Kiszone cytryny - przepis na cytryny po marokańsku

2021-03-29 18:57

Kiszone cytryny mają wyrazisty i charakterystyczny smak. Trudno sobie bez nich wyobrazić kuchnię marokańską, popularne są też w innych  krajach Maghrebu. Można je wykorzystywać jako dodatek do ryżu, pieczonej ryby, a także wielu sosów, dipów i sałatek. Sprawdź nasz przepis na kiszone cytryny!

Kiszone cytryny  - przepis na cytryny po marokańsku

i

Autor: Shutterstock Kiszone cytryny to wspaniały aromatyczny dodatek  do  potraw o arabskim rodowodzie
łatwy
20 min
4

Cytryna nie tylko świetnie sprawdza się jako składnik różnych potraw, ale także jest doskonałym źródłem witaminy C, która skutecznie opóźnia procesy starzenia się skóry, poprawia jej strukturę i wygląd, obniża ciśnienie i poziom cholesterolu we krwi. Ponadto cytryna zwalcza łupież, oczyszcza skórę, odświeża oddech.

SKŁADNIKI

  • ok. 5-6 cytryn
  •  sok z jednej cytryny
  •  3 ząbki czosnku
  •  sól gruboziarnista
  •  liść laurowy
  •  kora cynamonu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wyparzamy i szorujemy cytryny. Cytryny kroimy na cztery części tak, aby ćwiartki łączyły się u podstawy.
  • Cytryny nacieramy wewnątrz solą gruboziarnistą, a następnie przekładamy do słoika, ciasno je upychając.
  • Dodajemy listki laurowe, ząbek czosnku i cynamon.
  • Zalewamy sokiem z cytryny, a następnie uzupełniamy płyn w słoju przegotowaną wodą, aż owoce będą zakryte.
  • Szczelnie zamykamy słoik z cytrynami, odstawiamy w chłodne miejsce. Już po tygodniu nadają się do spożycia.
Redakcja
więcej...