Rosół z kluseczkami z kaszy kukurydzianej
2021-04-01
łatwy
90 min
4
Przepis na rosół w nowej odsłonie - z kluskami z mąki kukurydzianej zamiast makaronu, doprawiony winem porto. Tak przyrządzony rosół z kury warto podać na szczególne okazje i imprezy rodzinne. Wyśmienity, głeboki smak sprawi, że to właśnie rosół stanie się numerem jeden uroczystego obiadu.
SKŁADNIKI
- 3 szklanki kaszy kukurydzianej
- 50 g masła
- 3 łyżki parmezanu
- natka pietruszki
- 5 kg wołowiny z kością
- 2 tacki włoszczyzny (cebula, marchew, seler, por, korzeń pietruszki)
- ziele angielskie w kulkach
- liść laurowy
- 3 goździki
- 0,5 szklanki porto
- sól
- pieprz czarny
- lubczyk ogrodowy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Aby przygotować kluseczki, zagotuj 6 szklanek wody. Do wrzątku wsyp kaszę kukurydzianą, dodaj masło, zmniejsz ogień i gotuj ok. kwadrans.
- Natkę posiekaj, parmezan zetrzyj. Dodaj do kaszy, gdy już będzie gotowa.
- Gotową masę rozsmaruj na płaskim półmisku na grubość około 1. centymetra. Wystudź. Pokrój w kostkę lub kieliszkiem od wódki wykrój okrągłe kluseczki.
- Rosół przygotuj zalewając opłukane mięso 3 litrami wody. Zagotuj, zdejmij szumowiny.
- Gdy woda się gotuje, obierz cebulę i włoszczyznę. Dodaj do rosołu wraz z przyprawami i gotuj ok 1 do 1,5 godziny. Pod koniec gotowania wlej porto.
- Rosół podawaj z kluseczkami, posypany posiekanym lubczykiem lub natką.