Brownie czekoladowe: przepis na amerykańskie ciasto brownie [GALERIA PRZEPISÓW]
2021-03-29
średni
40 min
4
Nie masz pomysłu na poczęstunek dla gości? Proponujemy przygotować amerykański przysmak – brownie. Przeczytaj, jak zrobić ciasto i zaskoczyć gości.
Zobacz najlepsze przepisy z CZEKOLADĄ
SKŁADNIKI
- 250 g masła
- 200 g gorzkiej czekolady
- 75 g rodzynek
- 50 g orzechów laskowych
- 80 g kakao
- 70 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 300 g cukru
- 4 jajka
- do dekoracji: biały lukier, posiekane pistacje
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotowanie amerykańskich brownies rozpocznij od stopienia masła i czekolady w kąpieli wodnej – na parze. Do stopionej masy dodaj rodzynki i orzechy.
- W oddzielnej misce należy połączyć kakao, mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier. Wszystko to wymieszaj z roztopioną wcześniej masą czekoladową.
- Roztrzep jajka i wymieszaj je z ciastem. Ciasto przełóż do wyłożonej pergaminem prostokątnej blachy.
- Brownie piecz około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Gotowe ciasto ostudź i pokrój w romby. Udekoruj lukrem i posyp posiekanymi pistacjami.
- Podczas pieczenia nie sprawdzaj stopnia upieczenia ciasta patyczkiem, ponieważ brownie w środku powinno się lekko ciągnąć i być wilgotne.