Brownie czekoladowe: przepis na amerykańskie ciasto brownie [GALERIA PRZEPISÓW]

2021-03-29
amerykanskie-brownie-jak-je-zrobic-przepis.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Tradycyjne amerykańskie brownies warto polać białym lukrem i posypać siekanymi pistacjami
średni
40 min
4

Nie masz pomysłu na poczęstunek dla gości? Proponujemy przygotować amerykański przysmak – brownie. Przeczytaj, jak zrobić ciasto i zaskoczyć gości.

Zobacz najlepsze przepisy z CZEKOLADĄ

SKŁADNIKI

  • 250 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 75 g rodzynek
  • 50 g orzechów laskowych
  • 80 g kakao
  • 70 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 300 g cukru
  • 4 jajka
  • do dekoracji: biały lukier, posiekane pistacje

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotowanie amerykańskich brownies rozpocznij od stopienia masła i czekolady w kąpieli wodnej – na parze. Do stopionej masy dodaj rodzynki i orzechy.
  • W oddzielnej misce należy połączyć kakao, mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier. Wszystko to wymieszaj z roztopioną wcześniej masą czekoladową.
  • Roztrzep jajka i wymieszaj je z ciastem. Ciasto przełóż do wyłożonej pergaminem prostokątnej blachy.
  • Brownie piecz około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Gotowe ciasto ostudź i pokrój w romby. Udekoruj lukrem i posyp posiekanymi pistacjami.
  • Podczas pieczenia nie sprawdzaj stopnia upieczenia ciasta patyczkiem, ponieważ brownie w środku powinno się lekko ciągnąć i być wilgotne.