Jak zrobić kajmak? 2 proste przepisy na obłędną masę krówkową
Kajmak, czyli masa krówkowa, to bardzo słodki dodatek do wielu różnych ciast, deserów i naleśników. Szczególną popularnością cieszy się w okresie Wielkanocy, kiedy wypieka się tradycyjne mazurki. Czy kajmak można zrobić samodzielnie? Oczywiście, że tak. Poznajcie łatwe przepisy na domową masę krówkową.
Spis treści
- Dlaczego warto zrobić domowy kajmak?
- Jak zrobić szybką masę kajmakową?
- Jak zrobić domowy kajmak?
- Przepis na domowy kajmak – porady
- Jak wzbogacić domowy kajmak?
- Do czego używać kajmak?
- Kajmak – przepis krok po kroku
Dlaczego warto zrobić domowy kajmak?
W sklepach spożywczych przez cały rok można kupić gotowy kajmak w puszkach. Jednak nie ma co przepłacać, ponieważ pyszną i słodką masę krówkową warto zrobić w domu. Przygotowując kajmak własnoręcznie, można zdecydować, jak bardzo ma być gęsty i czym go wzbogacić.
Istnieją dwa sprawdzone przepisy na domową masę krówkową:
- kajmak ze słodzonego mleka skondensowanego
- kajmak z pełnotłustego mleka i cukru
Jak zrobić szybką masę kajmakową?
Najprostszym sposobem na zrobienie masy krówkowej w domu jest przepis, w którym wykorzystuje się słodzone mleko skondensowane. Jak więc zrobić kajmak z mleka w puszce? Z opakowania należy usunąć papierową etykietę. Puszkę umieszcza się w garnku i zalewa wodą. Należy gotować ją na małym ogniu przez dwie godziny, uzupełniając wodę, która zdążyła się wygotować. Poziom wody powinien sięgać powyżej puszki z mlekiem skondensowanym. Po dwóch godzinach puszkę trzeba ostrożnie wyjąć z wody i odstawić do całkowitego ostygnięcia. W ten prosty sposób domowy kajmak jest gotowy.
Jak zrobić domowy kajmak?
Masę kajmakową robi się z mleka i cukru. Do garnka wlewa się mleko i wsypuje cukier. Po zagotowaniu należy zmniejszyć ogień i gotować około trzech godzin. Od czasu do czasu masę trzeba porządnie wymieszać, aby nie przywarła do dna garnka. Po ostudzeniu masa jest gotowa do użycia.
Przepis na domowy kajmak – porady
- Przygotowanie kajmaku w domu nie jest skomplikowane. Przepis na tradycyjną masę jest łatwy.
- Na zrobienie domowego kajmaku warto mieć więcej czasu. Ugotowanie masy krówkowej z mleka skondensowanego czy klasycznej z mleka i cukru to około trzech godzin.
- Przyrządzając kajmak tradycyjny, 200 ml mleka można zastąpić śmietanką kremówką 30 proc.
- Kiedy masa krówkowa stygnie, staje się jeszcze bardziej gęsta.
- Jeżeli ostudzony kajmak jest za ciężki i za gęsty, można dolać do niego trochę mleka i podgrzać w garnku. Sprawdzi się też masło.
Jak wzbogacić domowy kajmak?
Do domowej masy krówkowej można dodać inne składniki, które podkręcą jej smak. Wśród najpopularniejszych dodatków znajdują się:
- sól morska gruboziarnista
- sól himalajska różowa
- ekstrakt waniliowy
- kakao
- starta gorzka czekolada
Do czego używać kajmak?
Masa krówkowa to słodkie uzupełnienie i dekoracja ciast. Pysznie smakują nie tylko wielkanocne mazurki z kajmakiem. Sernik z kajmakiem na pewno zachwyci smakiem. Słodka masa kajmakowa to jeden z głównych składników ciasta bez pieczenia o nazwie Trzy krówki. Masa krówkowa podkreśli smak deserów lodowych i tych ze świeżymi owocami. Jest to także pomysł na polewę do tortów i innych ciast okazjonalnych oraz słodkie uzupełnienie naleśników.
Kajmak – przepis krok po kroku
Składniki:
- 1 i 1/2 litra mleka 3,2%
- 1 i 1/2 szklanki cukru
Przygotowanie:
1. Do garnka wlać mleko i wsypać cukier. Dokładnie wymieszać i zagotować. Zmniejszyć ognień i gotować około 3 godzin. Od czasu do czasu zamieszać, aby masa się nie przypaliła.
2. Garnek zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
3. Używać do ciast, deserów i naleśników.