Kiszone cytryny - przepis na cytryny po marokańsku
2021-03-29
18:57
Kiszone cytryny mają wyrazisty i charakterystyczny smak. Trudno sobie bez nich wyobrazić kuchnię marokańską, popularne są też w innych krajach Maghrebu. Można je wykorzystywać jako dodatek do ryżu, pieczonej ryby, a także wielu sosów, dipów i sałatek. Sprawdź nasz przepis na kiszone cytryny!
i
łatwy
20 min
4
Cytryna nie tylko świetnie sprawdza się jako składnik różnych potraw, ale także jest doskonałym źródłem witaminy C, która skutecznie opóźnia procesy starzenia się skóry, poprawia jej strukturę i wygląd, obniża ciśnienie i poziom cholesterolu we krwi. Ponadto cytryna zwalcza łupież, oczyszcza skórę, odświeża oddech.
SKŁADNIKI
- ok. 5-6 cytryn
- sok z jednej cytryny
- 3 ząbki czosnku
- sól gruboziarnista
- liść laurowy
- kora cynamonu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wyparzamy i szorujemy cytryny. Cytryny kroimy na cztery części tak, aby ćwiartki łączyły się u podstawy.
- Cytryny nacieramy wewnątrz solą gruboziarnistą, a następnie przekładamy do słoika, ciasno je upychając.
- Dodajemy listki laurowe, ząbek czosnku i cynamon.
- Zalewamy sokiem z cytryny, a następnie uzupełniamy płyn w słoju przegotowaną wodą, aż owoce będą zakryte.
- Szczelnie zamykamy słoik z cytrynami, odstawiamy w chłodne miejsce. Już po tygodniu nadają się do spożycia.