Lampredotto - przepis na włoską kanapkę z flaczkami i zieloną salsą
2022-05-20
łatwy
30 min
4
Lampredotto to danie typowe dla włoskiej Toskanii, szczególnie popularne zwłaszcza we Florencji. Lapredotto to rodzaj kanapki, fast foodu sprzedawanego na florenckich bazarach, której głównym składnikiem są gotowane w aromatycznym warzywnym wywarze flaczki, koniecznie z czwartej części wołowego żołądka. Smak kanapki urozmaica sos salsa - verde, dla tych, którzy wolą łagodniejsze smaki lub chili dla miłośników pikanterii. Jak przygotować toskańskie lampredotto?
SKŁADNIKI
- 500 g flaków
- 1 marchewka
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 świeże pomidory
- 1 mała czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 listek laurowy
- 3-4 kulki ziela angielskiego
- sól i pieprz
- 2 duże bułki pszenne
- salsa verde
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Flaki dokładnie oczyścić i umyć, kilkakrotnie wypłukać. Zalać w garze wodą, dodać warzywa i przyprawy i gotować, aż będą miękkie - ok 1 godziny.
- W tym czasie warto przygotować sobie aromatyczny sos.
- Bułki przekroić na pół i zrumienić w piekarniku lub tosterze.
- Flaki odcedzić z wywaru (nie wylewać go - jest pyszny) i w razie potrzeby pokroić w paski.
- Spodnią część bułki położyć na talerzu, wyłożyć na nią solidną porcję pokrojonych flaczków. Na flaki wyłożyć 1-2 łyżki sosu.
- Spód wierzchniej części bułki delikatnie zwilżyć wywarem, w którym gotowały się flaki i przykryć nią kanapkę.
KUCHNIA WŁOSKA - dlaczego kochamy włoską kuchni?