Rosół z kluseczkami z kaszy kukurydzianej

2021-04-01
Zuzanna Lubart
Rosół z kluseczkami z kaszy kukurydzianej
Autor: Shutterstock Rosół możesz przyprawić winem porto, a zamiast makaronu dodać kluski z mąki kukurydzianej
łatwy
90 min
4

Przepis na rosół w nowej odsłonie - z kluskami z mąki kukurydzianej zamiast makaronu, doprawiony winem porto. Tak przyrządzony rosół z kury warto podać na szczególne okazje i imprezy rodzinne. Wyśmienity, głeboki smak sprawi, że to właśnie rosół stanie się numerem jeden uroczystego obiadu. 

SKŁADNIKI

  • 3 szklanki kaszy kukurydzianej
  • 50 g masła
  • 3 łyżki parmezanu
  • natka pietruszki
  • 5 kg wołowiny z kością
  • 2 tacki włoszczyzny (cebula, marchew, seler, por, korzeń pietruszki)
  • ziele angielskie w kulkach
  • liść laurowy
  • 3 goździki
  • 0,5 szklanki porto
  • sól
  • pieprz czarny
  • lubczyk ogrodowy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Aby przygotować kluseczki, zagotuj 6 szklanek wody. Do wrzątku wsyp kaszę kukurydzianą, dodaj masło, zmniejsz ogień i gotuj ok. kwadrans.
  • Natkę posiekaj, parmezan zetrzyj. Dodaj do kaszy, gdy już będzie gotowa.
  • Gotową masę rozsmaruj na płaskim półmisku na grubość około 1. centymetra. Wystudź. Pokrój w kostkę lub kieliszkiem od wódki wykrój okrągłe kluseczki.
  • Rosół przygotuj zalewając opłukane mięso 3 litrami wody. Zagotuj, zdejmij szumowiny.
  • Gdy woda się gotuje, obierz cebulę i włoszczyznę. Dodaj do rosołu wraz z przyprawami i gotuj ok 1 do 1,5 godziny. Pod koniec gotowania wlej porto.
  • Rosół podawaj z kluseczkami, posypany posiekanym lubczykiem lub natką.
Zuzanna Lubart