Masło cytrynowe: prosty przepis na pyszne smarowidło

Masło cytrynowe: prosty przepis na pyszne smarowidło
Autor: Shutterstock Masło cytrynowe znakomicie komponuje się ze świeżym pieczywem, słodkimi bułeczkami i ciasteczkami
łatwy
5 min
4

Masło cytrynowe nie jest w Polsce popularnym produktem, ale bardzo łatwo można je zrobić samodzielnie - w dodatku z kilku łatwo dostępnych składników. Podajemy prosty przepis na masło cytrynowe, czyli pyszne smarowidło do chleba czy kruchych ciasteczek.

SKŁADNIKI

  • 200 g (kostka) miękkiego masła
  • drobno starta skórka z 3 cytryn
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • sól do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Miękkie masło łączymy z pozostałymi składnikami.
  • Dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą. Gotowe!