Łopatka wieprzowa pieczona w rękawie: przepis na soczystą i kruchą pieczeń z łopatki wieprzowej [WIDEO]
Jak robi się boczek i słoninę wędzoną w domowej wędzarni?

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Domowe wędliny są z pewnością zdrowsze i smaczniejsze niż te ze sklepu.
Ocena: 5,0
Poziom: ŚREDNI
Czas: 20 MINUT
Porcja dla: 12 OSÓB
W ostatnich latach domowe wędzarnie robią furorę. Ich wykonanie nie jest trudne, można też kupić gotowe urządzenia. Ale najważniejsze jest to, co się w nich wędzi. Mięsa i ryby to już standard. Jednak do boczku wędzonego i słoniny według dawnych receptur trzeba się przyłożyć.
Składniki
5 kg boczku
peklosól 19-20 g/kg
2 łyżeczki cukru
po 1 łyżeczce suszonej: kolendry i gorczycy,
½ łyżeczki pieprzu mielonego
4 utłuczone goździki
2 łyżeczki majeranku i estragonu
Przygotowanie krok po kroku:
Boczek czyścimy, wykrawamy kości.
Płaty kroimy w prostokąty.
Majeranek i estragon przecieramy przez sitko, gorczycę i kolendrę trzeba utłuc w moździerzu.
Wszystkie przyprawy mieszamy z peklosolą i dokładnie nacieramy nimi boczek z każdej strony.
Kawałki boczku układamy ciasno w zimnym, wcześniej wyparzonym naczyniu typu kamionka.
Przyciskamy całość wygotowaną pokrywką, którą trzeba dociążyć.
Naczynie pozostawiamy w temperaturze pokojowej na 24 godziny.
Potem przenosimy je do zimnego miejsca (najlepiej do piwnicy).
Kawałki boczku trzeba przekładać co 3 - 4 dni i tak przez 3 tygodnie.
Po tym czasie trzeba je wyjąć i powiesić w przewiewie na kilka godzin, żeby je przesuszyć.
Gdy podeschną obtaczamy kawałki boczku w otrębach pszennych lub zawijamy je starannie w gazę lub płótno, wędzenie odbywa się w zimnym dymie przez 10 dni.
Po uwędzeniu boczek przechowuje się w pozycji wiszącej w zimnym i ciemnym pomieszczeniu.
Słonina wędzona
Proces przygotowawczy jest taki sam jak dla boczku. Peklowanie słoniny powinno jednak trwać nie dłużej niż 10 dni. Wędzimy ją w również w zimnym dymie. Wędzoną słoninę spożywa się na surowo jako dodatek do pieczywa lub do potraw gorących, na przykład do duszonego czy pieczonego mięsa.