Powitaj jesień tym przepysznym ciastem. Idealne połączenie smaków i aromatów

Dieta wegetariańska
Aromatyczne, proste i idealnie pachnące - to ciasto świetnie sprawdzi się do kawy czy herbaty i na chłodne popołudnia. Wilgotne, aromatyczne i z przyprawiamy. Korzenne ciasto z jabłkami i toffi to sposób na idealną słodką przekąskę.
Ciasto na powitanie jesieni. Rozpłyń się w tych aromatach
Jesień już zapukała do nas i na razie nie zamierza stąd odchodzić. Warto więc miło powitać ją przepysznymi, jesiennymi daniami. Idealny przykładem będzie nic innego, jak to smakowite i pełne aromatów ciasto. Korzenna pyszność z jabłkami i toffi to idealne połączenie słodyczy, przypraw i wilgoci.
Korzenne przyprawy jak goździki, cynamon, imbir i gałka muszkatołowa sprawiają, że nasze ciasto nabiera niesamowitego jesienno-zimowego charakteru. Nie da się również ukryć, że jego zapach będzie się pięknie roznosił po całym domu.
Dzięki jabłkom nasze ciasto nie będzie suche. Puszczany przez nie sok sprawi, że każdy kawałeczek będzie miękki i soczysty. Sos toffi nada mu natomiast idealnej słodyczy i ciekawego wykończenia. Wszystko to razem sprawia, że nasze ciasto smakuje wyśmienicie.
Posyp je dodatkowo orzechami czy użyj masy kajmakowej zamiast toffi - możliwości jest dużo. Jeśli jednak zależy nam na wspaniałym aromacie i prostocie przygotowania - ten przepis sprawdzi się doskonale. Wystarczy kilka składników i chwila wolnego czasu by można się było rozkoszować tym przepysznym ciastem.
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 0,5 łyżeczki imbiru
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- szczypta goździków mielonych
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego
- 2 duże jajka
- 150 ml oleju roślinnego
- 200 g kwaśnej śmietany
- 3–4 jabłka
- Masa toffi:
- 100 g masła
- 200 g cukru trzcinowego
- 200 ml śmietanki 30 proc.
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę.
- W misce mieszamy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sodę i przyprawy.
- W osobnej misce ubijamy jajka z cukrem.
- Dodajemy do jajek olej i śmietanę.
- Do mokrych składników dodajemy suche i mieszamy do połączenia.
- Dodajemy pokrojone jabłka.
- Całość przekładamy do wyłożonej papierem formy do pieczenia.
- Pieczemy ok. 45 minut w 180 stopniach.
- W tym czasie rozpuszczamy masło z cukrem.
- Podgrzewamy, aż zbrązowieje.
- Dodajemy śmietankę i gotujemy aż zgęstnieje.
- Upieczone ciasto nakłuwamy widelcem i polewamy ciepłym toffi.