Spis treści
Żeby polukrować ciasto lub pierniczki nie warto kupować gotowych mieszanek, pełnych syntetycznych dodatków. Do przygotowania podstawowego, białego lukru królewskiego potrzebny jest tylko cukier puder i białko jajka. Proporcje tych składników trudno ściśle określić. Wiele zależy od rodzaju cukru, tego, jak jest drobno zmielony. Jajka również różnią się wielkością. Jeśli puder zbił się pod wpływem wilgoci w bryłki, warto go przesiać przez drobne sito. Można założyć, że na jedno białko ze sporego jajka potrzeba przynajmniej pełnej szklanki cukru.
Składniki lukru królewskiego:
- 2 białka jaja
- 2 szklanki cukru pudru
- (opcjonalnie) 1-2 łyżeczki soku z cytryny
Jak zrobić lukier królewski?
Białka ubić na puszystą ale nie sztywną pianę. Zacząć od niskich obrotów miksera, po czym zwiększyć do średnich.
Dodać cukier i ucierać, aż do momentu, w którym lukier nabierze śnieżnobiałego koloru, pod koniec dodać sok z cytryny.
Masa powinna być jednolita, a cukier niewyczuwalny przy rozcieraniu palcami. Jeśli jest inaczej, trzeba popracować mikserem jeszcze przez kilka minut.
Lepiej, gdy lukier jest dość gęsty, łatwo można wtedy formować go w potrzebne wzory. Zbyt rzadki spływa z ciastek.
Kolorowy lukier
Białą masę można uzupełniać gotowymi pigmentami, które dają intensywny, czysty kolor. Bardziej autentyczne i zdrowsze są jednak naturalne barwniki, które zmienią też smak lukru: sok z wiśni, aronii, granatu czy jagód da różne odcienie czerwieni. Pomarańczowa marchew, jasnożółta cytryna, intensywnie żółta kurkuma, zielone zmiksowane liście mięty albo ziarna groszku cukrowego – to tylko niektóre możliwe surowce. Odważni dołożyć mogą nawet czarny barwnik z sepii...
Jak nakładać lukier?
Gotową masę nakładamy szpatułkami, możemy też użyć rożka zrobionego z papieru do pieczenia. Po wypełnieniu stożka lukrem, ścinamy szpic i wyciskamy zawartość na wystudzone ciastka. Wystudzona masa tężeje, lepiej więc pracować szybko.