Cepeliny z mięsem: przepis na litewskie kartacze ziemniaczane
Pod zagadkowo brzmiącą nazwa ukrywa się jeden ze skarbów Litwy... Cepeliny, zwane na Podlasiu kartaczami, a na Żmudzi didžkukuliai, to potężnych rozmiarów, owalne kluski ziemniaczane z nadzieniem.
Gdy graf Ferdinand von Zeppelin zabierał się do kreślenia planów swoich sterowców - zeppelinów, nie spodziewał się raczej, że dadzą one nazwę litewskiej potrawie... Ciasto na cepeliny przygotowuje się z ziemniaków, zazwyczaj łącząc kartofle surowe, starte na tarce, z gotowanymi. Te ostatnie tłucze się na jednolitą masę.
Gotowe cepeliny polewamy śmietaną, podsmażoną na maśle cebulą, albo posypujemy skwarkami. Klasyczne nadzienie to surowe, mocno doprawione majerankiem, pieprzem i solą mięso siekane. Często jednak kartacze wypełnia się przyprawionym na ostro twarogiem, masą z kapusty i grzybów, a nawet siekanymi śledziami.
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 20 dużych ziemniaków
- duże jajko
- sól
- Farsz:
- 50 dag mieszanego mięsa mielonego
- duża cebula
- łyżka masła
- 3 łyżki bulionu wołowego
- sól
- pieprz
- majeranek
- Oraz:
- 4 łyżki oleju
- 10 dag boczku
- cebula
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę na farsz posiekaj, zeszklij na maśle. Połącz z mięsem i bulionem. Najlepiej użyć mięsa składającego się w równych częściach z mielonej wołowiny i wieprzowiny. Dopraw majerankiem, solą.
- Ugotuj 5 ziemniaków, ostudź, obierz i rozgnieć. Resztę obierz i zetrzyj na drobnej tarce. Odciśnij przez gazę, sok odstaw na 10 minut.
- Odlej wodę, skrobię z dna połącz z tartymi i gotowanymi ziemniakami. Dodaj jajko i sól.
- Z ciasta formuj placki, na środku kładź po porcji farszu i formuj owalne kluski.
- Gotuj w osolonym wrzątku 25 minut od wypłynięcia. Polej cebulą zrumienioną na oleju z boczkiem.