Najprostsze na świecie ciasto cytrynowe. Wystarczą dwie lewe ręce i mikser
Dieta wegetariańska
Wyborne i orzeźwiające ciasto cytrynowe sprawdzi się zawsze i będzie smakować każdemu. Jest puszyste i idealnie słodkie. To super dodatek do kawy czy owocowej herbaty. Wbrew pozorom ciasto o smaku cytrynowym nie jest trudne i nie zajmuje dużo czasu. Poniżej znajdziecie najłatwiejszy przepis na pyszne domowe ciasto cytrynowe. Z tym sprawdzonym przepisem upieczecie je już za pierwszym razem.
Z czego zrobić proste ciasto cytrynowe?
Domowe ciasto cytrynowe jest bardzo łatwe i robi się je z kilku składników, które bez trudu można kupić nawet w małych osiedlowych sklepikach. To również dobry pomysł na wykorzystanie cytryny, która zalega w lodówce i brakuje pomysłu na jej wykorzystanie. Dzięki temu przepisowi nic się nie zmarnuje.
Co więc jest potrzebne, aby upiec wyśmienite i orzeźwiające ciasto cytrynowe? Na liście składników znalazło się tylko sześć składników.
- mąka pszenna
- mleko
- cukier
- żółtka
- cytryna
- proszek do pieczenia
Jak zrobić proste ciasto cytrynowe?
Przepis na puszyste ciasto wzbogacone sokiem i otartą skórką cytrynową jest bardzo łatwy. Szczególnie przypadnie do gustu tym, którzy nie czują się zbyt mocni w domowych słodkich wypiekach. Wystarczy przygotować wszystkie składniki i połączyć je za pomocą miksera. Resztę pracy wykona piekarnik.
Jak piec ciasto cytrynowe? Przygotowanie składa się z kilku prostych kroków, które zajmują nie więcej niż kwadrans.
- 1. krok – wymieszanie mąki z proszkiem do pieczenia
- 2. krok – utarcie żółtek z cukrem i dodanie suchych składników oraz pozostałych produktów
- 3. krok – upieczenie ciasta cytrynowego w piekarniku
Jak udekorować proste ciasto cytrynowe?
Upieczone i ostudzone ciasto o smaku cytrynowym warto udekorować, aby prezentowało się i smakowało jeszcze lepiej. Świetnym dodatkiem, który wzbogaci to domowe ciasto, jest lukier cytrynowy. Dobrym pomysłem na urozmaicenie deseru jest polewa z białej czekolady. Wierzch prostego ciasta cytrynowego można też skropić klasyczną polewą czekoladową lub oprószyć cukrem pudrem.
SKŁADNIKI
- 220 g mąki pszennej
- 200 g cukru
- 110 ml mleka
- 6 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- otarta skórka i sok z połowy cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do miski.
- Żółtka utrzeć z cukrem na puch. Cały czas ucierając, stopniowo wsypywać suche składniki. Wlać mleko i sok z cytryny. Dodać otartą skórkę cytrynową. Miksować, aż składniki połączą się w jednolite ciasto.
- Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać wierzch.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec około 35 minut, do suchego patyczka.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia, a następnie udekorować lukrem lub oprószyć cukrem pudrem.
- Podawać na deser na różne okazje lub bez okazji.