Mazurek czterowarstwowy - sprawdzony, efektowny przepis

Mazurek czterowarstwowy - sprawdzony, efektowny przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Mazurek z czterech warstw to tradycyjny przepis na udaną Wielkanoc.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 130 MINUT

Porcja dla: 12 OSÓB

Mazurek czterowarstwowy to przepis dla wszystkich tych, którzy uwielbiają eksperymentować w kuchni z tradycyjnymi, sprawdzonymi przepisami. Spróbuj a przekonasz się, że ten mazurek to prawdziwa uczta dla podniebienia.

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Margarynę utrzyj z 40 dag cukru pudru. Dodaj cztery żółtka oraz mąkę i cukier puder. Delikatnie wymieszaj, wsypując także orzechy.Na koniec dodaj pianę z białek. Mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.

  • Tak przygotowane ciasto podziel na cztery równe części. Jedną z nich przelej na blachę. Do drugiej części ciasta dodaj mak i wymieszaj. Do kolejnego placka dodaj kokos, a do ostatniego kakao.

  • Każdy placek piecz osobno w temperaturze 180ºC przez 30 minut.

  • Przygotuj masę. Jabłka zetrzyj na grubej tarce, a następnie usmaż je z cukrem. Pod koniec dosyp do galaretkę. Całość wymieszaj.

  • Przygotuj polewę. Do garnka włóż pół kostki margaryny. Dosyp 10 dag cukru pudru oraz dwie łyżki kakao. Dołóż śmietanę i wymieszaj. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj wszystkie składniki i gotuj na małym ogniu.

  • Gdy wszystkie placki są już gotowe, przełóż je w następującej kolejności: placek zwykły – masa z jabłek – placek z makiem – masa z jabłek – masa z kokosem – masa z jabłek – placek z kakao - polewa.

  • Pamiętaj, aby placki przekładać ciepłym musem.

Zobacz krótkie wideo o historii MAZURKÓW:

Więcej przepisów na mazurki

Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:

Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków

Mazurek czterowarstwowy

Mazurek królewski

Mazurek cytrynowy

Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]

Jeszcze więcej przepisów w galerii poniżej:

Ocena: 3,3