Piekę biszkopt i przekładam go tym wyśmienitym kremem. Kokosanka to teraz moje ulubione ciasto

ciasto kokosanka
Autor: Shutterstock Jest lekkie jak chmurka i smakuje jak poezja. Kokosanka to hit wśród domowych wypieków.
łatwy
60 min
8

Dieta wegetariańska

Puszysty biszkopt przełożony obłędnym kremem kokosowym to wyborne ciasto, które sprawdzi się na każdą okazję. Jest pyszne i prezentuje się zjawiskowo niczym z najlepszej cukierni. Przepis na pyszną kokosankę wcale nie jest taki trudny, jak mogłoby się wydawać. Jak więc zrobić doskonały biszkopt przełożony kremem kokosowym? Poznajcie przepis na przepyszną kokosankę.

Z czego zrobić ciasto kokosanka?

Do przygotowania wyśmienitego domowego ciasta o pięknej nazwie kokosanka wykorzystuje się kilka podstawowych produktów. Dzięki temu, że można je kupić w wielu sklepach przez cały rok, ciasto sprawdzi się na każdą okazję i zawsze oczaruje smakiem rodzinę i bliskich. Produkty są dostępne w wielu sklepach i często używa się ich do domowych ciast i innych słodkich wypieków.

Z czego więc zrobić ciasto kokosanka? Lista produktów składa się z dwóch części. Pierwsza to składniki potrzebne do przygotowania biszkoptu. Druga część obejmuje artykuły spożywcze, z których przyrządza się wyborny krem kokosowym do przełożenia ciasta.

  • składniki do biszkoptu – mąka pszenna, mąka ziemniaczana, jajka, cukier, szczypta soli
  • składniki do kremu kokosowego – śmietanka o zawartości tłuszczu 36 proc., mleko skondensowane, serek mascarpone, wiórki kokosowe, cukier puder, ekstrakt waniliowy

Jak zrobić krem kokosowy do biszkoptu?

Tym, co sprawia, że ten puszysty biszkopt smakuje tak obłędnie, jest krem kokosowy. Idealnie łączy się z delikatnym ciastem i sprawia, że kokosanka prezentuję się efektownie. Przygotowanie kremu kokosowego nie jest skomplikowane, ale należy uzbroić się w cierpliwość. Pośpiech i nerwy nie są wskazane. Aby krem o smaku kokosa się udał, śmietanka i serek mascarpone powinny być dobrze schłodzone. Dzięki temu lepiej się ubiją i połączą w aksamitny krem.

Jak więc zrobić krem kokosowy do przełożenia biszkoptu? Najpierw należy ubić śmietankę z serkiem mascarpone i cukrem pudrem. Następnie masę miesza się z wiórkami kokosowymi, mlekiem skondensowanym i ekstraktem waniliowym. Krem kokosowy jest gotowy.

Jak zrobić ciasto kokosanka?

Przepis na wyborne ciasto kokosanka nie jest tak trudny. Na przygotowanie dobrze jest mieć trochę więcej czasu, ponieważ deser przygotowuje się etapami. Warto jednak się poświęcić, ponieważ kokosanka oczaruje już samym wyglądem. Po pierwszym kęsie zachwyci smakiem. Zaletą tego przepisu jest to, że kokosanka to ciasto uniwersalne i można piec je na każdą okazję.

Jak więc zrobić biszkopt przełożony kremem kokosowym? Domowe ciasto kokosanka nie jest trudne, a efekt smakowy jest zachwycający.

  • 1. etap – przygotowanie i upieczenie biszkoptu
  • 2. etap – przygotowanie kremu kokosowego
  • 3. etap – przełożenie blatów biszkoptowych kremem kokosowym
  • 4. krok – schłodzenie ciasta kokosanka w lodówce

SKŁADNIKI

  • biszkopt:
  • 140 g drobnego cukru
  • 120 g mąki pszennej tortowej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek
  • szczypta soli

  • krem kokosowy:
  • 500 ml schłodzonej śmietanki 36%
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 250 g mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki mleka skondensowanego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

  • dodatkowo:
  • 3 łyżki likieru kokosowego lub mleka
  • wiórki kokosowe

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas ubijając, stopniowo dodawać cukier. Piana powinna być gęsta i błyszcząca.
  • Dodawać po jednym żółtku i miksować, aż składniki się połączą.
  • Stopniowo wsypywać mąkę pszenną i ziemniaczaną. Delikatnie mieszać, aż powstanie jednolite ciasto.
  • Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec około 30 minut, do suchego patyczka.
  • Wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie przekroić na dwa blaty.
  • Śmietankę ubić z cukrem pudrem i serkiem mascarpone na puszystą masę.
  • Wsypać wiórki kokosowe, wlać mleko skondensowane i dodać ekstrakt waniliowy. Wymieszać.
  • Dolny blat biszkoptowy skropić likierem kokosowym lub mlekiem. Nałożyć połowę kremu kokosowego. Przykryć drugim blatem. Pozostały krem wyłożyć na wierzch i boki. Obsypać wiórkami kokosowymi.
  • Ciasto wstawić do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
  • Podawać na deser na różne okazje.
Beszamel: Biszkopt idealny – jak go zrobić?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej