Lampredotto - przepis na włoską kanapkę z flaczkami i zieloną salsą

Lampredotto - przepis na włoską kanapkę z flaczkami
Autor: Shutterstock Lampredotto to flaczki wołowe w kanapce.
łatwy
30 min
4

Lampredotto to danie typowe dla włoskiej Toskanii, szczególnie popularne zwłaszcza we Florencji. Lapredotto to rodzaj kanapki, fast foodu sprzedawanego na florenckich bazarach, której głównym składnikiem są gotowane w aromatycznym warzywnym wywarze flaczki, koniecznie z czwartej części wołowego żołądka. Smak kanapki urozmaica sos salsa - verde, dla tych, którzy wolą łagodniejsze smaki lub chili dla miłośników pikanterii. Jak przygotować toskańskie lampredotto?

SKŁADNIKI

  • 500 g flaków
  • 1 marchewka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 świeże pomidory
  • 1 mała czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 listek laurowy
  • 3-4 kulki ziela angielskiego
  • sól i pieprz
  • 2 duże bułki pszenne
  • salsa verde

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Flaki dokładnie oczyścić i umyć, kilkakrotnie wypłukać. Zalać w garze wodą, dodać warzywa i przyprawy i gotować, aż będą miękkie - ok 1 godziny.
  • W tym czasie warto przygotować sobie aromatyczny sos.
  • Bułki przekroić na pół i zrumienić w piekarniku lub tosterze.
  • Flaki odcedzić z wywaru (nie wylewać go - jest pyszny) i w razie potrzeby pokroić w paski.
  • Spodnią część bułki położyć na talerzu, wyłożyć na nią solidną porcję pokrojonych flaczków. Na flaki wyłożyć 1-2 łyżki sosu.
  • Spód wierzchniej części bułki delikatnie zwilżyć wywarem, w którym gotowały się flaki i przykryć nią kanapkę.
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek kulinarnych "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Miłośniczka dobrej kuchni i prostych przepisów. Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z …

więcej