Najprostsze na świecie ciasto cytrynowe. Wystarczą dwie lewe ręce i mikser

proste ciasto cytrynowe
Autor: Shutterstock Najłatwiejsze ciasto cytrynowe zrobisz mikserem w 15 minut.
łatwy
15 min
12

Dieta wegetariańska

Wyborne i orzeźwiające ciasto cytrynowe sprawdzi się zawsze i będzie smakować każdemu. Jest puszyste i idealnie słodkie. To super dodatek do kawy czy owocowej herbaty. Wbrew pozorom ciasto o smaku cytrynowym nie jest trudne i nie zajmuje dużo czasu. Poniżej znajdziecie najłatwiejszy przepis na pyszne domowe ciasto cytrynowe. Z tym sprawdzonym przepisem upieczecie je już za pierwszym razem.

Z czego zrobić proste ciasto cytrynowe?

Domowe ciasto cytrynowe jest bardzo łatwe i robi się je z kilku składników, które bez trudu można kupić nawet w małych osiedlowych sklepikach. To również dobry pomysł na wykorzystanie cytryny, która zalega w lodówce i brakuje pomysłu na jej wykorzystanie. Dzięki temu przepisowi nic się nie zmarnuje.

Co więc jest potrzebne, aby upiec wyśmienite i orzeźwiające ciasto cytrynowe? Na liście składników znalazło się tylko sześć składników.

  • mąka pszenna
  • mleko
  • cukier
  • żółtka
  • cytryna
  • proszek do pieczenia

Jak zrobić proste ciasto cytrynowe?

Przepis na puszyste ciasto wzbogacone sokiem i otartą skórką cytrynową jest bardzo łatwy. Szczególnie przypadnie do gustu tym, którzy nie czują się zbyt mocni w domowych słodkich wypiekach. Wystarczy przygotować wszystkie składniki i połączyć je za pomocą miksera. Resztę pracy wykona piekarnik.

Jak piec ciasto cytrynowe? Przygotowanie składa się z kilku prostych kroków, które zajmują nie więcej niż kwadrans.

  • 1. krok – wymieszanie mąki z proszkiem do pieczenia
  • 2. krok – utarcie żółtek z cukrem i dodanie suchych składników oraz pozostałych produktów
  • 3. krok – upieczenie ciasta cytrynowego w piekarniku

Jak udekorować proste ciasto cytrynowe?

Upieczone i ostudzone ciasto o smaku cytrynowym warto udekorować, aby prezentowało się i smakowało jeszcze lepiej. Świetnym dodatkiem, który wzbogaci to domowe ciasto, jest lukier cytrynowy. Dobrym pomysłem na urozmaicenie deseru jest polewa z białej czekolady. Wierzch prostego ciasta cytrynowego można też skropić klasyczną polewą czekoladową lub oprószyć cukrem pudrem.

SKŁADNIKI

  • 220 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 110 ml mleka
  • 6 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • otarta skórka i sok z połowy cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do miski.
  • Żółtka utrzeć z cukrem na puch. Cały czas ucierając, stopniowo wsypywać suche składniki. Wlać mleko i sok z cytryny. Dodać otartą skórkę cytrynową. Miksować, aż składniki połączą się w jednolite ciasto.
  • Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać wierzch.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec około 35 minut, do suchego patyczka.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia, a następnie udekorować lukrem lub oprószyć cukrem pudrem.
  • Podawać na deser na różne okazje lub bez okazji.
Beszamel: Cytryna – właściwości zdrowotne i kulinarne cytryny
Anna Szulc-Górska
więcej