Mazurek kajmakowy - babciny przepis na Wielkanoc
2021-03-29
łatwy
90 min
4
Wielkanoc bez mazurka kajmakowego nie może się udać! To smak dzieciństwa, wiosenna słodycz. Ten mazurek nie jest trudny, zrobicie go bez problemu. Mało roboty, a jaka satysfakcja! Podajemy babciny przepis na mazurek kajmakowy!
Więcej przepisów na mazurki
Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:
Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków
Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]
Jeszcze więcej przepisów w galerii poniżej:
SKŁADNIKI
- Spód:
120 g masła - 2 żółtka
- pół łyżeczki soli
- 3 łyżki cukru
- czubata szklanka mąki
Masa:
2 szklanki śmietany - 2 szklanki cukru
- 1 laska wanilii
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło utrzeć z żółtkami na jednolitą masę. Dodać cukier i dalej ucierać. Do masy z żółtka i masła dodać mąkę wymieszaną z solą.
- Gotowe ciasto zagnieść w kulkę i włożyć na godzinę do lodówki. Ugnieść ciasto na blasze, ponakłuwać widelcem i umieścić w nagrzanym piekarniku. Piec ok. 20 minut w temperaturze 200 st. C.
- Śmietanę i cukier zagotować na bardzo małym ogniu w garnku z grubym dnem, ideałem będzie garnek żeliwny. Mieszać cały czas, aż cukier się rozpuści.
- Następnie dodać wanilię i gotować dalej mieszając aż masa zgęstnieje, co może trwać nawet i godzinę. Najważniejsze jest, by masa się nie przypaliła.
- Wyjąć wygotowaną laskę wanilii. Masę rozsmarować nożem na ciepłym spodzie z kruchego ciasta. Udekorować ciasto.