego się w równych częściach z mielonej wołowiny i wieprzowiny. Dopraw majerankiem, solą.
  • Ugotuj 5 ziemniaków, ostudź, obierz i rozgnieć. Resztę obierz i zetrzyj na drobnej tarce. Odciśnij przez gazę, sok odstaw na 10 minut.
  • Odlej wodę, skrobię z dna połącz z tartymi i gotowanymi ziemniakami. Dodaj jajko i sól.
  • Z ciasta formuj placki, na środku kładź po porcji farszu i formuj owalne kluski.
  • Gotuj w osolonym wrzątku 25 minut od wypłynięcia. Polej cebulą zrumienioną na oleju z boczkiem.
Beszamel.pl zdradza sekret idealnego pasztetu