Nie czekaj, aż spleśnieją! Wykorzystaj patent ze słoikiem, a cytryny będą świeże tygodniami
Cytryny to egzotyczne i pełne zdrowia owoce. Można wykorzystywać je w najróżniejszych potrawach. Sprawdzą się też w słodkich wypiekach. Niezastąpiona jest cytryna w herbacie. Zazwyczaj przechowuje się je w lodówce, ale warto sprawdzić inną metodę. Jak więc przechowywać cytryny, aby były świeże przez długi czas?
Spis treści
- Jak kupić dobrą cytrynę?
- Jak przechowywać cytryny, aby nie pleśniały?
- Jak przechowywać pokrojoną cytrynę?
- Czy cytryny można mrozić?
Jak kupić dobrą cytrynę?
Sezon na soczyste cytryny rozpoczyna się jesienią. Wybierając w sklepie cytryny, warto wiedzieć, jak zrobić to dobrze. Owoce będą nie tylko smaczne, ale także dłużej zachowają świeżość i soczystość. Skórka cytryny powinna mieć jasnożółtą barwę bez uszkodzeń i zwartą teksturę. Najlepsze cytryny to te mniejsze, ponieważ ich skórka jest cieńsza i są bardziej soczyste. Cytryny o intensywnym aromacie mają kwaśniejszy smak. Należy unikać cytryn, które są miękkie, pomarszczone, mają grubą skórę oraz wyraźne plamki pleśni.
Jak przechowywać cytryny, aby nie pleśniały?
Odpowiednie przechowywanie cytryn w całości sprawi, ze owoce nie spleśnieją, będą soczyste i świeże nawet przez kilka tygodni. Wrzucone luzem do lodówki szybko stracą aromat i wiele cennych składników odżywczych. Może pojawić się pleść. W takie sytuacji będą nadawać się tylko do wyrzucenia. Istnieje jednak prosty patent, aby cytryny długo pozostały świeże.
Ten prosty trik polega na przechowywaniu świeżych cytryn w słoiku. Wystarczy włożyć do niego dokładnie umyte owoce, wlać wodę i wstawić do lodówki. Dzięki temu cytryny będą soczyste i aromatyczne przez długie tygodnie. Przez porowatą skórkę wchłoną wilgoć, a niska temperatura zapobiegnie utracie świeżości. Należy jednak pamiętać, aby regularnie wymienić wodę w słoiku z cytrynami.
Jak przechowywać pokrojoną cytrynę?
Warto wiedzieć, jak przechowywać cytryny, które nie zostały wykorzystane w całości. Schowanie do lodówki połowy cytryny spowoduje, że owoc szybko wyschnie, straci smak, aromat i właściwości. Aby pokrojona cytryna była świeża jeszcze przez kilka dni, warto przełożyć ją do pojemnika i wstawić do lodówki. Pojemniki na cytryny powinny być szczelnie zamykane. Przechowywane w ten sposób owoce będą nie tylko świeże, ale i aromatyczne. Zachowają prozdrowotne substancje odżywcze i nie przejdą zapachem innych produktów. Pojemniki na cytryny są dostępne w wielu sklepach z kuchennymi akcesoriami.
Czy cytryny można mrozić?
Jednym ze sposobów na przechowywanie cytryn jest mrożenie. Do zamrażarki bez problemu można schować całe owoce, wyciśnięty sok i otartą skórkę cytrynową. W przypadku całych cytryn i skórki przydadzą się woreczki do mrożenia. Wystarczy zapakować do nich owoce lub wsypać skórkę i schować do zamrażarki. Natomiast do soku cytrynowego można wykorzystać foremki lub torebki do lodu.