Smażę cytryny i układam na wierzchu. To ciasto na kefirze zawsze się udaje i smakuje obłędnie

Kefir zawsze warto mieć w domu. Ten pełen białka i dobrych bakterii produkt mleczny można wykorzystać na wiele sposób. Co można upiec na kefirze? Odpowiedz znajdziecie w tym prostym przepisie. Ciasto cytrynowe na kefirze wyróżnia się nie tylko obłędnym smakiem, ale i ciekawym sposobem przygotowania. Zobaczcie, jak je zrobić i poznajcie najlepszy przepis na ten słodki wypiek na kefirze.
Czy można zrobić ciasto na kefirze?
Kefir to doskonały składnik słodkich wypieków. Sprawdza się tak samo dobrze jak jogurt naturalny czy maślanka. Najlepszym przykładem jest ciasto cytrynowe na kefirze. Dodanie kefiru do ciasta sprawia, że wypiek smakuje wybornie.
Dlaczego warto upiec ciasto cytrynowe na kefirze? Wypiek jest miękki, puszysty i idealnie wilgotny. Ciasto nie kruszy się i dłużej zachowuje świeżość. Kefir nadaje delikatnego smaku, który wybornie łączy się z orzeźwiającymi cytrynami.
Jak zrobić ciasto cytrynowe na kefirze?
Przepis na pełne smaku i aromatu ciasto cytrynowe na kefirze nie jest skomplikowany. To łatwa i w miarę szybka receptura, z której może skorzystać każdy bez względu na stopień zaawansowania w domowym pieczeniu słodkości. Lista składników obejmuje produkty łatwo dostępne przez cały rok.
Elementem, który wyróżnia ten przepis, jest sposób przygotowania ciasta cytrynowego na kefirze. Pierwszym krokiem jest podsmażenie cytryn na maśle z cukrem. W takiej formie układa się je na wierzchu ciasta i wstawia do piekarnika. Dzięki temu ciasto zyskuje głęboki cytrynowy smak i pięknie się prezentuje.
Jak więc upiec pyszne domowe ciasto cytrynowe na kefirze? Przygotowanie jest łatwe i nie wymaga długich godzin w kuchni. To świetna lekcja dla osób początkujących i dobra opcja dla zabieganych.
- 1. krok – podsmażenie cytryn z cukrem na maśle
- 2. krok – przygotowanie ciasta
- 3. krok – przelanie ciasta do formy i ułożenie cytryn
- 4. krok – upieczenie ciasta cytrynowego na kefirze w piekarniku
Jakie są najczęstsze błędy popełniane przy robieniu ciasta cytrynowego na kefirze?
Ciasto cytrynowe na kefirze jest pyszne i orzeźwiające, ale potrafi być też kapryśne. Może zdarzyć się, że nie wyjdzie tak, jak powinno. Warto wiedzieć, jak uniknąć błędów i przygotować ciasto o smaku cytrynowym, które będzie smakować jak z najlepszej cukierni.
- Składniki do ciasta cytrynowego na kefirze powinny mieć temperaturę pokojową. Produkty wymagające chłodzenia należy wcześniej wyjąć z lodówki, aby się ogrzały.
- Do ciasta cytrynowego przygotowanego według tego przepisu nie trzeba już dodawać aromatu cytrynowego. W czasie pieczenia idealnie przechodzi smakiem i naturalnym aromatem cytryn ułożonych na wierzchu.
- Składniki na ciasto należy mieszać do połączenia. Przez zbyt długie mieszanie ciasto cytrynowe może być twarde i gumowate.
- Ciasto cytrynowe na kefirze piecze się w temperaturze 180 stopni C. Jeżeli temperatura będzie niższa, ciasto nie upiecze się i będzie blade. Za wysoka spali ciasto z zewnątrz, a w środku pozostanie surowe.
- W czasie pieczenia ciasta cytrynowego nie należy otwierać drzwiczek. Nagły spadek temperatury może spowodować opadnięcie ciasta.
- W tym przepisie ciasto cytrynowe piecze się przez 35 minut, aż patyczek będzie suchy. Za długie pieczenie spowoduje, że ciasto będzie suche i kruche.
SKŁADNIKI
- 2 cytryny
- 200 g mąki pszennej
- 200 ml kefiru
- 150 g cukru + 1 i 1/2 łyżki
- 50 ml oleju roślinnego
- 2 jajka
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Sparzone wrzątkiem cytryny pokroić w plasterki. Na patelni roztopić masło i smażyć na nim cytryny posypane 1 i 1/2 łyżki cukru. Smażyć, aż cukier się rozpuści. Patelnię zestawić z ognia i odstawić.
- Jajka wbić do miski i ubić z cukrem na jasny puch.
- Cały czas miksując, stopniowo wlewać olej i kefir.
- Stopniowo wsypywać mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszać, aż składniki połączą się w jednolite ciasto.
- Ciasto przelać do formy. Wierzch wyrównać i na wierzchu ułożyć cytryny.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 35 minut, do suchego patyczka.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać na deser na różne okazje.