Mazurek królewski: tradycyjny przepis

 Mazurek królewski: tradycyjny przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Mazurek królewski jest bardzo prosty do przygotowania - sekret jego smaku to konfitury - najlepiej domowe

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Poznaj tradycyjny przepis na mazurek królewski. Nikt nie wyobraża sobie świąt wielkanocnych bez słodkich mazurków. Piecze się je z różnego rodzaju ciast: kruchego, biszkoptowego, marcepanowego i makaronikowego oraz przekłada masami, marmoladą i dżemem. Powierzchnię zaś dekoruje się lukrem i zdobi owocami oraz bakaliami.

Składniki

  • Ciasto:
  • 350 g miękkiego masła
  • 120 g cukru pudru
  • 120 g migdałów drobno posiekanych
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 370 g mąki pszennej
  • 4 ugotowane żółtka przetarte przez sito
  • 1 surowe żółtko
  • szczypta soli
  • Do przybrania:
  • wiśnie, czereśnie i truskawki z konfitury
  • Lukier
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka gorącej wody

Przygotowanie krok po kroku:

  • Masło utrzeć tak, by miało kremową konsystencję, dodać pozostałe składniki i zagnieść szybko ciasto.

  • Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki co najmniej na godzinę.

  • Następnie 2/3 schłodzonego ciasta rozwałkować na grubość palca i przełożyć do blaszki wysmarowanej i lekko prószonej mąką. Z pozostałego ciasta zrobić wałeczki grubości ołówka i ułożyć z nich na cieście kratkę.

  • Cały mazurek posmarować surowym żółtkiem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170ºC i piec ok. 40 minut.

  • Powinien być jasnozłoty. Kiedy mazurek ostygnie, w każdą kratkę włóż dobrze odsączone owoce z konfitury.

  • Całość polej lukrem utartym z cukru, wody i soku z cytryny.