Placek czeski. Pyszne ciasto na każdą okazję

placek czeski
Autor: Shutterstock
łatwy
90 min
12

Placek czeski, zwany także miodownikiem, to przepyszne ciasto, które sprawdzi się na wiele różnych okazji i w czasie świąt. To ciasto warstwowe, które składa się z blatów miodowych przełożonych maślanym kremem grysikowym oraz powidłami śliwkowymi. Ciasto smakuje wybornie i zachwyci każdego.

Jak zrobić ciasto czeskie?

Blaty miodowe najlepiej upiec dzień wcześniej. Robi się je z mąki tortowej, cukru, żółtek, miodu, śmietany, sody i masła. Kiedy blaty są już upieczone, należy przygotować słodki krem grysikowy. Do jego zrobienia potrzebne jest mleko, masło, cukier, kasza manna i aromat waniliowy. Blaty miodowe przekłada się kremem i powidłami śliwkowymi. Zwieńczeniem ciasta jest aksamitna polewa czekoladowa, a dodatkowego aromatu nadają drobno posiekane orzechy, którymi posypuje się wierzch. Placek czeski najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce. Blaty stają się miękkie, a deser dosłownie rozpływa się w ustach.

Przepis na placek czeski

  • Przepis na to obłędne czeskie ciasto jest łatwy, ale warto zarezerwować sobie nieco więcej czasu na jego zrobienie.
  • Lista składników to produkty, które są w sklepach bez względu na porę roku.
  • Ciasto wzbogaci dodatek kakao i przypraw korzennych.
  • Ciasto najlepiej rozwałkować przez folię spożywczą, ponieważ jest dość klejące.
  • Zamiast powideł śliwkowych sprawdzi się konfitura wiśniowa lub z malin oraz dżem z czarnej porzeczki.
  • Posiekane orzechy włoskie, którymi posypuje się wierzch czeskiego placka, można zamienić na laskowe, nerkowce lub migdały. Ciasto ciekawie smakuje posypane słonymi orzeszkami ziemnymi, które łagodzą słodkość blatów miodowych i kremu.

Kiedy podawać ciasto czeskie?

To przepyszne miodowe ciasto jest uniwersalne i pasuje na wiele różnych okazji. To propozycja na święta Bożego Narodzenia, a także na Wielkanoc. Deser idealnie łączy świąteczne smaki i pięknie prezentuje się na stole. Ciasto można zaserwować również na urodziny lub imieniny. Sprawdzi się też jako deser po wielkim rodzinnym obiedzie.

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki miodu
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • Krem:
  • 1 l mleka
  • 200 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 9 łyżek kaszy manny
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • szczypta soli
  • Polewa czekoladowa:
  • 80 g śmietanki kremówki 30%
  • 80 g gorzkiej czekolady
  • Dodatkowo:
  • 1 słoiczek powideł śliwkowych
  • 1/2 szklanki drobno posiekanych orzechów

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski przesiać mąkę z sodą. Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny.
  • Ciasto podzielić na 3 części. Rozwałkować je na placki o wymiarach formy 24 x 24 cm. Każdy placek piec po kolei w formie wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 10 minut. Odstawić do ostygnięcia.
  • Mleko przelać do rondelka i wsypać cukier, kaszę mannę i sól. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Gotować minutę, cały czas mieszając. Zestawić z ognia, przykryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  • Miękkie masło ubić na puch. Cały czas miksując, stopniowo dodawać krem.
  • Blat ciasta przełożyć do formy, w której się piekł. Posmarować powidłami śliwkowymi i 1/3 kremu. Przykryć drugim blatem. Wyłożyć 1/3 kremu i przykryć trzecim blatem. Na wierzch wyłożyć pozostały krem i wyrównać wierzch. Ciasto wstawić do lodówki.
  • Kremówkę przelać do rondelka i podgrzać. Dodać połamaną na kawałki czekoladę i wymieszać. Podgrzewać na małym ogniu i mieszać, aż czekolada się roztopi i powstanie gładka polewa.
  • Wierzch ciasta posmarować polewą, posypać posiekanymi orzechami i wstawić do lodówki na 15 minut.
  • Pokroić na porcje i podawać na deser.
Miód - jakie są jego rodzaje? Właściwości miodów
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej