Cytrynowa chmurka. Obłędna tarta z orzeźwiającym kremem i bezą

cytrynowa chmurka
Autor: Shutterstock Cytrynowa chmurka, czyli tarta z bezą, jest zachwycająco pyszna i idealna na deser.
łatwy
120 min
12

Tarta cytrynowa z bezą jest tak pyszna, że rozpływa się w ustach. Kruchy spód, słodki krem cytrynowy i perfekcyjna beza zawrócą w niejednym kubku smakowym. Oto łatwy i sprawdzony przepis na super deser, który zachwyci każdego, kto go spróbuje. Zobaczcie, jak zrobić cytrynową chmurkę, czyli tartę z kremem i bezą.

Jak zrobić cytrynową tartę z bezą?

Przygotowanie ciasta składa się z trzech etapów. Pierwszym z nich jest zrobienie i podpieczenie kruchego spodu. Kolejny etap to krem cytrynowy, który składa się z cytryn, cukru, jajek, masła, mąki ziemniaczanej i skórki cytrynowej. Cytrynowy krem wykłada się na podpieczony kruchy spód i ponownie wstawia do piekarnika. Trzeci etap polega na zrobieniu bezy, która jest doskonałym zwieńczeniem tarty. Ubite z cukrem pudrem białka przekłada się na krem cytrynowy. Zanim ciasto znowu wyląduje w piekarniku, z bezy można uformować różne wzory. Tartę piecze się jeszcze pół godziny. W połowie pieczenia należy zmniejszyć temperaturę do 60 stopni C. Po wyjęciu deser odstawia się do całkowitego ostygnięcia.

Przepis na cytrynową tartę z bezą

  • To łatwy przepis na przepyszne ciasto składające się z kilku różnych warstw. Wszystkie kroki zostały dokładnie opisane, więc nikogo nie powinny spotkać przykre niespodzianki.
  • Na przygotowanie tarty z kremem cytrynowym warto mieć nieco więcej czasu.
  • Wszystkie potrzebne składniki są w sklepach przez cały rok, więc cytrynowy deser z bezą można robić bez względu na okazję.
  • Formę do tarty należy wysmarować masłem. W ten sposób zapobiegnie się przywieraniu ciasta do formy.
  • Krem należy podgrzewać i uważać, aby go nie zagotować.
  • Ubite z cukrem pudrem białka powinny być sztywne i błyszczące.

SKŁADNIKI

  • kruchy spód:
  • 200 g mąki krupczatki
  • 80 g zimnego masła + 1 łyżka do wysmarowania formy
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • krem cytrynowy:
  • 120 g cukru pudru
  • 100 g masła
  • 4 jajka
  • 4 cytryny + skórka otarta z 1 cytryny
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • beza:
  • 120 g cukru pudru
  • 2 białka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski przesiać mąkę i wsypać cukier puder oraz szczyptę soli. Dodać żółtka i starte na tarce masło. Energicznie zagnieść elastyczne i gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć folia spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę.
  • Ciasto przełożyć na blat oprószony mąką i rozwałkować na okrągły placek. Przełożyć do formy na tartę wysmarowanej masłem. Wylepić spód i boki. Nakłuć widelcem w kilku miejscach.
  • Wierzch przykryć papierem do pieczenia i obciążyć specjalnymi klukami lub fasolą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec około 20 minut.
  • Do większego garnka wbić jajka i wsypać cukier. Ubić na jasną i puszystą masę. Wlać wyciśnięty z cytryn sok, dodać otartą skórkę i wsypać mąkę ziemniaczaną. Wymieszać, a następnie podgrzewać na średnim ogniu. Dodać pokrojone w kostkę masło i podgrzewać, aż się roztopi, cały czas mieszając.
  • Krem równomiernie wyłożyć na podpieczony kruchy spód. Ponownie wstawić do piekarnika i piec 15 minut.
  • Białka ubić z cukrem pudrem na sztywną i błyszczącą masę. W trakcie ubijania wsypać mąkę ziemniaczaną.
  • Ubite białka wyłożyć na krem cytrynowy, tworząc fantazyjne wzory. Ponownie wstawić do piekarnika i piec 15 minut w temperaturze 170 stopni. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 60 stopni i piec kolejne 15 minut.
  • Wyjąć, odstawić do całkowitego ostygnięcia, pokroić na porcje i podawać na deser.
Beszamel: Cytryna – właściwości zdrowotne i kulinarne cytryny
Anna Szulc-Górska
więcej