Biały Michałek. Sernik z białą czekoladą, który urzeka od pierwszego kęsa

sernik Biały Michałek
Autor: Shutterstock Biały Michałek to obłędny sernik z białą czekoladą.
łatwy
60 min
12

Dieta wegetariańska

Pyszny i rozpływający się w ustach sernik o wdzięcznej nazwie Biały Michałek zawróci w niejednym kubku smakowym. Na herbatnikowym spodzie wygodnie ułożyła się masa serowa z dodatkiem białej czekolady i słodkimi czekoladkami. Ciasto smakuje wyśmienicie i świetnie sprawdzi się na wiele różnych okazji. Poznajcie łatwy przepis na domowy sernik z białą czekoladą.

Z czego zrobić sernik z białą czekoladą?

Biały Michałek to sernik, który przygotowuje się z prostych składników. Są w sklepach przez cały rok. Lista składników została podzielona na trzy części:

  • składniki na spód – maślane herbatniki i masło
  • składniki do masy serowej – twaróg, serek mascarpone, śmietanka, biała czekolada, cukier i cukier z wanilią, czekoladki z białej czekolady, mąka pszenna, mąka ziemniaczana, jajka
  • składniki do polewy – śmietanka i biała czekolada

Jak zrobić sernik z białą czekoladą?

Przepis na pyszny sernik Biały Michałek z dodatkiem białej czekolady nie jest skomplikowany. Jeżeli będziecie robić go według kolejnych kroków, uda się już za pierwszym razem i zachwyci smakiem każdego, kto go spróbuje. Sernik najlepiej przygotować w tortownicy o średnicy około 25 cm, a po upieczeniu schłodzić w lodówce.

Przepis na sernik Biały Michałek jest podzielony na poszczególne czynności. Jak więc zrobić to obłędne ciasto z dodatkiem białej czekolady?

  • 1. krok – przygotowanie herbatnikowego spodu
  • 2. krok – przygotowanie masy serowej
  • 3. krok – upieczenie sernika
  • 4. krok – udekorowanie sernika polewą z białej czekolady

Jak upiec sernik z białą czekoladą?

Biały Michałek to ciasto, które piecze się w piekarniku. Uda się już za pierwszym razem, jeżeli zastosujecie się do wytycznych podanych w przepisie.

Formę z sernikiem wstawia się do nagrzanego wcześniej piekarnika. Temperatura powinna wynosić 180 stopni C, a na dno należy wstawić formę z wrzątkiem. Po kwadransie zmniejsza się temperaturę do 120 stopni C i piecze sernik przez półtorej godziny. Kiedy czas pieczenia się skończy, ciasto Biały Michałek pozostawia się w wyłączonym piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami na godzinę, aby swobodnie ostygł.

Kiedy ciasto będzie całkowicie ostudzone, dekoruje się je białą polewą czekoladową, a następnie wstawia do lodówki na całą noc.

Jak podawać sernik z białą czekoladą?

Ten pyszny domowy sernik to uniwersalne ciasto, które pasuje na wiele różnych okazji. Biały Michałek na pewno zrobi wrażenie na gościach, kiedy poda się go na deser po obiedzie lub podczas świąt. Pysznie zastąpi klasyczny tort urodzinowy.

Gotowy sernik Biały Michałek dekoruje się polewą. Można ją wzbogacić, dodają posiekane orzeszki ziemne lub prażone płatki migdałowe. Porcje sernika z białą czekoladą można też udekorować listkami mięty i świeżymi sezonowymi owocami.

SKŁADNIKI

  • spód:
  • 250 g maślanych herbatników
  • 80 g roztopionego masła

  • masa serowa:
  • 1 kg twarogu
  • 250 g mascarpone
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 140 g drobnego cukru
  • 100 g białej czekolady
  • 100 g czekoladek w białej czekoladzie
  • 50 g mąki pszennej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią

  • polewa:
  • 200 g białej czekolady
  • 100 ml śmietanki 36%

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Herbatniki zmielić na piasek. Wlać roztopione masło i wymieszać. Przesypać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać, dociskając łyżką. Wstawić do lodówki.
  • Do rondelka przelać śmietankę i mocno podgrzać. Dodać połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i białe czekoladki. Podgrzewać i mieszać, aż składniki się roztopią. Rondelek zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
  • Twaróg utrzeć z serkiem mascarpone, cukrem i cukrem z wanilią.
  • Cały czas ucierając, dodawać po jednym jajku i stopniowo wsypywać obie mąki. Miksować do połączenia.
  • Wlać śmietankę z czekoladą i cukierkami. Miksować do połączenia.
  • Masę serową przelać na herbatnikowy spód i wyrównać.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Na dno wstawić formę z wrzącą wodą. Formę z sernikiem wstawić na środkową półkę. Piec 15 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec 90 minut. Kiedy czas pieczenia minie, uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić w nim sernik na 1 godzinę.
  • Ostudzony sernik udekorować polewą. Do podgrzanej śmietanki dodać połamaną na małe kawałki czekoladę. Mieszać, aż czekolada się roztopi.
  • Sernik wstawić do lodówki na całą noc.
  • Podawać na deser na rożne okazje i święta.
Beszamel - Sernik - polskie dobro narodowe
Anna Szulc-Górska
więcej