Ciasto Trzy Krówki: przepis na niesamowicie słodkie, ale pyszne ciasto bez pieczenia
2021-11-11
średni
45 min
4
Trzy Krówki to ciasto dla miłośników bardzo słodkich ciast oraz kajmaku. Zaspokoi apetyt "krówkożerców", którzy przepadają za smakiem kajmaku i masy budyniowej.
SKŁADNIKI
- 1 puszka masy krówkowej, np. Bakalland
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 5 żółtek
- cukier waniliowy
- 1/2 szklanki cukru
- 8 paczek herbatników
- 0,5 l śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 opakowania bitej śmietanki w proszku
- 1 kostka margaryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotować masę budyniową: zmiksować żółtka z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać mąkę i 0,5 szklanki mleka.
- Pozostałą część mleka zagotować, a następnie wlać wcześniej zmiksowane składniki. Dalej postępujemy jak przy gotowaniu budyniu.
- Do gorącego budyniu wmieszać kostkę margaryny.
- Herbatniki wykładamy na blachę. Smarujemy je masą krówkową (np. kajmak).
- Pokrywamy kajmak kolejną warstwą herbatników, którą za chwilę polewamy gorącą masą budyniową. Czekamy do jej ostygnięcia.
- Wykładamy na wierzch ubitą z cukrem pudrem i śmietaną w proszku śmietankę. Przykrywamy trzecią warstwą herbatników.
- Kolejny krok to ułożenie drugiej warstwy masy krówkowej i kolejnej warstwy herbatników.
- Całość można obsypać startą gorzką czekoladą lub oblać polewą czekoladową. Schłodzić w lodówce.
Śmietana kontra śmietanka. Czym się różnią? Rodzaje, właściwości, zastosowanie