Fafernuchy - przepis na kurpiowskie ciastka do piwa i w wersji słodkiej

2024-01-17 14:36

Fafernuchy to tradycyjne kurpiowskie ciasteczka – można je pogryzać do piwa. Oryginalną wersję przyrządza się z dodatkiem pieprzu, ale funkcjonują także wersje na słodko, z dodatkiem miodu. Sprawdź, jak zrobić fafernuchy. Podajemy przepis na fafernuchy do piwa i te w wersji słodkiej.

fafernuchy-jak-zrobic-kurpiowskie-ciastka-do-piwa-przepis.jpg
Autor: Shutterstock Fafernuchy mają jedną wielką zaletę - bardzo łatwo je przygotować

Spis treści

  1. Oryginalne fafernuchy z Ostrołęki - przepis
  2. Fafernuchy na słodko - przepis

Tradycyjnie fafernuchy wypiekano dawniej na Kurpiach i na Mazurach przed Świętem Trzech Króli. Nazwa tych korzennych ciasteczek pochodzi prawdopodobnie od niemieckiego słowa Pfefferkuchen, oznaczającego ciasto pieprzowe popularne w średniowieczu w Europie Zachodniej.

Oryginalny przepis na kurpiowskie "pogryzajki" jest prawdziwie ascetyczny. Przyrządza się je z pięciu zaledwie składników: marchwi, mąki, cukru, proszku do pieczenia i... pieprzu.

Przepis na bardziej delikatesową wersję przewiduje dodatek miodu i cukru waniliowego. Obydwa jednak mają wspólną cechę: są niesłychanie proste w wykonaniu.

Oryginalne fafernuchy z Ostrołęki - przepis

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 1 kg marchwi
  • ½ szklanki cukru
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia (na kilogram mąki)
  • płaska łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu

Sposób przygotowania:

Marchew obrać, umyć, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Włożyć do garnka, dodać cukier, podgrzać (marchew powinna puścić sok). Wystudzić i wraz z sokiem przełożyć do dużej miski.

Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i pieprzem, dodać do marchwi, wymieszać i zagnieść na dość gęste ciasto o konsystencji jak na kopytka. Z ciasta uformować wałki i pokroić je na małe porcje przypominające kopytka.

Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piec ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 170 st. C.

Fafernuchy na słodko - przepis

Składniki:

  • 800 g marchwi
  • ½ szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • ½ kg mąki pszennej
  • ½ kg mąki żytniej
  • ¼ szklanki miodu
  • tłuszcz i mąka do blachy

Sposób przygotowania:

Marchew obrać, opłukać i ugotować w całości. Odcedzić, ostudzić, zetrzeć na tarce o małych oczkach lub zmielić w maszynce.

Mąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem waniliowym, cukrem, proszkiem do pieczenia, pieprzem i cynamonem. Dodać miód i marchew, zagnieść na gładkie, dość twarde ciasto. Uformować z niego wałki i pokroić, formując kopytka.

Fafernuchy ułożyć na natłuszczonej i oprószonej mąką blasze, piec na złoty kolor przez 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 190-200°C.

Ponieważ fafernuchy stanowią doskonałą zagryzkę do piwa - zwłaszcza grzanego - to w naszej galerii pod quizem znajdziecie przepisy na grzańce z piwa i wina

Polskie dania regionalne - czy wiesz skąd pochodzi ten przysmak?

Pytanie 1 z 10
Skąd pochodzi rogal marciński?
Rogal Marciński
Adrianna Ostaszewska - kruche ciasteczko