Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Uniwersalne właściwości cytryny. Jak wykorzystać sok i owoce cytryny w gospodarstwie domowym?

Uniwersalne właściwości cytryny. Jak wykorzystać sok i owoce cytryny w gospodarstwie domowym?

To że cytrynę używa się do nadania napojom czy potrawom nieco kwaskowatego posmaku jest oczywiste. Jednak ze względu na swoje właściwości ma znacznie szersze zastosowanie. Jest niezbędna w kuchni, nie tylko podczas gotowania.

Poznaj właściwości cytryny.

Autor: Shutterstock
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Weź cytryny, cukier i blender. Orzeźwiającą domową lemoniadę zrobisz w kilka chwil

Weź cytryny, cukier i blender. Orzeźwiającą domową lemoniadę zrobisz w kilka chwil

Ta domowa lemoniada to nie tylko pyszny, mocno cytrynowy i orzeźwiający smak. Jej sekretem jest to, że robi się ją z całych cytryn. Nic się nie marnuje, ponieważ do jej przygotowania wykorzystuje się całe owoce razem ze skórką. Dzięki temu otrzymuje się naturalny cytrynowy koncentrat, który wystarczy uzupełnić wodą.

Poznaj przepis na lemoniadę z całych cytryn.

Autor: Shutterstock
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Wybierz te cytryny, a wyciśniesz więcej soku. Żadne triki nie będą potrzebne

Wybierz te cytryny, a wyciśniesz więcej soku. Żadne triki nie będą potrzebne

Sok z cytryny zazwyczaj wykorzystujemy w niewielkich ilościach. Nieco do sosu sałatkowego, łyżeczka czy dwie, aby urozmaicić smak herbaty czy kilka kropli, by podkręcić smak zupy. Jeśli jednak chcesz przygotować wyrazistą lemoniadę, koktajl zdrowotny lub syrop o intensywnie cytrynowym aromacie, soku musi być dużo. Wtedy przydają się kuchenne triki, ale zanim je zastosujesz, warto wybrać odpowiednie cytryny.

Dowiedz się, które cytryny wybrać.

Autor: Shutterstock
Rozwiń
Kiszone cytryny - przepis na cytryny po marokańsku

Kiszone cytryny - przepis na cytryny po marokańsku

Kiszone cytryny mają wyrazisty i charakterystyczny smak. Trudno sobie bez nich wyobrazić kuchnię marokańską, popularne są też w innych krajach Maghrebu. Można je wykorzystywać jako dodatek do ryżu, pieczonej ryby, a także wielu sosów, dipów i sałatek.

Sprawdź przepis na kiszone cytryny.

Autor: Shutterstock
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Już więcej nie wyrzucisz skórki po cytrynie. Oto 7 patentów dla domu, kuchni i urody

Już więcej nie wyrzucisz skórki po cytrynie. Oto 7 patentów dla domu, kuchni i urody

Cytryna jest uniwersalna i świetnie podkręca smak wielu potraw. Można dodawać ją do dań mięsnych czy rybnych i wykorzystywać do słodkich wypieków. Jednak po wyciśnięty soku czy użyciu miąższu zostaje skórka. Od dziś już więcej nie wyrzucicie skórki z cytryny do śmieci.

Poznaj proste i sprawdzone patenty, jak wykorzystać skórkę z cytryny, żeby się nie zmarnowała.

Autor: Shutterstock
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Najprostsze na świecie ciasto cytrynowe. Wystarczą dwie lewe ręce i mikser

Najprostsze na świecie ciasto cytrynowe. Wystarczą dwie lewe ręce i mikser

Wyborne i orzeźwiające ciasto cytrynowe sprawdzi się zawsze i będzie smakować każdemu. Jest puszyste i idealnie słodkie. To super dodatek do kawy czy owocowej herbaty. Wbrew pozorom ciasto o smaku cytrynowym nie jest trudne i nie zajmuje dużo czasu. Poniżej znajdziecie najłatwiejszy przepis na pyszne domowe ciasto cytrynowe. Z tym sprawdzonym przepisem upieczecie je już za pierwszym razem.

Poznaj przepis na proste ciasto cytrynowe.

Autor: Shutterstock
Rozwiń
Do piekarnika włóż 3 cytryny. Po godzinie będzie czysty i lśniący jak nowy

Do piekarnika włóż 3 cytryny. Po godzinie będzie czysty i lśniący jak nowy

Cytryny to egzotyczne owoce, które mają wszechstronne zastosowanie w przepisach kulinarnych. Mało kto wie, że sprawdzają się także jako naturalny środek do czyszczenia. Dzięki prostemu patentowi z cytryną w roli głównej można łatwo i szybko wyczyścić brudny piekarnik. Jak to zrobić?

Poznaj łatwy sposób na umycie piekarnika cytryną.

Autor: Shutterstock
Rozwiń
Masło cytrynowe: prosty przepis na pyszne smarowidło

Masło cytrynowe: prosty przepis na pyszne smarowidło

Masło cytrynowe nie jest w Polsce popularnym produktem, ale bardzo łatwo można je zrobić samodzielnie - w dodatku z kilku łatwo dostępnych składników. Podajemy prosty przepis na masło cytrynowe, czyli pyszne smarowidło do chleba czy kruchych ciasteczek.

Sprawdź przepis na masło cytrynowe.

Autor: Shutterstock
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Nie czekaj, aż spleśnieją! Wykorzystaj patent ze słoikiem, a cytryny będą świeże tygodniami

Nie czekaj, aż spleśnieją! Wykorzystaj patent ze słoikiem, a cytryny będą świeże tygodniami

Cytryny to egzotyczne i pełne zdrowia owoce. Można wykorzystywać je w najróżniejszych potrawach. Sprawdzą się też w słodkich wypiekach. Niezastąpiona jest cytryna w herbacie. Zazwyczaj przechowuje się je w lodówce, ale warto sprawdzić inną metodę.

Dowiedz się, jak przechowywać cytryny, aby były świeże przez długi czas.

Autor: Shutterstock
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Jak brownies, ale z cytryną i białą czekoladą. Rozkoszne ciasto lemonies zachwyci smakiem

Jak brownies, ale z cytryną i białą czekoladą. Rozkoszne ciasto lemonies zachwyci smakiem

Lemonies to nowość wśród pysznych domowych ciast. Właśnie staje się prawdziwym hitem. To cytrynowy odpowiednik znanego i lubianego amerykańskiego przysmaku, czyli brownies. W najnowszej wersji ciasto jest wilgotne i dosłownie rozpływa się w ustach, a cytrynowa nuta daje przyjemne orzeźwienie. Zobaczcie, jak zrobić cytrynowe brownies, czyli wyborne lemonies.

Sprawdź przepis na lemonies.

Autor: Shutterstock
Rozwiń
Powrót
Uniwersalne właściwości cytryny. Do czego używać cytryny?
lemoniada z całych cytryn
Sok z cytryn
Kiszone cytryny  - przepis na cytryny po marokańsku
jak wykorzystać skórkę po cytrynie
proste ciasto cytrynowe
czyszczenie piekarnika cytryną
Masło cytrynowe: prosty przepis na pyszne smarowidło
jak przechowywać cytryny
cytrynowe brownies  - lemonies
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
powiększone zdjęcie
email