Wyśmienita polewa z białej czekolady do ciast i deserów. Wystarczą 2 składniki i 5 minut
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Jak się robi białą polewę? Wystarczą tylko dwa składniki i pięć minut wolnego czasu, aby przygotować pyszną domową polewę z białej czekolady. To wspaniałe zwieńczenie słodkich wypieków, drożdżówek czy deserów. Polewa z białej czekolady jest uniwersalna i bardzo łatwa do samodzielnego przygotowania. Zobaczcie, jak zrobić najlepszą polewę z białej czekolady i sprawdźcie najłatwiejszy przepis.
Z czego zrobić białą polewę?
Czy z białej czekolady można zrobić polewę? Oczywiście, że można. Biała polewa do ciast i deserów składa się tylko z dwóch produktów. Oba składniki są do kupienia w wielu sklepach przez cały rok, dlatego to doskonałe uzupełnienie słodkości można robić bez względu na okazję.
Co więc jest potrzebne, aby zrobić białą polewę? Do przygotowania porcji polewy w białym kolorze potrzebne są tylko dwa produkty. Na liście składników znalazła się więc biała czekolada oraz śmietanka o zawartości tłuszczu 30 proc. lub 36 proc.
Jak zrobić pyszną polewę z białej czekolady?
Przepis na doskonałą polewę z białej czekolady, która uświetni wiele ciast i słodkości, nie jest trudny. Polewę robi się błyskawicznie. Jest gotowa po pięciu minutach. Po ostygnięciu można dekorować nią ciasta, torty i inne słodkie przysmaki.
Jak zrobić polewę z białej czekolady i śmietanki? Dzięki temu sprawdzonemu przepisowi ten wyborny dodatek można zrobić bardzo łatwo i błyskawicznie.
- 1. krok – podgrzanie śmietanki
- 2. krok – dodanie posiekanej białej czekolady i wymieszanie
- 3. krok – odstawienie polewy do lekkiego ostygnięcia i udekorowanie słodkości
Jak rozpuścić białą czekoladę na polewę?
W tym łatwym i szybkim przepisie na białą polewę czekoladę należy drobno posiekać. Dodaje się ją do gorącej śmietanki i miesza, aż się roztopi. Polewa jest gotowa, kiedy biała czekolada połączy się ze śmietanką w jedwabistą polewę.
Do czego używać polewy z białej czekolady?
Domowa polewa ze śmietanki i białej czekolady o aksamitnej konsystencji jest uniwersalna. Wykorzystuje się ją tak samo jak tę klasyczną z ciemnej czekolady. Biała polewa to świetne uzupełnienie ciast i tortów. Sprawdzi się jako dodatek do domowych drożdżówek, babeczek i muffinek. Można skropić nią naleśniki lub podać do placków na słodko. Pięknie prezentuje się sernik udekorowany polewą z białej czekolady. Sprawdzi się też w czekoladowym fondue.
SKŁADNIKI
- 100 g białej czekolady
- 50 ml śmietanki 30% lub 36%
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do rondelka przelać śmietankę. Podgrzewać na małym ogniu, aż stanie nie gorąca. Uważać, aby nie zagotować. Rondelek zestawić z ognia.
- Dodać posiekaną białą czekoladę. Mieszać, aż czekolada się roztopi i połączy ze śmietanką.
- Odstawić do ostygnięcia.
- Używać jako dekoracji do ciast, tortów i deserów.