Jak brownies, ale z cytryną i białą czekoladą. Rozkoszne ciasto lemonies zachwyci smakiem
Dieta wegetariańska
Lemonies to nowość wśród pysznych domowych ciast. Właśnie staje się prawdziwym hitem. To cytrynowy odpowiednik znanego i lubianego amerykańskiego przysmaku, czyli brownies. W najnowszej wersji ciasto jest wilgotne i dosłownie rozpływa się w ustach, a cytrynowa nuta daje przyjemne orzeźwienie. Zobaczcie, jak zrobić cytrynowe brownies, czyli wyborne lemonies.
Z czego zrobić lemonies?
Chociaż przepis na cytrynowe brownie pochodzi ze Stanów Zjednoczonych, wszystkie składniki są dostępne w naszych sklepach. Nie trzeba ich szukać w internetowych delikatesach czy sklepach z produktami kuchni świata. Produkty są do kupienia nawet w mniejszych sklepach spożywczych bez względu na porę roku.
Co jest potrzebne, aby upiec wyborne lemonies? Aby zrobić przepyszne i orzeźwiające cytrynowe brownie, potrzebne są takie produkty jak:
- mąka pszenna
- biała czekolada
- masło
- jajka
- cukier
- sok z cytryny
- szczypta soli
Zwieńczeniem obłędnego ciasta lemonies jest lukier cytrynowy, który robi się z trzech składników. Do polewy potrzebne są więc cukier puder, sok z cytryny i otarta skórka cytrynowa.
Jak zrobić lemionies?
Przepis na cytrynowe brownies pochodzi ze Stanów Zjednoczonych. To właśnie tam narodził się przepis na klasyczne brownies z ciemnej czekolady i powstało mnóstwo wersji tego popularnego przysmaku. Jedną z nich jest właśnie lemonies, czyli brownies o smaku cytrynowym. Przepis na ten orzeźwiający smakołyk jest bardzo prosty i nie wymaga długich godzin w kuchni.
Jak więc upiec lemonies? Przepis to tylko kilka łatwych kroków, które nikomu nie sprawią problemów.
- 1. krok – roztopienie masła z białą czekoladą
- 2. krok – połączenie masy czekoladowej z jajkami, cukrem i sokiem z cytryny
- 3. krok – wymieszanie składników mokrych z mąką pszenną
- 4. krok – przelanie ciasta do formy i upieczenie go w piekarniku
- 5. krok – przygotowanie polewy cytrynowej i udekorowanie nią ciasta
- 6. krok – schłodzenie lemonies w lodówce
Jak podawać lemonies?
Cytrynowe brownie jest pyszne i ma orzeźwiający smak. To rewelacyjny przepis na domowy deser, który zachwyci cytrynową nutą i przyjemną konsystencją. Ciasto lemonies sprawdzi się na różne okazje, a dzięki temu że jest tak łatwe i szybkie, można je robić nawet w ciągu zwykłego tygodnia.
Białe brownies w cytrynowym smaku to doskonały dodatek do kawy i herbaty. Porcje lemonies można też zapakować i zabrać ze sobą do pracy. Idealnie zastąpią gotowe słodkie przekąski ze sklepu.
SKŁADNIKI
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki startej białej czekolady
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki masła
- 1/4 szklanki soku z cytryny
- 2 jajka
- szczypta soli
polewa: - 2 szklanki cukru pudru
- 1/3 szklanki soku z cytryny
- 1 łyżka otartej skórki z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do rondelka przełożyć białą czekoladę i masło. Podgrzewać i mieszać, aż składniki się rozpuszczą i połączą. Rondelek zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
- Do masy czekoladowej wbić jajka, wsypać cukier i wlać sok z cytryny. Zmiksować do połączenia składników.
Stopniowo wsypywać mąkę ze szczyptą soli i mieszać, aż składniki połączą się w jednolite ciasto. - Ciasto przelać do prostokątnej lub kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 30 minut, do suchego patyczka.
- Ciasto wyjąć i odstawić do lekkiego ostygnięcia.
- Kiedy ciasto stygnie, przygotować polewę. Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny i otartą skórką.
- Polewę wylać na ciasto i wyrównać. Formę wstawić do lodówki na 2 godziny lub całą noc.
- Podawać na deser i jako słodką przekąskę między posiłkami.