Jak brownies, ale z cytryną i białą czekoladą. Rozkoszne ciasto lemonies zachwyci smakiem

cytrynowe brownies  - lemonies
Autor: Shutterstock Zamiast brownies upiecz lemonies. Cytrynowe ciasto dosłownie rozpływa się w ustach.
łatwy
15 min
4

Dieta wegetariańska

Lemonies to nowość wśród pysznych domowych ciast. Właśnie staje się prawdziwym hitem. To cytrynowy odpowiednik znanego i lubianego amerykańskiego przysmaku, czyli brownies. W najnowszej wersji ciasto jest wilgotne i dosłownie rozpływa się w ustach, a cytrynowa nuta daje przyjemne orzeźwienie. Zobaczcie, jak zrobić cytrynowe brownies, czyli wyborne lemonies.

Z czego zrobić lemonies?

Chociaż przepis na cytrynowe brownie pochodzi ze Stanów Zjednoczonych, wszystkie składniki są dostępne w naszych sklepach. Nie trzeba ich szukać w internetowych delikatesach czy sklepach z produktami kuchni świata. Produkty są do kupienia nawet w mniejszych sklepach spożywczych bez względu na porę roku.

Co jest potrzebne, aby upiec wyborne lemonies? Aby zrobić przepyszne i orzeźwiające cytrynowe brownie, potrzebne są takie produkty jak:

Zwieńczeniem obłędnego ciasta lemonies jest lukier cytrynowy, który robi się z trzech składników. Do polewy potrzebne są więc cukier puder, sok z cytryny i otarta skórka cytrynowa.

Jak zrobić lemionies?

Przepis na cytrynowe brownies pochodzi ze Stanów Zjednoczonych. To właśnie tam narodził się przepis na klasyczne brownies z ciemnej czekolady i powstało mnóstwo wersji tego popularnego przysmaku. Jedną z nich jest właśnie lemonies, czyli brownies o smaku cytrynowym. Przepis na ten orzeźwiający smakołyk jest bardzo prosty i nie wymaga długich godzin w kuchni.

Jak więc upiec lemonies? Przepis to tylko kilka łatwych kroków, które nikomu nie sprawią problemów.

  • 1. krok – roztopienie masła z białą czekoladą
  • 2. krok – połączenie masy czekoladowej z jajkami, cukrem i sokiem z cytryny
  • 3. krok – wymieszanie składników mokrych z mąką pszenną
  • 4. krok – przelanie ciasta do formy i upieczenie go w piekarniku
  • 5. krok – przygotowanie polewy cytrynowej i udekorowanie nią ciasta
  • 6. krok – schłodzenie lemonies w lodówce

Jak podawać lemonies?

Cytrynowe brownie jest pyszne i ma orzeźwiający smak. To rewelacyjny przepis na domowy deser, który zachwyci cytrynową nutą i przyjemną konsystencją. Ciasto lemonies sprawdzi się na różne okazje, a dzięki temu że jest tak łatwe i szybkie, można je robić nawet w ciągu zwykłego tygodnia.

Białe brownies w cytrynowym smaku to doskonały dodatek do kawy i herbaty. Porcje lemonies można też zapakować i zabrać ze sobą do pracy. Idealnie zastąpią gotowe słodkie przekąski ze sklepu.

SKŁADNIKI

  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki startej białej czekolady
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki masła
  • 1/4 szklanki soku z cytryny
  • 2 jajka
  • szczypta soli

    polewa:
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 1/3 szklanki soku z cytryny
  • 1 łyżka otartej skórki z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do rondelka przełożyć białą czekoladę i masło. Podgrzewać i mieszać, aż składniki się rozpuszczą i połączą. Rondelek zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
  • Do masy czekoladowej wbić jajka, wsypać cukier i wlać sok z cytryny. Zmiksować do połączenia składników.
    Stopniowo wsypywać mąkę ze szczyptą soli i mieszać, aż składniki połączą się w jednolite ciasto.
  • Ciasto przelać do prostokątnej lub kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 30 minut, do suchego patyczka.
  • Ciasto wyjąć i odstawić do lekkiego ostygnięcia.
  • Kiedy ciasto stygnie, przygotować polewę. Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny i otartą skórką.
  • Polewę wylać na ciasto i wyrównać. Formę wstawić do lodówki na 2 godziny lub całą noc.
  • Podawać na deser i jako słodką przekąskę między posiłkami.
Beszamel: Cytryna – właściwości zdrowotne i kulinarne cytryny
Anna Szulc-Górska
więcej