Jesienne ciasto dyniowe piekę na dużej blasze. Znika do ostatniego okruszka

Dieta wegetariańska
W tym sezonie ciasta z dodatkiem dyni biją rekordy popularności. Jednym z takich wypieków jest ciasto dyniowe na dużą blachę. Jest pyszne i łatwe do zrobienia, a składniki można bez problemu kupić nawet w mniejszych sklepach spożywczych. Zobaczcie, jak zrobić wyśmienite ciasto dyniowe na dużą blachę, które zachwyci smakiem i prostym przygotowaniem.
Jaka dynia na ciasto dyniowe?
W tym prostym przepisie na ciasto na dużą blachę dynia gra rolę pierwszoplanową. Jak dynię wybrać do ciasta? Najlepsza do słodkich wypieków jest dynia Hokkaido, która charakteryzuje się niedużym rozmiarem, delikatną konsystencją i orzechowym smakiem. Pomarańczowa skórka jest cienka, więc dynia nie wymaga obierania. Do ciast nadaje się także dynia piżmowa, która jest miękka, delikatna i słodkawa. Zwykłe dynie nie są polecane do ciast. Ich miąższ jest dość włóknisty i zbyt mocno wyczuwalny w wypiekach.
Co dodać do ciasta dyniowego?
W tym prostym przepisie na ciasto dyniowe na dużą blachę wykorzystuje się składniki łatwo dostępne i niedrogie. Sezon na dynię jeszcze trwa, więc warto skorzystać z tego przepisu i zaskoczyć bliskich tym obłędnym wypiekiem. Lista składników nie jest długa.
Co więc jest niezbędne, aby upiec pyszne domowe ciasto dyniowe na dużej blasze? Lista składników obejmuje takie produkty jak:
- mąka pszenna
- dynia
- jajka
- mleko
- cukier
- wiórki kokosowe
- olej
- orzechy włoskie
- ekstrakt z wanilii
- proszek do pieczenia
- soda oczyszczona
Jak zrobić ciasto dyniowe na dużą blachę?
Przepis na domowe ciasto dyniowe, które piecze się na dużej blasze, jest prosty. Nie trzeba rezerwować sobie kilku godzin na jego przygotowanie, ponieważ robi się je błyskawicznie. W tym przepisie nie ma potrzeby przerabiania dyni na purèe. Wystarczy zetrzeć surową dynię na tarce i wymieszać z pozostałymi składnikami. Po upieczeniu i ostygnięciu ciasto dyniowe warto oprószyć cukrem pudrem, udekorować lukrem królewskim lub posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Sprawdzi się też krem z serka mascarpone.
Co więc jest potrzebne, aby upiec dużą blachę pysznego domowego ciasta dyniowego? Przygotowanie ciasta jest w miarę szybkie, a resztę pracy wykona piekarnik. To łatwy przepis, z którym poradzą sobie nawet początkujący.
- 1. krok – stracie na tarce dyni
- 2. krok – wymieszanie składników suchych
- 3. krok – utarcie jajek z cukrem
- 4. krok – połączenie masy jajecznej z suchymi składnikami i startą dynią
- 5. krok – przelanie ciasta do dużej blachy i upieczenie go w piekarniku
SKŁADNIKI
- 500 g dyni
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka oleju
- 100 g wiórków kokosowych
- 50 g posiekanych orzechów włoskich
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obraną dynię zetrzeć na tarce i przełożyć do miski.
- Do miski przesypać mąkę, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Wymieszać.
- Jajka utrzeć z cukrem na puch.
- Cały czas ucierając, wąskim strumieniem wlać olej i ekstrakt z wanilii.
- Do masy jajecznej stopniowo wsypywać składniki suche i miksować na niskich obrotach do połączenia.
- Dodać startą dynię i posiekane orzechy włoskie. Wymieszać łyżką.
- Ciasto przelać do formy o wymiarach 36 cm x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać wierzch.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 45 minut, do suchego patyczka.
- Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia, a następnie udekorować lukrem, cukrem pudrem lub posiekanymi orzechami włoskimi.
- Podawać na deser na różne okazje.