Aksamitny sernik kajmakowy bez pieczenia: delikatny i pyszny
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Aksamitny sernik kajmakowy można przygotować bez pieczenia. Delikatny jak puch sernik na zimno z gotowego kajmaku jest pyszny. Doskonały deser na każdą świąteczną okazję.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 300 g kajmaku z puszki
- 160 g masła
- 250 g herbatników maślanych
- 40 g orzechów włoskich lub innych
- 750 g twarogu na sernik
- 70 ml wody, około 5 łyżek
- 30 g żelatyny
- oraz orzechy, karmelki lub czekolada do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło stopić. Herbatniki oraz orzechy dodać do misy malaksera i zmiksować w trybie pulsacyjnym na okruchy. Dodać stopione masło do okruchów i wymieszać razem.
- Formę tortową wyłożyć papierem do pieczenia. Oddzielnie wyciąć okrągłe dno oraz pasek papieru na boki.
- Do formy przełożyć masę z herbatników i masła. Wyłożyć nią dno i boki. Wstawić do lodówki na 30 minut.
- Żelatynę wymieszać z wodą i odstawić na 30 minut.
- Twaróg zmiksować z masą kajmakową na jednorodną masę.
- Rozpuszczoną żelatynę podgrzać, nie dopuścić do wrzenia.
- Do żelatyny dodać łyżkę masy serowej i wymieszać. Następnie tę mieszaninę dodać do pozostałej masy serowej i dobrze wymieszać.
- Masę twarogową przełożyć do formy z przygotowanym dnem i wstawić do lodówki na 3 godziny lub jeszcze lepiej na całą noc.
- Przed podaniem delikatnie wyjąć z formy.
- Wierzch ozdobić prażonymi orzechami, karmelem, startą czekoladą lub gotowymi cukiereczkami.