Aksamitny sernik kajmakowy bez pieczenia: delikatny i pyszny

Aksamitny sernik kajmakowy bez pieczenia: delikatny i pyszny
Autor: Shutterstock Wierzch sernika można ozdobić orzechami w całości lub posiekanymi
łatwy
45 min
4

Aksamitny sernik kajmakowy można przygotować bez pieczenia. Delikatny jak puch sernik na zimno z gotowego kajmaku jest pyszny. Doskonały deser na każdą świąteczną okazję. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 300 g kajmaku z puszki
  • 160 g masła
  • 250 g herbatników maślanych
  • 40 g orzechów włoskich lub innych
  • 750 g twarogu na sernik
  • 70 ml wody, około 5 łyżek
  • 30 g żelatyny
  • oraz orzechy, karmelki lub czekolada do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło stopić. Herbatniki oraz orzechy dodać do misy malaksera i zmiksować w trybie pulsacyjnym na okruchy. Dodać stopione masło do okruchów i wymieszać razem.
  • Formę tortową wyłożyć papierem do pieczenia. Oddzielnie wyciąć okrągłe dno oraz pasek papieru na boki.
  • Do formy przełożyć masę z herbatników i masła. Wyłożyć nią dno i boki. Wstawić do lodówki na 30 minut.
  • Żelatynę wymieszać z wodą i odstawić na 30 minut.
  • Twaróg zmiksować z masą kajmakową na jednorodną masę.
  • Rozpuszczoną żelatynę podgrzać, nie dopuścić do wrzenia.
  • Do żelatyny dodać łyżkę masy serowej i wymieszać. Następnie tę mieszaninę dodać do pozostałej masy serowej i dobrze wymieszać.
  • Masę twarogową przełożyć do formy z przygotowanym dnem i wstawić do lodówki na 3 godziny lub jeszcze lepiej na całą noc.
  • Przed podaniem delikatnie wyjąć z formy.
  • Wierzch ozdobić prażonymi orzechami, karmelem, startą czekoladą lub gotowymi cukiereczkami.