Kurczak curry - prosty przepis na szybki obiad z piersi kurczaka

Kurczak curry - prosty przepis
Autor: Shutterstock Kurczak w sosie curry to świetny pomysł na szybkie danie obiadowe
łatwy
30 min
4

Przepis na kurczaka w sosie curry zna chyba każdy miłośnik orientalnych smaków. Sposób przyrządzenia jest prosty: pokrojoną pierś z kurczaka nacieramy curry, wrzucamy na patelnię i zalewamy na niej jogurtem, tak by powstał gęsty, aromatyczny sos. Tak przygotowanego kurczaka można podać z ryżem i sałatką. Sprawdźcie dokładny przepis na kurczaka curry.

Z czym podać kurczaka curry? 

Tradycyjnie kurczaka curry podaje się z ryżem. Nie każdy rodzaj ryżu nadaje się do podania z curry. Najlepszy jest ryż kleisty. Ale można eksperymentować z innymi rodzajami. Będzie to ciekawe doświadczenie kulinarne. Kurczak curry smakuje również z różnymi rodzajami azjatyckich makaronów: sojowym, ryżowym, z fasoli mung, itp. Są one neutralne w smaku, dzięki czemu nabierają aromatu sosu z którym są podane.

Polecamy: 

Curry nie tylko do kurczaka

Curry to aromatyczna mieszanka przypraw, rodem z Indii, którą pokochał cały świat. Co znajdziemy w curry: kolendrę, kurkumę, kminek, paprykę mieloną, imbir, cynamon, kardamon i pieprz. To zestaw który nie tylko świetnie smakuje i nadaje potrawom wyjątkowy aromat, ale ma także działanie prozdrowotne.

Więcej dań z kurczakiem i ryżem

Kurczak i ryż to świetny duet, który zawsze pasuje na rodzinny obiad. Ryżowo-drobiowe dania popularne są na całym świecie. Polecamy kilka sprawdzonych przepisów z kuchni świata, gwarantujących sukces:

Przepis na kurczaka curry

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyte i osuszone mięso pokrój w kostkę. Posyp je sporą szczyptą curry, aby przyprawa pokryła mięso. Włóż mięso do miski. Posiekaj czosnek i dołóż do kurczaka. Odstaw na ok. 15 minut do lodówki.
  • Rozgrzej patelnię i ostrożnie obsmaż na niej mięso, aby nie przypalić curry. Gdy poczujesz intensywny zapach przyprawy, wlej odrobinę wody. Duś pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie, a woda wyparuje.
  • Lekko posól jogurt. Zmniejsz gaz i zbierz resztkę płynu, który się wytopił z mięsa i wlej do pojemnika z jogurtem. Zapobiegnie to jego ścięciu się. Wlej jogurt do mięsa i od razu mocno mieszaj. Potrawa będzie gotowa, gdy sos zgęstnieje.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne