Placek czeski. Pyszne ciasto na każdą okazję
Placek czeski, zwany także miodownikiem, to przepyszne ciasto, które sprawdzi się na wiele różnych okazji i w czasie świąt. To ciasto warstwowe, które składa się z blatów miodowych przełożonych maślanym kremem grysikowym oraz powidłami śliwkowymi. Ciasto smakuje wybornie i zachwyci każdego.
Jak zrobić ciasto czeskie?
Blaty miodowe najlepiej upiec dzień wcześniej. Robi się je z mąki tortowej, cukru, żółtek, miodu, śmietany, sody i masła. Kiedy blaty są już upieczone, należy przygotować słodki krem grysikowy. Do jego zrobienia potrzebne jest mleko, masło, cukier, kasza manna i aromat waniliowy. Blaty miodowe przekłada się kremem i powidłami śliwkowymi. Zwieńczeniem ciasta jest aksamitna polewa czekoladowa, a dodatkowego aromatu nadają drobno posiekane orzechy, którymi posypuje się wierzch. Placek czeski najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce. Blaty stają się miękkie, a deser dosłownie rozpływa się w ustach.
Przepis na placek czeski
- Przepis na to obłędne czeskie ciasto jest łatwy, ale warto zarezerwować sobie nieco więcej czasu na jego zrobienie.
- Lista składników to produkty, które są w sklepach bez względu na porę roku.
- Ciasto wzbogaci dodatek kakao i przypraw korzennych.
- Ciasto najlepiej rozwałkować przez folię spożywczą, ponieważ jest dość klejące.
- Zamiast powideł śliwkowych sprawdzi się konfitura wiśniowa lub z malin oraz dżem z czarnej porzeczki.
- Posiekane orzechy włoskie, którymi posypuje się wierzch czeskiego placka, można zamienić na laskowe, nerkowce lub migdały. Ciasto ciekawie smakuje posypane słonymi orzeszkami ziemnymi, które łagodzą słodkość blatów miodowych i kremu.
Kiedy podawać ciasto czeskie?
To przepyszne miodowe ciasto jest uniwersalne i pasuje na wiele różnych okazji. To propozycja na święta Bożego Narodzenia, a także na Wielkanoc. Deser idealnie łączy świąteczne smaki i pięknie prezentuje się na stole. Ciasto można zaserwować również na urodziny lub imieniny. Sprawdzi się też jako deser po wielkim rodzinnym obiedzie.
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 3 szklanki mąki tortowej
- 1/2 szklanki cukru
- 4 żółtka
- 4 łyżki miodu
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka miękkiego masła
- Krem:
- 1 l mleka
- 200 g miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru
- 9 łyżek kaszy manny
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- szczypta soli
- Polewa czekoladowa:
- 80 g śmietanki kremówki 30%
- 80 g gorzkiej czekolady
- Dodatkowo:
- 1 słoiczek powideł śliwkowych
- 1/2 szklanki drobno posiekanych orzechów
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski przesiać mąkę z sodą. Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny.
- Ciasto podzielić na 3 części. Rozwałkować je na placki o wymiarach formy 24 x 24 cm. Każdy placek piec po kolei w formie wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 10 minut. Odstawić do ostygnięcia.
- Mleko przelać do rondelka i wsypać cukier, kaszę mannę i sól. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Gotować minutę, cały czas mieszając. Zestawić z ognia, przykryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
- Miękkie masło ubić na puch. Cały czas miksując, stopniowo dodawać krem.
- Blat ciasta przełożyć do formy, w której się piekł. Posmarować powidłami śliwkowymi i 1/3 kremu. Przykryć drugim blatem. Wyłożyć 1/3 kremu i przykryć trzecim blatem. Na wierzch wyłożyć pozostały krem i wyrównać wierzch. Ciasto wstawić do lodówki.
- Kremówkę przelać do rondelka i podgrzać. Dodać połamaną na kawałki czekoladę i wymieszać. Podgrzewać na małym ogniu i mieszać, aż czekolada się roztopi i powstanie gładka polewa.
- Wierzch ciasta posmarować polewą, posypać posiekanymi orzechami i wstawić do lodówki na 15 minut.
- Pokroić na porcje i podawać na deser.