Wyśmienita polewa z białej czekolady do ciast i deserów. Wystarczą 2 składniki i 5 minut

polewa z białej czekolady
Autor: Shutterstock Pyszna polewa z białej czekolady to prosty, szybki i uniwersalny dodatek do ciast i deserów.
łatwy
5 min
1

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Jak się robi białą polewę? Wystarczą tylko dwa składniki i pięć minut wolnego czasu, aby przygotować pyszną domową polewę z białej czekolady. To wspaniałe zwieńczenie słodkich wypieków, drożdżówek czy deserów. Polewa z białej czekolady jest uniwersalna i bardzo łatwa do samodzielnego przygotowania. Zobaczcie, jak zrobić najlepszą polewę z białej czekolady i sprawdźcie najłatwiejszy przepis.

Z czego zrobić białą polewę?

Czy z białej czekolady można zrobić polewę? Oczywiście, że można. Biała polewa do ciast i deserów składa się tylko z dwóch produktów. Oba składniki są do kupienia w wielu sklepach przez cały rok, dlatego to doskonałe uzupełnienie słodkości można robić bez względu na okazję.

Co więc jest potrzebne, aby zrobić białą polewę? Do przygotowania porcji polewy w białym kolorze potrzebne są tylko dwa produkty. Na liście składników znalazła się więc biała czekolada oraz śmietanka o zawartości tłuszczu 30 proc. lub 36 proc.

Jak zrobić pyszną polewę z białej czekolady?

Przepis na doskonałą polewę z białej czekolady, która uświetni wiele ciast i słodkości, nie jest trudny. Polewę robi się błyskawicznie. Jest gotowa po pięciu minutach. Po ostygnięciu można dekorować nią ciasta, torty i inne słodkie przysmaki.

Jak zrobić polewę z białej czekolady i śmietanki? Dzięki temu sprawdzonemu przepisowi ten wyborny dodatek można zrobić bardzo łatwo i błyskawicznie.

  • 1. krok – podgrzanie śmietanki
  • 2. krok – dodanie posiekanej białej czekolady i wymieszanie
  • 3. krok – odstawienie polewy do lekkiego ostygnięcia i udekorowanie słodkości

Jak rozpuścić białą czekoladę na polewę?

W tym łatwym i szybkim przepisie na białą polewę czekoladę należy drobno posiekać. Dodaje się ją do gorącej śmietanki i miesza, aż się roztopi. Polewa jest gotowa, kiedy biała czekolada połączy się ze śmietanką w jedwabistą polewę.

Do czego używać polewy z białej czekolady?

Domowa polewa ze śmietanki i białej czekolady o aksamitnej konsystencji jest uniwersalna. Wykorzystuje się ją tak samo jak tę klasyczną z ciemnej czekolady. Biała polewa to świetne uzupełnienie ciast i tortów. Sprawdzi się jako dodatek do domowych drożdżówek, babeczek i muffinek. Można skropić nią naleśniki lub podać do placków na słodko. Pięknie prezentuje się sernik udekorowany polewą z białej czekolady. Sprawdzi się też w czekoladowym fondue.

SKŁADNIKI

  • 100 g białej czekolady
  • 50 ml śmietanki 30% lub 36%

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do rondelka przelać śmietankę. Podgrzewać na małym ogniu, aż stanie nie gorąca. Uważać, aby nie zagotować. Rondelek zestawić z ognia.
  • Dodać posiekaną białą czekoladę. Mieszać, aż czekolada się roztopi i połączy ze śmietanką.
  • Odstawić do ostygnięcia.
  • Używać jako dekoracji do ciast, tortów i deserów.
Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej