Jak robi się boczek i słoninę wędzoną w domowej wędzarni?

Jak robi się boczek i słoninę wędzoną w domowej wędzarni?

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Domowe wędliny są z pewnością zdrowsze i smaczniejsze niż te ze sklepu.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 12 OSÓB

W ostatnich latach domowe wędzarnie robią furorę. Ich wykonanie nie jest trudne, można też kupić gotowe urządzenia. Ale najważniejsze jest to, co się w nich wędzi. Mięsa i ryby to już standard. Jednak do boczku wędzonego i słoniny według dawnych receptur trzeba się przyłożyć.

Składniki

  • 5 kg boczku

  • peklosól 19-20 g/kg

  • 2 łyżeczki cukru

  • po 1 łyżeczce suszonej: kolendry i gorczycy,

  • ½ łyżeczki pieprzu mielonego

  • 4 utłuczone goździki

  • 2 łyżeczki majeranku i estragonu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Boczek czyścimy, wykrawamy kości.

  • Płaty kroimy w prostokąty.

  • Majeranek i estragon przecieramy przez sitko, gorczycę i kolendrę trzeba utłuc w moździerzu.

  • Wszystkie przyprawy mieszamy z peklosolą i dokładnie nacieramy nimi boczek z każdej strony.

  • Kawałki boczku układamy ciasno w zimnym, wcześniej wyparzonym naczyniu typu kamionka.

  • Przyciskamy całość wygotowaną pokrywką, którą trzeba dociążyć.

  • Naczynie pozostawiamy w temperaturze pokojowej na 24 godziny.

  • Potem przenosimy je do zimnego miejsca (najlepiej do piwnicy).

  • Kawałki boczku trzeba przekładać co 3 - 4 dni i tak przez 3 tygodnie.

  • Po tym czasie trzeba je wyjąć i powiesić w przewiewie na kilka godzin, żeby je przesuszyć.

  • Gdy podeschną obtaczamy kawałki boczku w otrębach pszennych lub zawijamy je starannie w gazę lub płótno, wędzenie odbywa się w zimnym dymie przez 10 dni.

  • Po uwędzeniu boczek przechowuje się w pozycji wiszącej w zimnym i ciemnym pomieszczeniu.

Proces przygotowawczy jest taki sam jak dla boczku. Peklowanie słoniny powinno jednak trwać nie dłużej niż 10 dni. Wędzimy ją w również w zimnym dymie. Wędzoną słoninę spożywa się na surowo jako dodatek do pieczywa lub do potraw gorących, na przykład do duszonego czy pieczonego mięsa.

Ocena: 2,1