Weź cytryny, cukier i blender. Orzeźwiającą domową lemoniadę zrobisz w kilka chwil
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Ta domowa lemoniada to nie tylko pyszny, mocno cytrynowy i orzeźwiający smak. Jej sekretem jest to, że robi się ją z całych cytryn. Nic się nie marnuje, ponieważ do jej przygotowania wykorzystuje się całe owoce razem ze skórką. Dzięki temu otrzymuje się naturalny cytrynowy koncentrat, który wystarczy uzupełnić wodą. Przepis na lemoniadę z całych cytryn jest prosty i szybki. Zobaczcie, jakie to jest łatwe.
Lemoniada z cały cytryn – składniki
Przygotowana według tego prostego przepisu domowa lemoniada, która orzeźwi i ochłodzi w upalny dzień, składa się tylko z dwóch produktów. Do przygotowania koncentratu wykorzystuje się cytryny i cukier. Oba składniki są łatwo dostępne w większych i mniejszych sklepach spożywczych. Można je kupić bez względu na porę roku, ale lemoniada z całych cytryn zdecydowanie najlepiej smakuje w upalne dni, kiedy temperatura sięga zenitu.
Jak zrobić lemoniadę z całych cytryn?
Przepis na pyszną domową lemoniadę, którą robi się z całych cytryn, jest prosty i nie wymaga nadprzyrodzonych umiejętności. Wystarczy postępować według kolejnych kroków, a cytrynowy koncentrat do lemoniady uda się już za pierwszym razem.
Jak więc przygotować pyszną i orzeźwiającą lemoniadę z całych cytryn na upalne dni? Z tym sprawdzonym przepisem jest to banalnie łatwe i nie zajmuje wielu godzin.
- 1. krok – sparzenie i obranie cytryn ze skórki
- 2. krok – zasypanie skórek cukrem i zmiksowanie ich na gładko
- 3. krok – pokrojenie, zasypanie cukrem i zmiksowanie na gładko cytryn
- 4. krok – wymieszanie skórek z cytrynami i przecedzenie przez sitko
- 5. krok – przelanie koncentratu do pojemnika i wstawienie do zamrażarki
- 6. krok – nałożenie do dzbanka kilku łyżek koncentratu i wymieszanie go z wodą.
Jak podawać lemoniadę z całych cytryn?
Pyszna domowa lemoniada przyrządzona z całych cytryn to uniwersalny napój, który zachwyci i małych, i dużych. Jest w sam raz słodka i ma przyjemny orzeźwiający smak. To idealny napój na upały. Lemoniadę można przygotować w dzbanku i podać w wysokich szklankach udekorowanych plasterkami cytryny i listkami mięty. Podczas upałów warto uzupełnić dzbanek kostkami lodu.
Dzięki temu, że domową lemoniadę robi się na bazie naturalnego koncentratu cytrynowego, jej smak może być mocniejszy lub słabszy. Wystarczy samodzielnie regulować intensywność, dodając więcej lub mniej mrożonego koncentratu. Wszystko zależy od preferencji smakowych.
SKŁADNIKI
- 3 kg cytryn
- 1 i 1/2 kg cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cytryny umyć, a następnie sparzyć wrzątkiem. Obrać ze skórki za pomocą obieraczki i usunąć białe błonki.
- Skórki przełożyć do miski i wsypać połowę cukru. Dokładnie wymieszać i odstawić.
- Cytryny obrać z białych błonek. Pokroić w plasterki i usunąć pestki. Przełożyć do drugiej miski i wsypać pozostały cukier. Dokładnie wymieszać. Następnie zmiksować.
- Skórki cytrynowe zmiksować na gładko. Wymieszać ze zmiksowanymi cytrynami i przecedzić przez drobne sitko. Powstały koncentrat przelać do szczelnie zamykanego pojemnika i wstawić do zamrażarki.
- Do dzbanka włożyć kilka łyżek cytrynowego koncentratu, uzupełnić wodą i wymieszać. Pojemnik z koncentratem przechowywać w zamrażarce.
- Podawać z plasterkami cytryny i miętą w upalne dni.