Barszcz wielkanocny na białej kiełbasie
2022-04-13
łatwy
90 min
4
Przepis na wielkanocny barszcz na białej kiełbasie najlepiej smakuje z jajkami i dodatkiem chrzanu. Zrób go z podsmażonym boczkiem i cebulą, gotując z białą kiełbasą oraz ziemniakami. Wtedy wielkanocny barszcz biały stanie się jeszcze bardziej treściwy i zyska intensywniejszy smak. Oto sposób przygotowania.
SKŁADNIKI
- 800 g białej kiełbasy
- 5 ziemniaków
- 100 g wędzonego boczku
- 100 g marchewki
- 100 g selera
- 100 g pietruszki
- 100 g pora
- 1 cebula
- butelka białego barszczu
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki chrzanu
- 1 liść laurowy
- szczypta majeranku
- 2-3 ziarna ziela angielskiego
- 5 ziaren czarnego pieprzu
- 150 g śmietany 18%
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Warzywa (bez cebuli) obierz, pokrój w mniejsze kawałki i zalej około 1,5 litra zimnej wody. Doprowadź do wrzenia
i zbierz powstałą pianę. - Dodaj przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, pieprz i czosnek). Wywar gotuj powoli przez około 1 godzinę. Po tym czasie usuń warzywa.
- Dodaj białą kiełbasę. Pogotuj chwilę tak, aby się sparzyła, następnie wyjmij ją i odstaw na bok, aby ostygła.
- Cebulę i boczek pokrój w kostkę, podsmaż na patelni i dodaj do wywaru.
- Ziemniaki obierz i ugotuj oddzielnie.
- Barszcz przelej z butelki do miski i dodaj śmietanę. Całość rozprowadź niewielką ilością wywaru, a następnie połącz z gotującą się zupą i ciągle mieszaj, tak, aby nie powstały grudki.
- Dodaj ziemniaki i kiełbasę pokrojoną w plastry. Barszcz gotuj jeszcze około 5 minut.
- Dopraw do smaku odrobiną majeranku, 2 łyżkami chrzanu oraz - jeśli zachodzi taka potrzeba - odrobiną soli.
Żurek czy barszcz biały? Która wielkanocna zupa jest lepsza?