Cytrynowa chmurka. Obłędna tarta z orzeźwiającym kremem i bezą
Tarta cytrynowa z bezą jest tak pyszna, że rozpływa się w ustach. Kruchy spód, słodki krem cytrynowy i perfekcyjna beza zawrócą w niejednym kubku smakowym. Oto łatwy i sprawdzony przepis na super deser, który zachwyci każdego, kto go spróbuje. Zobaczcie, jak zrobić cytrynową chmurkę, czyli tartę z kremem i bezą.
Jak zrobić cytrynową tartę z bezą?
Przygotowanie ciasta składa się z trzech etapów. Pierwszym z nich jest zrobienie i podpieczenie kruchego spodu. Kolejny etap to krem cytrynowy, który składa się z cytryn, cukru, jajek, masła, mąki ziemniaczanej i skórki cytrynowej. Cytrynowy krem wykłada się na podpieczony kruchy spód i ponownie wstawia do piekarnika. Trzeci etap polega na zrobieniu bezy, która jest doskonałym zwieńczeniem tarty. Ubite z cukrem pudrem białka przekłada się na krem cytrynowy. Zanim ciasto znowu wyląduje w piekarniku, z bezy można uformować różne wzory. Tartę piecze się jeszcze pół godziny. W połowie pieczenia należy zmniejszyć temperaturę do 60 stopni C. Po wyjęciu deser odstawia się do całkowitego ostygnięcia.
Przepis na cytrynową tartę z bezą
- To łatwy przepis na przepyszne ciasto składające się z kilku różnych warstw. Wszystkie kroki zostały dokładnie opisane, więc nikogo nie powinny spotkać przykre niespodzianki.
- Na przygotowanie tarty z kremem cytrynowym warto mieć nieco więcej czasu.
- Wszystkie potrzebne składniki są w sklepach przez cały rok, więc cytrynowy deser z bezą można robić bez względu na okazję.
- Formę do tarty należy wysmarować masłem. W ten sposób zapobiegnie się przywieraniu ciasta do formy.
- Krem należy podgrzewać i uważać, aby go nie zagotować.
- Ubite z cukrem pudrem białka powinny być sztywne i błyszczące.
SKŁADNIKI
- kruchy spód:
- 200 g mąki krupczatki
- 80 g zimnego masła + 1 łyżka do wysmarowania formy
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- krem cytrynowy:
- 120 g cukru pudru
- 100 g masła
- 4 jajka
- 4 cytryny + skórka otarta z 1 cytryny
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- beza:
- 120 g cukru pudru
- 2 białka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski przesiać mąkę i wsypać cukier puder oraz szczyptę soli. Dodać żółtka i starte na tarce masło. Energicznie zagnieść elastyczne i gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć folia spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę.
- Ciasto przełożyć na blat oprószony mąką i rozwałkować na okrągły placek. Przełożyć do formy na tartę wysmarowanej masłem. Wylepić spód i boki. Nakłuć widelcem w kilku miejscach.
- Wierzch przykryć papierem do pieczenia i obciążyć specjalnymi klukami lub fasolą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec około 20 minut.
- Do większego garnka wbić jajka i wsypać cukier. Ubić na jasną i puszystą masę. Wlać wyciśnięty z cytryn sok, dodać otartą skórkę i wsypać mąkę ziemniaczaną. Wymieszać, a następnie podgrzewać na średnim ogniu. Dodać pokrojone w kostkę masło i podgrzewać, aż się roztopi, cały czas mieszając.
- Krem równomiernie wyłożyć na podpieczony kruchy spód. Ponownie wstawić do piekarnika i piec 15 minut.
- Białka ubić z cukrem pudrem na sztywną i błyszczącą masę. W trakcie ubijania wsypać mąkę ziemniaczaną.
- Ubite białka wyłożyć na krem cytrynowy, tworząc fantazyjne wzory. Ponownie wstawić do piekarnika i piec 15 minut w temperaturze 170 stopni. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 60 stopni i piec kolejne 15 minut.
- Wyjąć, odstawić do całkowitego ostygnięcia, pokroić na porcje i podawać na deser.