Kurczak curry - prosty przepis na szybki obiad z piersi kurczaka
Dieta bezglutenowa
Przepis na kurczaka w sosie curry zna chyba każdy miłośnik orientalnych smaków. Sposób przyrządzenia jest prosty: pokrojoną pierś z kurczaka nacieramy curry, wrzucamy na patelnię i zalewamy na niej jogurtem, tak by powstał gęsty, aromatyczny sos. Tak przygotowanego kurczaka można podać z ryżem i sałatką. Sprawdźcie dokładny przepis na kurczaka curry.
Z czym podać kurczaka curry?
Tradycyjnie kurczaka curry podaje się z ryżem. Nie każdy rodzaj ryżu nadaje się do podania z curry. Najlepszy jest ryż kleisty. Ale można eksperymentować z innymi rodzajami. Będzie to ciekawe doświadczenie kulinarne. Kurczak curry smakuje również z różnymi rodzajami azjatyckich makaronów: sojowym, ryżowym, z fasoli mung, itp. Są one neutralne w smaku, dzięki czemu nabierają aromatu sosu z którym są podane.
Polecamy:
Curry nie tylko do kurczaka
Curry to aromatyczna mieszanka przypraw, rodem z Indii, którą pokochał cały świat. Co znajdziemy w curry: kolendrę, kurkumę, kminek, paprykę mieloną, imbir, cynamon, kardamon i pieprz. To zestaw który nie tylko świetnie smakuje i nadaje potrawom wyjątkowy aromat, ale ma także działanie prozdrowotne.
Więcej dań z kurczakiem i ryżem
Kurczak i ryż to świetny duet, który zawsze pasuje na rodzinny obiad. Ryżowo-drobiowe dania popularne są na całym świecie. Polecamy kilka sprawdzonych przepisów z kuchni świata, gwarantujących sukces:
- Arroz con pollo: udka kurczaka z ryżem po hiszpańsku
- Drobiowy gyros zapiekany z ryżem
- Turecki pilaw z kurczakiem
- Smażony kurczak z ryżem po chińsku
Pod materiałem wideo znajdziesz galerię, a w niej przepisy na: Udka i podudzia z kurczaka - 10 pomysłów na smaczny obiad
SKŁADNIKI
- 400 g piersi z kurczaka
- 180 g jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- 5 łyżek przyprawy curry
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyte i osuszone mięso pokrój w kostkę. Posyp je sporą szczyptą curry, aby przyprawa pokryła mięso. Włóż mięso do miski. Posiekaj czosnek i dołóż do kurczaka. Odstaw na ok. 15 minut do lodówki.
- Rozgrzej patelnię i ostrożnie obsmaż na niej mięso, aby nie przypalić curry. Gdy poczujesz intensywny zapach przyprawy, wlej odrobinę wody. Duś pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie, a woda wyparuje.
- Lekko posól jogurt. Zmniejsz gaz i zbierz resztkę płynu, który się wytopił z mięsa i wlej do pojemnika z jogurtem. Zapobiegnie to jego ścięciu się. Wlej jogurt do mięsa i od razu mocno mieszaj. Potrawa będzie gotowa, gdy sos zgęstnieje.